Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aveți probleme cu supermarketurile? Scrieți pe adresa Pro Agro!

Publicat: 21 septembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Națională Pro Agro solicită Guvernului să verifice „cu fermitate” respectarea legii privind comercializarea produselor alimentare și să înființeze o autoritate națională de reglementare, independentă, pentru sectorul alimentar.

Click pe poza pentru galerie!

„Deși Consiliul Concurenței precizează că taxele impuse de retail pentru deschiderea de noi magazine și taxele notariale nu au legătură cu vânzarea directă și nu pot fi percepute ca taxe, acesta nu face nimic pentru a verifica câți producători au fost nevoiți să achite aceste taxe, cuantumul lor și nu a luat măsurile legale care se impun în acest sens”, acuză conducerea Pro Agro.

Președintele Pro Agro, Emil Dumitru, susține că ceea ce Parlamentul European a identificat ca practici comerciale neloiale într-un raport din mai 2016, „se suprapune perfect cu multe din practicile întâlnite în relația producător - comerciant din România”.

Pro Agro îi cere premierului Dacian Cioloș „să dispună înființarea de urgență a unei autorități naționale de reglementare, independentă, pentru sectorul alimentar, direct în subordinea Guvernului, care să creeze condițiile creșterii eficienței pieței, care să permită consumatorilor să beneficieze de o gamă de produse de calitate la prețuri competitive, asigurând totodată că producătorii primari sunt stimulați să investească și să inoveze fără să fie forțați să iasă de pe piață prin practici comerciale neloiale și să verifice aplicarea legii”.

Pro Agro dă exemplul Marii Britanii, care are un Consiliu responsabil de reglementarea relației între supermarketuri și furnizori (Groceries Code Adjudicator). În România, o astfel de autoritate ar putea fi numită „Consiliul pentru piață internă agroalimentară și protecția consumatorilor”, sugerează conducerea Federației.

Până când statul va lua măsuri pentru protejarea producătorilor, Pro Agro îndeamnă producătorii și procesatorii (furnizorii) care întâmpină practici comerciale neloiale în relația cu supermarketurile să își comunice problemele, sub rezerva anonimatului pe adresa de e-mail: secretariat@cnproagro.ro (Tel: 0722.156.961). Pro Agro va centraliza sesizările și le va prezenta în fața autorităților competente.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?