Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avem Asociație!

Publicat: 01 iulie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Presei Agricole din România (A.P.A.R.) este o organizatie non profit, apolitică, independentă, fără scop lucrativ sau patrimonial, ce desfășoară activități specifice educaționale și de apărare a intereselor jurnaliștilor din presa agricolă

Click pe poza pentru galerie!

A.P.A.R. a fost înființată prin Hotărârea Civilă nr. 4838/2013, emisă de Judecătoria Timișoara, la inițiativa a cinci membri fondatori, care au depus primele acte pentru constituire în luna februarie a acestui an, cu sprijinul nemijlocit a colegilor de breaslă din media agricolă românească.

Asociația are în prezent peste 30 de membri activi și lista este deschisă tuturor celor implicați în informarea agriculturii din România, de la ziariști de presă scrisă, radio, online, la realizatori TV, reporteri, cameramani, fotoreporteri, webmasteri, pentru că toți suntem parte a unui sistem complex de comunicare - PRESA AGRICOLĂ ROMÂNEASCĂ.

Apartenența la Asociația Presei Agricole din România este individuală. Nu contează unde scriem, ce scriem, la ce site-uri lucrăm sau ce emisiuni radio și TV realizăm. Important este că avem un scop comun - acela de a aduce informație agricolă în România - și că, fiind în primul rând jurnaliști, știm că obiectivitatea și independența de orice structură care ne-ar putea influența etica profesională sunt principii după care ne ghidăm în munca noastră de zi cu zi. Tocmai de aceea, A.P.A.R. este constituită din persoane, și nu din instituții de presă.

E drept, ideea asocierii noastre, a celor care facem presă agricolă, este una mult mai veche, însă prinși fiecare cu problemele agriculturii și ale vieții cotidiene, nu am găsit până acum răgazul necesar să trecem și la fapte. Dar discuții despre necesitatea existenței unei asociații de profil și în România s-au purtat la fiecare întâlnire cu asociații similare ale jurnaliștilor agrarieni din Europa și cu forurile europene.

Un coleg cameraman chiar ne-a spus, oarecum dojenitor (dar câtă dreptate a avut!): “Voi, jurnaliștii de presă agricolă, care susțineți asocierea și îi îndemnați pe fermieri să se asocieze, chiar voi nu aveți încă o asociație?!”

Zis și făcut... Prima noastră întâlnire a avut loc la AgriPlanta (foto), în ziua de 7 iunie a.c., într-un cadru relaxat, în care am împărtășit opinii, propuneri pentru perioada imediat următoare și motivele pentru care fiecare dintre noi a aderat la această structură. Avem planuri mari și obiective pe termen lung, pe care le vom pune pe hârtie la prima ședință ordinară a Adunării Generale a Asociației Presei Agricole din România, care va avea loc în ziua de 27 iunie a.c., la București.

 

Obiectivele și activitățile A.P.A.R.

Redăm în continuare câteva dintre obiectivele pe care ni le-am asumat, cuprinse în Statutul Asociației Presei Agricole din România.

Asociația are următoarele scopuri principale:

• Promovarea și susținerea intereselor socio-profesionale a membrilor săi în relațiile cu organele de stat, diverse instituții, precum și cu alte organizații.
• Schimburi de informații și experiență între membrii săi precum și cu jurnaliști din țară și străinătate.
• Promovarea și valorificarea cunoștințelor jurnaliștilor în domeniul presei agricole din România.

• Organizarea de cursuri de specializare și informare, de simpozioane și conferințe de specialitate.
• Susținerea „școlii” de jurnalism în formarea noilor jurnaliști de specialitate.
• Colaborarea activă cu alte organizații de profil.

• Inițierea, sprijinirea și organizarea activităților profesionale științifice și culturale.
• Elaborarea de programe și materiale de informare și educare a publicului și de formare a opiniei publice.
• Asociația Presei Agricole din România susține interesele profesionale ale tinerilor specialiști în jurnalism în raport cu Ministerul Agriculturii și alte instituții ale Statului român, implicate în exercitarea profesiei de jurnalist.

Asociația își propune următoarele obiective principale:

• Sprijinirea jurnaliștilor de presă agricolă din România.
• Cooperarea cu alte organizații, fundații, instituții, pentru asigurarea și realizarea scopurilor asociației.
• Strângerea de fonduri și obținerea de sponsorizări, pentru susținerea materială a scopurilor asociației.
• Cultivarea legăturilor cu alte organizații similare și întărirea școlii de jurnalism în România.
• Inițierea și sprijinirea unor inițiative legislative care să susțină jurnalismul și informarea în agricultura din România.

• Realizarea, editarea și difuzarea de ziare, reviste, editoriale, cărți, alte publicații periodice, pliante, afișe, broșuri.
• Realizarea, întreținerea și dezvoltarea paginii web a Asociației.
• Organizarea de evenimente științifice de specialitate.
• Susținerea de cursuri și activități de formare profesională.

• Asociația poate realiza inclusiv proiecte cu “valoare de recomandare” pentru instituții europene/internaționale, capabile/obligate să reacționeze, în anumite situații (ce țin, de exemplu, de domeniul abordat sau chiar de zona libertății de exprimare, de cea a deontologiei profesionale).
• Să inițieze, să promoveze și/sau să participe la elaborarea unor propuneri legislative privitoare atât la domeniul abordat, cât și la exercitarea profesiei de jurnalist.
• Realizarea de evenimente, acordarea de premii, distincții și titluri, recunoașterea și încurajarea performanței.

• Afirmarea profesiei de jurnalist specializat pe domeniul agricol, atât în rândul breslei jurnaliștilor, cât și în lumea afaceriștilor din domeniu, a legislativului și, în general, în conștiința publică.
• Obținerea unor facilități pentru jurnaliștii de profil, legate de accesul la informație, dar și în cazul activităților civice și de relaxare.
• Realizarea unor fluxuri informaționale (intranet/internet), deschise membrilor asociației, consiliere și susținere în activitatea profesională a membrilor.

Ne puteți contacta la adresa de email: presa.agricola@gmail.com

Consiliul director A.P.A.R.

Vizualizat: 506 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?