Acordarea avizului consultativ pentru eliberarea atestatului de producător agricol se face în mod gratuit, indiferent dacă producătorul este sau nu membru în asociația emitentă. În comunele unde nu sunt asociații ale producătorilor agricoli, avizul consultativ poate fi eliberat de Camera Agricolă sau de Direcția pentru Agricultură.
Unii fermieri au reclamat că rubricile din atestate nu sunt suficiente. În acest caz, primarul poate face o copie a atestatului, să o semneze, să o ștampileze, astfel încât fermierul să aibă la ispoziție mai multe rubrici. Atenție, atestatele nu se completează pe verso!
Carnetul de comercializare are rol de chitanțier
Datarea filelor din carnetul de comercializare este obligatorie. „Mulți fermieri au fost îngrijorați de faptul că prin completarea filelor din carnetele de comercializare s-ar face o dublă impozitare. Nimic mai fals. Carnetul de comercializare funcționeză ca un chitanțier. pentru că borderourile de achiziție, prevăzute în vechea legislație, nu mai sunt valabile. Atunci când se vând produsele către terțe persoane trebuie completată o filă din carnetul de comercializare care se face în trei exemplare, unul rămâne la vânzător, unul la cumpărător și un exemplar rămâne la carnet. În momentul în care s-au epuizat toate filele, carnetul se întoarce la primar”, a precizat Marius Ciprian Mihăilă, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Galați, în cadrul unei conferințe de presă pe tema Legii 145/2014.
Persoanele care vând produse culese din flora spontană - urzici, mure, fragi - trebuie să utilizeze pentru vânzare vechile borderouri de achiziții. Legea 145/2014 vizează doar produsele realizate în exploatațiile agricole proprii.