Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Așteptăm un miracol: reînvierea agriculturii!

Publicat: 20 mai 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Târgul Internațional de Agricultură, Industrie Alimentară și Zootehnie - Agraria, organizat de DLG Intermarketing în Parcul Industrial Tetarom 3, din comuna clujeană Jucu, a fost și rămâne de departe cea mai importantă manifestare a domeniului din arcul Carpaților. 

Click pe poza pentru galerie!

Printre cei aproape 20 de mii de vizitatori s-a aflat și echipa revistei Ferma (și la această ediție având calitatea de partener media principal al evenimentului). Redactorii Ferma Media Grup au luat pulsul târgului Agraria. 

 

„Compar și cumpăr!”

Lângă standul revistei noastre, l-am întâlnit pe Marian Moldoveanu, clujean din comuna Unguraș. Ne spune că este prezent la târg pentru a vedea tot ce este expus: și utilaje agricole, și zootehnie... „Am venit în fiecare ediție la Agraria, compar și cumpăr câte ceva. Tot ce am cumpărat a fost din resurse financiare proprii, ultimele achiziții au fost o freză și un disc. Acum sunt interesat de alte utilaje agricole. De fapt, multe ne-ar trebui, însă problema banilor este insuficient rezolvată!”, ne spune vizitatorul care deține o fermă de vaci cu lapte cu un efectiv de 50 animale. „Nu am făcut proiecte; la Măsura 141 - Ferme agricole de semi-subzistență - nu mă încadram, iar la „Modernizarea exploatațiilor agricole” nu am putut obține cofinanțarea, așa că am renunțat!”, ne-a declarat Marian Moldoveanu. Fermierul clujean dorește ca 2016 să fie un an agricol cu mai multe speranțe, iar profitul ce va fi obținut să-l reinvestească în retehnologizarea micii sale afaceri. 

 

„Cu o pâine nu poți hrăni toată strada!” 

Undeva, în apropierea intrării, m-am aflat față în față cu directorul SCDP Bistrița, Ioan Platon. Este nelipsit de la asemenea evenimente. „La o expoziție întotdeauna te poți informa, în primul rând vezi ce apare nou pe piață în toate domeniile. Noi, la Stațiunea Pomicolă Bistrița, ar trebui să facem retehnologizarea unui depozit de fructe de capacitate mică; la momentul actual spațiul are condiții de păstrare a fructelor la temperatura obișnuită. Trebuie să trecem cel puțin o celulă pe frig. La unitatea noastră, specia preponderentă este mărul, însă avem plantații îmbătrânite în proporție de 80 la sută”, a susținut cercetătorul bistrițean. Omul de știință consideră că ar trebui ca prin subprogramul pomicol Stațiunea de la Bistrița să treacă prin reconversie. „Problema e că nu avem acces la fonduri, nu suntem eligibili din cauză că avem datorii. Trebuie precizat că aceste datorii au fost făcute în contextul în care nu am primit bani de la stat. Eu am o vorbă: cu o pâine nu pot să hrănesc toată strada!”, a precizat Ioan Platon. 

 

„Să nu renunțăm la creșterea animalelor!”

În apropierea sectorului zootehnic, stau de vorbă cu Iosif Artiudean, din comuna Cămărașu, jud Cluj. „Am venit să-mi cumpăr un aparat de care am mare nevoie la circă; eu sunt operator însămânțător. Apoi, vreau să mă uit nițeluș și pe la vaci. Am să țin legătura cu cei de la Semtest Tg. Mureș să văd calitatea materialului seminal, că vreau să-mi îmbunătățesc ferma din punct de vedere genetic”, ne-a destăinuit scopul vizitei sale la Agraria. Iosif Artiudean ne spune că deține 15 hectare de teren, precum și 13 vaci, din care 10 cu lapte și trei tineret. „În zonă s-a dezvoltat mult rasa Bălțată Românească, deoarece e un pic zonă de câmpie. La noi, comuna nu este dezvoltată industrial, oamenii trăiesc numai din creșterea animalelor, din laptele de la vaci, pe care-l vând”, ne-a declarat fermierul mulțumit de faptul că „au început să crească efectivele la fermieri”. Și a continuat: ”Sunt tineri care se reprofilează pe zootehnie, efectivul de animale din comună a crescut de la circa 200 de capete, cu doi ani în urmă, la 460 de vaci. Mă interesează tare să duc în localitate cel mai bun material seminal de la Semtest Tg. Mureș și să ridicăm producția de lapte în toate fermele cu care lucrez”. 

Operatorul însămânțător îi sfătuiește pe fermieri să nu renunțe la creșterea animalelor, chiar dacă acum traversează o perioadă destul de grea. „Litrul de lapte a ajuns la 75 de bani la procesatori, e foarte mic și nu acoperă costurile de producție, dar nu putem da cu piciorul la ceea ce am muncit. Există speranța că lucrurile se vor pune la punct, se va întoarce roata și la noi”, a opinat Iosif Artiudean, cel care a dorit să le transmită un mesaj celor mari din MADR: “să se uite cu mai multă atenție la țăranul care muncește zi și noapte, pentru că munca în agricultură e foarte grea”.

 

O afacere de nișă

Pe una dintre aleile principale ale expoziției, am observat două doamne care întrebau de standurile cu utilaje de morărit. „Am venit special la această expoziție să caut o moară de capacitate mică pentru semințe, dar și pentru a râșni plantele medicinale. Am în vedere să achiziționez și o linie de presare la rece. Împreună cu fiica mea, Iulia, avem o mică afacere cu produse naturale aici, în comuna Jucu, județul Cluj”, ne-a declarat Lucia Vereș. Localnica ne-a relatat că deține un spațiu de microproducție dotat cu laboratoare. „Vreau să nu mai cumpăr uleiurile de care am nevoie în rețetele de producție și să am linia mea de presă. Noi oferim suplimente alimentare naturale, diferite tratamente și remedii medicale, cum ar fi pentru bolile de piele, contra infestării digestive, ceaiuri, tincturi; cu astea ne ocupăm”, a susținut Iulia Vereș. Cele două vizitatoare recunosc faptul că micul lor business este prosper „atâta timp cât merge treaba bine în toată țara; în momentul în care scade puterea de cumpărare, am scăzut și noi producția, după cerere”. Lucia Vereș ne spune că „încă nu predau ștafeta generației următoare în această afacere de familie, mă simt în putere, deocamdată lucrez împreună cu fiica mea, Iulia”. 

 

„Trebuie să fii mulțumit de ceea ce ai realizat!”

Spațiul ocupat de zootehnie a atras numeroși vizitatori. E firesc, în zonă, creșterea animalelor este o îndeletnicire făcută cu pasiune și mult îndrăgită de ardeleni. Strecurându-mă printre ei, am remarcat un mic grup îmbrăcat de sărbătoare. „Suntem vizitatori, dar și participanți. A doua și a treia dintre văcuțele de la boxe sunt ale noastre. Ginerele meu, Fănel Felician Nagy, e proprietarul lor”, ne-a declarat bucuros Aurel Luca, din Tritenii de Jos, satul Colonia Pădureni, județul Cluj. „E grea munca de crescător?”, îl întreb. „Depinde de cât îți e de dragă, dacă ți-este dragă, nu-i prea grea, dacă îți sunt dragi animalele, e un lucru ușor!”, îmi răspunde. Crescător de vaci din tată-fiu, din neam în neam, Aurel Luca, împreună cu familia, ginerele și nepoții, deține un efectiv de 35 de animale, îndeosebi Bălțată tip Simmental, dar vrea să mărească numărul lor. Ne spune că rasa merge destul de bine în zonă, numai că în comună, suprafața de pășunat nu este suficientă. De aceea, animalele sunt hrănite acasă, în stabulație. Familia lucrează 17 hectare de teren, de regulă, ocupate cu porumb pentru însilozare. „Venim la Agraria de anul trecut, sperăm să fim prezenți la fiecare ediție. Am ocupat un loc pe podium, al treilea; e bine, contează mult faptul că ai participat la expoziție, e mulțumirea de sine, dar și locul e important! Trebuie să fii tu mulțumit de ceea ce ai realizat și de felul cum te-ai prezentat cu animalele în arenă”, ne-au declarat Cosmin și Călin Nagy (zis Jony), nepoții lui Aurel Luca. 

 

„Am venit să mai cunoaștem lumea un picuț!”

Împreună cu ei, a sosit și Vasile Morea, tot din Pădureni. Era însoțit de feciorul său în vârstă de 13 ani. „Suntem la târg să vedem ce au și alți crescători de animale, care sunt exemplarele cele mai frumoase, să vedem cum merg prețurile pe aici, dar musai să mai cunoaștem lumea un picuț”, ne-a declarat clujeanul. În sat are în îngrijire cinci vaci cu lapte din rasa Bălțată Românească și ar vrea să cumpere și un exemplar din Red Holstein. „De dimineață și până seara am grijă de văcuțele mele. Vând laptele la un procesator cu 1 leu litrul. Au fost perioade când l-am dat și la 70 de bani/litru; e greu de tot”, a oftat crescătorul Vasile Morea.

Fermierii clujeni ne-au declarat că nu vor fi prezenți la târgul AgriPlanta - RomAgrotec de la Fundulea, nici la IndAgra (București) pentru că distanța este destul de mare, iar transportul animalelor implică probleme și riscuri majore.

 

„Învățăm să creștem rasa Angus”

Mergând mai departe pe linia boxelor, am stat de vorbă cu Rodica Găbulici, crescătoare de animale din Pitești. Argeșeanca a venit la târg pentru a prezenta trei vițele de 12-14 luni, provenite din ferma de Angus Rociu. „Sunt născute în România, cu mamă din Germania și tată din Scoția. Noi urmărim linia, ne-am specializat pe creșterea și reproducția rasei Angus, animale de turmă ce se cresc foarte ușor pe pășune și au fătare ușoară”, a precizat Rodica Găbulici. Ferma din comuna argeșeană Rociu are 200 de capete și conducerea are în intenție extinderea până la 500 de animale. „Nu metisăm, nu ne mai schimbăm opțiunea pentru a crește altă rasă de animale, învățăm și ne documentăm mai mult pentru a ști cum să exploatăm mai bine rasa Angus”, a susținut fermierul. Aceasta a continuat precizând că va fi prezentă la toate expozițiile de profil, următorul târg fiind organizat la Pitești în această lună. 

 

Cu combina la... arie! 

La târg, inginerul Teofil Gavriluță a venit anume ca să plece cu ceva acasă, la Săcuenii Bihorului. „Îmi trebuie o combină nouă și performantă, două tractoare, unul de 180 cai, unul de 90 pentru semănat, două semănători pentru culturi prășitoare și păioase și un utilaj ușor de pregătit solul”, ne-a declarat fermierul. A venit împreună cu fiul său, „care a lăsat deoparte discoteca pentru a se urca pe tractor”, ne spune Teofil Gavriluță. Fermierul are în lucru un proiect pentru reutilarea fermei. „Am un Claas vechi luat cu 10 ani în urmă de la un fermier din Gătaia. Am adus-o pe roți prin Timișoara. Întrucât nu era făcut drumul de centură, am rugat niște polițiști să ne conducă pe lângă Operă cu combina! Doar lucram la... arie cu ea!”, a precizat, râzând, fostul director de IAS din Bărăganul ilfovean. 

 

„Sunt impresionat de ce am văzut”

Un punct de atracție distinct la ediția din acest an de la Agraria a fost zona utilajelor și mașinilor agricole. Ion Nimigeanu, din comuna Dumitra, județul Bistrița, era încântat de exponatele firmei Maschio Gaspardo și Case. „Am ținut să vizitez târgul pentru că mă interesează utilajele de pregătit solul. Sunt impresionat de ceea ce am văzut și nici prețurile nu-s așa de mari cum mi-am închipuit. Eu dețin o suprafață mică, mai vreau să cumpăr ceva teren. Îmi trebuie multe, dar scârțâim cu banii!”, a recunoscut bistrițeanul. 

 

Piese de muzeu 

Undeva pe latura estică a expoziției, am surprins o mare de oameni. Erau expuse două piese de muzeu; tractoare din primele generații. Cel mai vechi era un Fordson fabricat în anul 1923, pus în funcțiune de doi meșteri, spre uimirea spectatorilor, iar celălalt era un Lanz Bulldog, un tractor fabricat de Heinrich Lanz AG din Mannheim, Baden-Württemberg, începând din anul 1921 și până în 1960. În acea perioadă au ieșit pe poarta fabricii peste 220.000 de bucăți, în diferite versiuni. Lanz Bulldog a fost unul dintre cele mai populare tractoare germane.

Privindu-le cu emoție și admirație, Ion Borodi din Uriu, Bistrița, și-a adus aminte de anii uceniciei, de pe vremea când învăța mecanizarea. „De lucrat nu am lucrat, dar la SMT am avut un Lanz Bulldog cu care se aducea motorina din gară. Odată s-a rupt axul volantei și a zburat prin acoperișul gării. Erau bune prin anii ’52-’53. Dar și noi aveam pe atunci IAR 22, primul model de tractor românesc, produs din anul 1946, care a copiat modelul Hanomag”, a susținut fostul tractorist. 

Ion Borodi ne spune că acasă, la Uriu, are un pic de gospodărie, un pic de pământ pe care-l lucrează cu un „Universal” de 45 de cai putere. A venit la Agraria cu nepotul să vadă ce mai e nou și cum evoluează prețurile la utilaje. 

 

O sfântă tradiție

Cele două exponate de muzeu au fost aduse special de Agro-Varro din județul Alba. “Suntem o societate comercială familială cu peste 20 de angajați, pasionați de munca lor. Tradiția comercializării utilajelor agricole este la noi sfântă și s-a transmis din generație în generație”, a susținut Cristina Szechely, de la Agro-Varro. Firma a prezentat la Agraria o gamă largă de utilaje agricole, de la combinatoare și până la semănători. De asemenea, oferă și piese de schimb pentru utilajele comercializate.

 

Miracolul reînvierii agriculturii românești! 

Vizitatori… Unii tineri… Majoritatea, oameni trecuți de prima tinerețe… Aflați spre apusul vieții… Unii au fețele aspre, arse de soarele dogoritor, de arșița atâtor campanii agricole… Mă uit la mâinile lor; crăpate, bătucite de atâta muncă… Au venit să vadă noutățile. Dar prețurile mari îi îndepărtează tot mai mult de utilajele de care au mare nevoie. În micile lor ferme de subzistență sau semi-subzistență au multe trebuințe. Ca și agricultura românească… 

În Săptămâna Luminată, oamenii care muncesc pe ogoarele țării așteaptau o minune, un miracol: acela al reînvierii agriculturii românești! 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

 

Vizualizat: 692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?