Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Banat Agralim 2015

Publicat: 19 iunie 2015 - 15:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ajunsă la a treia ediție sub denumirea de Banat Agralim, expoziția agricolă anuală din Timișoara s-a desfășurat în perioada 29-31 mai, tot în spațiul din incinta USAMVB Timișoara.

Click pe poza pentru galerie!

În acest an, principalul organizator a fost Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” (USAMVB) din Timișoara, în colaborare cu organizațiile producătorilor agricoli din județul Timiș și cu sprijinul financiar, nu foarte mare, al Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Timișoara.

Fără participarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara au pierdut câțiva expozanți, precum și resursele de promovare a evenimentului, pe care reprezentanții USAMVB recunosc că nu le au. Din acest motiv, și poate și din cauză că expoziția a fost în weekend-ul de Rusalii, au fost mai puțini vizitatori decât în alți ani. Considerând că este o ediție specială, de aniversare a 70 de ani a USAMVB, organizatorii au perceput taxă de participare doar firmelor și producătorilor care au venit cu produse de vânzare. Chiar și așa, nici expozanții nu s-au înghesuit.

Cel mai bine reprezentat sector a fost, ca în fiecare an, cel zootehnic. Din motive de securitate sanitar-veterinară, anul acesta au fost doar animale din județul Timiș. Asociația Crescătorilor de Vaci cu Lapte Timiș, Asociația Crescătorilor de Bovine „Narcisa” și Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din Timiș au prezentat peste 40 de capete de taurine din aproape toate rasele de lapte și de carne crescute în județ. Membrii Cooperativei TimLactAgro și-au prezentat primele produse lactate realizate sub brandul propriu „Floare din Banat”.

Asociația Ovis „Banatim” și Asociația Ovitim „Miorița” au expus peste 70 de ovine, majoritatea Țurcană, dar și rase din import, precum și patru rase de caprine.

Au mai fost expuși cai, porci vietnamezi, peste 50 de capete de iepuri din diverse rase, și păsări: găini, gâște, rațe, curci, porumbei, păuni, păsări de colivie etc. Patru crescători de albine au adus spre vânzare produse apicole, iar Direcția Silvică Timiș a amenajat și în acest an un stand cu trofee de vânătoare.

La polul opus, sectorul de mecanizare a fost probabil cel mai slab reprezentat din toată istoria expoziției. Doar patru firme au expus mașini și utilaje agricole în spațiul Banat Agralim: Agrocomerț Holding - dealer Claas, Vest Tract - dealer Maschio Gaspardo, Banat Tractor și Recosemtract.

În schimb, organizatorii au colaborat cu Camera Agricolă din Timiș și cu cea din Caraș-Severin, care au adus aproape 30 de producători de produse tradiționale, meșteșugari și producători artizanali.

Au strâns destul de multă lume demonstrațiile ecvestre și concursurile hipice organizate de Clubul Sportiv Călărie Agronomia Timișoara sub genericul „Ziua calului” și ar fi meritat mai mulți spectatori și demonstrațiile de dresaj canin.

 

Principesa Margareta - Doctor Honoris Causa, la aniversarea de 70 de ani a USAMVB

Toată săptămâna care s-a încheiat cu expoziția Banat Agralim a fost plină pentru cei de la USAMVB: au fost organizate întâlniri academice, workshop-uri, conferințe, decernări de titluri și distincții, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea Universității, prin Decret Regal semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Cu această ocazie, USAMVB Timișoara i-a decernat, în 29 mai 2015, titlul de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României.

Vizualizat: 565 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?