Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Asociațiile pierd subvenția pe pășune dacă nu s-au transformat în cooperative

Publicat: 09 februarie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ca să încaseze și în 2016 subvenția pe pășunea comunală în numele membrilor, asociațiile crescătorilor de animale erau obligate să se transforme în cooperative. Asta a fost regula impusă în 2015. Modificările pe care le propune MADR pentru acest an dau voie membrilor asociațiilor să solicite subvenția doar individual.

Click pe poza pentru galerie!

Asociațiile au obligativitatea din acest an să se transforme în grup de producători sau cooperative agricole. Cred că nici 10% din asociațiile existente la nivel național nu au făcut această schimbare. Din nou, ar putea interveni prevederea care a fost în 2015, și anume, fiecare crescător de animale, membru în asociație, să ceară subvenția pentru pășune. În felul acesta, riscăm să creștem numărul de solicitanți la APIA. De exemplu, o pășune de 100 ha, pe care o folosesc 300 de fermieri pentru animalele lor, înseamnă să digitizezi 300 de parcele și implicit încă 300 de cereri unice de procesat. Nu este deloc în regulă! Este mult mai bine să dăm o derogare și să clarificăm un pic”, spune Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.

În 2015, asociațiile au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) solicitările pentru plata subvenției pe pășune însoțite de un tabel centralizator în care figurează toți membrii, cu date de identificare, cod de exploatație, număr de animale și suprafața care revine fiecărui membru, precum și hotărârea adunării generale a asociației privind utilizarea fondurilor.

 

Modificare fără derogare

Ministerul Agriculturii a propus modificarea OMADR 619/2015, însă nu prevede o derogare pentru asociațiile care vor să primească subvenția pentru pășunea comunală. De fapt, proiectul MADR elimină alineatul care dădea dreptul asociațiilor crescătorilor de animale să depună cererea de plată prin reprezentantul legal, în numele membrilor, înlocuind asociațiile cu cooperativele. Iată ce scrie în document: „(5) Cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă în calitate de fermier activ pe pajiștile aparținând unităților administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le dețin, pot depune cererea de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv și/sau statutul formei asociative.

(6)Membrii formelor asociative menționate la alin. (5) nu pot depune în mod individual cereri unice de plată în cadrul schemelor de plăți pentru suprafețele sau animalele solicitate la plată de către forma asociativă.”

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că este în pregătire un proiect al legii cooperației.

Obținerea unei derogări de la obligația fixată prin lege pentru asociațiile fermierilor români presupune și notificarea Comisiei Europene.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?