Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avans și pentru fermierii din eșantionul de control!

Publicat: 21 octombrie 2016 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii promite să înceapă plata avansului după 16 octombrie 2016 și spune că ar putea primi avans și unii dintre fermierii incluși în eșantionul de control.

Click pe poza pentru galerie!

„(...) Sperăm să acoperim 700, 800 de mii de producători. Mai mult, ne străduim să facem un lucru important, și de aceea am cerut Agenției de Plăți să intre la avans și cei care sunt în control. Să facem o serie de verificări, astfel încât nu toți, dar măcar la o parte să dăm (...), pentru că de obicei în control sunt femierii mari, care au nevoia cea mai mare de fonduri în toamnă, odată cu însămânțările”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, aflat pe 30 septembrie 2016 la Timișoara, la deschiderea anului universitar la USAMVB „Regele Mihai I”.

Care dintre fermierii aflați în eșantionul de control în Campania 2016 ar putea primi avansul din SAPS înainte de 1 decembrie 2016? Explică șeful APIA Timiș, Florin Faur: „Da, este corect (că vor primi avans și o parte din fermierii aflați în control - n.red.), cu condiția ca acei fermieri să fie controlați fizic în câmp. Oricum, e o noutate față de anul trecut, când nu s-a dat nici o formă de finanțare până când fermierii, total, național, au fost nu doar controlați, ci introduși în baza de date. Dar anul acesta (...) se ia în calcul ca pe măsură ce fermierii din control sunt controlați fizic în câmp, să primească și ei plata în avans”, ne-a declarat Florin Faur.

Practic, „pe măsură ce sunt finalizate controalele, intră în procedură de autorizare la plată cei pe care îi identificăm cu conformitate pe exploatație, pentru că la neconformități mai mari de 5%, acolo există riscul să fie respins complet de la plată pe campania în curs și atunci normal că nu ne putem asuma riscul de a acorda o plată”, a adăugat Faur.

 

16.000 fermieri la controlul pe teren, 60.000 la teledetecție

Potrivit ministrului Achim Irimescu, în Campania 2016 sunt cca. 75.000 de fermieri în eșantionul de control, din care două treimi în controlul prin teledetecție, iar suprafața totală controlată se ridică la 2,8 milioane ha.

Șeful APIA, Adrian Pintea, este mai precis: „Eșantionul de control a crescut în 2016, față de 2015. Avem în momentul de față 16.000 de fermieri care se vor controla clasic, în teren, iar diferența de 60.000, prin teledetecție. Eșantionul de control este mai mare față de anul trecut din pricina erorilor și neconformităților.”

APIA a început controlul pe teren pe 19 septembrie 2016.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 796 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!