Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avertisment privind culturile energetice!

Publicat: 24 februarie 2019 - 16:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din München (Germania) şi Universitatea din Durham (Marea Britanie) avertizează împotriva cultivării pe scară largă a culturilor energetice.

În urma studiilor efectuate, cercetătorii au ajuns la concluzia că pentru a limita efectele schimbărilor climatice prin creşterea producţiei materiilor prime regenerabile, cum ar fi porumbul, uleiul de rapiţă sau cel de palmier, ponderea culturilor bioenergetice la nivel global ar trebui să sporească cu 4,3% până în anul 2100. Asta reprezintă o suprafaţă de aproape o dată şi jumătate mai mare decât a tuturor statelor care alcătuiesc Uniunea Europeană.

Prin urmare, acest lucru ar afecta serios diversitatea biologică din aceste zone, iar prevenirea efectelor negative ale schimbărilor climatice care ar putea rezulta prin utilizarea maximă a bioenergiei nu ar compensa aceste pierderi.

salcie_energetica_bGrupul de cercetători a luat în considerare două scenarii pentru acest studiu. Pe de o parte, s-a imaginat utilizarea maximă a bioenergiei şi o creştere a temperaturii globale cu aproximativ 1,5 grade Celsius, iar pe de altă parte s-a mizat pe utilizarea minimă a bioenergiei şi o temperatură cu circa 3 grade Celsius mai mare faţă de perioada preindustrială până la anul 2100. Rezultatul: în ambele cazuri, aproximativ 36% din habitatele vertebratelor ar fi ameninţate cu o dispariţie masivă.

Încetinirea schimbărilor climatice prin utilizarea de plante bioenergetice ar putea, de asemenea, să dăuneze semnificativ mai multor specii de vertebrate, chiar şi în situaţia în care temperatura ar creşte cu mai puţin de 3 grade. Astfel de specii vertebrate, precum amfibienile, trăiesc în principal la tropice. Iar suprafeţele cu plante bioenergetice s-ar extinde cel mai mult tocmai în aceste zone. În concluzie, cercetătorii pledează mai mult în favoarea economiei de energie decât pentru expansiunea masivă a terenurilor arabile destinate producţiei de bioenergie.

Vizualizat: 1105 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?