Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avans 50% din SAPS. Când vin banii?

Publicat: 02 octombrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români vor primi avans de numai 50% din subvenția europeană pe suprafață (SAPS), Potrivit APIA, SAPS este 72,69 euro/ha în acest an. Plățile ar urma să înceapă după 16 octombrie, iar banii vor ajunge în conturile fermierilor până la finalul lunii noiembrie 2015.

Click pe poza pentru galerie!

Mihai Puțintei, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), care a participat în 14 și 15 septembrie 2015, la Luxemburg, la o întâlnire informală a miniștrilor Agriculturii din statele UE spune că România, Polonia, Slovenia au cerut ca, în 2015, avansul din SAPS să poată fi plătit după finalizarea controalelor administrative, fără încheierea controalelor prin teledetecție și pe teren.

Statele care au solicitat Comisiei Europene (CE) această derogare au invocat și seceta, care a redus veniturile fermierilor, iar Comisia a fost de acord cu propunerea. În prezent, nu există state UE care să fi finalizat toate controalele. „Probabil, o propunere de modificare a Regulamentului 1307/2013 printr-un regulament-delegat al Comisiei Europene va viza, nu doar exceptarea pe 2015, ci o regulă aplicabilă pe întreaga perioadă de programare, până-n 2020. (...)”, a precizat Puțintei.

Șeful APIA recunoaște că riscul acordării avansului din subvențiile pe suprafață fără finalizarea controalelor pe teren și prin teledetecție este destul de mare și este convins că se vor ivi situații în care unii fermieri vor fi nevoiți să returneze integral sau parțial avansul primit.

Potrivit lui Puțintei, o altă discuție a fost despre procentul din SAPS care să le fie acordat fermierilor în avans. Au fost propuse două procente: 50% - pentru statele care au finalizat doar controlul administrativ, cum este și cazul României, respectiv 70% - doar pentru statele care au finalizat toate controalele.

Deși avansul poate fi plătit începând din 16 octombrie, șeful APIA spune că plățile nu vor fi făcute chiar din data respectivă. Fermierii vor primi banii până la finalul lunii noiembrie 2015.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirmă că pentru plata avansului către fermieri este nevoie de 850 mil. euro, bani pe care MADR îi va împrumuta de la Ministerul Finanțelor, prin Trezoreria Statului. Sumele vor fi returnate după ce CE va deconta României acești bani, probabil în ianuarie 2016.

Vizualizat: 722 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!