Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Arăturile - ultima filă din jurnalul de campanie

Publicat: 05 decembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii noiembrie, fermierii au cam încheiat lucrările campaniei agricole de toamnă, ogoarele adânci fiind printre ultimele lucrări rămase de executat. Vremea bună de lucru, dar și organizarea riguroasă au permis atingerea unor ritmuri ridicate ale activității în câmp. 

Click pe poza pentru galerie!

BRĂILA

Bărăganul s-a transformat în ogor

În mijlocul Bărăganului brăilean, în zona Zăvoaia - Dudescu, situată la 31 km distanță de orașul Făurei și la 65 km de municipiul Brăila, frații Tudorel și Ionel Mancă se trudesc an de an să smulgă pământului, destul de sărac în nutrienți, recolte cât mai bogate. Nu fără efort! La jumătatea lunii noiembrie, în ferma lor, în suprafață de aproape patru sute de hectare, ogoarele adânci de toamnă erau în curs de finalizare. „Mai avem de brăzdat vreo trei zile bune de lucru și închidem anul. În câmp avem o formație de două tractoare, marca John Deere, unul de 230 CP și celălalt de 150 CP, cu pluguri de șase și de patru cormane, atent conduse de mecanizatorii Florin Subțirică și Marinel Baciu”, ne-a declarat Tudorel Mancă. 

După cum ne spune fermierul, culturile înființate în acest nou sezon de producție agricolă sunt frumoase, semn că se află într-un stadiu corespunzător de dezvoltare. Rapița a răsărit pe 20 septembrie, după ce a primit „binecuvântarea” unor precipitații mult așteptate, înverzind cele 106 ha semănate. Plantele au talia normală, se află în fenofaza de șase-șapte frunze și prezintă o tijă destul de puternică. În ciuda faptului că rapița a fost erbicidată un pic mai târziu, fiind puțin afectată, fermierii nu-și fac griji în legătură cu intrarea culturii în repausul vegetativ din sezonul rece.

 

Controalele APIA întârzie subvențiile

Producătorii agricoli brăileni au opinat că situația financiară s-a situat în linii mari cam la fel ca și anul trecut. Îngrijorarea lor este legată de încasarea tardivă a subvențiilor: „Suntem supuși la supercontoale din partea APIA Brăila și nu știm dacă vom lua banii de subvenții până la sfârșitul anului. Am avut probleme cu achitarea ratelor și a trebuit să ne împrumutăm ca să ne onorăm obligațiile contractuale pentru plata utilajelor agricole. Culmea este că, după ce ne-a controlat APIA timp de opt zile, măsurând solă cu solă, acuma s-a anunțat și AFIR că ne va controla!? E o aberație, nu știu de ce mai vin, căci pe unde aveam culturile, am executat arăturile de toamnă, acum terenul este la negru!”, spun fermierii. 

O altă problemă care le produce o stare de neliniște și de disconfort este legată de schimburile de terenuri. „Prevedem că o să avem în continuare cele mai mari probleme cu terenurile fărâmițate. Pe unde au fost rândurile de vie, avem preluată în arendă o suprafață de circa 20 ha superfărâmițată, în peste o sută de parcele. Dacă am vrea să lucrăm fiecare bucată, nici nu am putea; nu am avea lățimea cât să intre semănătoarea!”, a susținut Ionel Mancă. 

 

BACĂU

Unde-i plug, e și belșug!

În fermele Grupului Șerban din județul Bacău, anul agricol a fost unul mediu spre prost. Cauza principală - seceta severă care s-a instalat în această parte de țară. „Din păcate, am avut în cultură cam 2400 de hectare de porumb care au fost calamitate în proporție de peste 80 la sută”, ne-a declarat Andrei Oncioiu, oficialul grupului, unitate care exploatează în jur de 9500 de hectare în județul Bacău, pe Valea Trotușului, dar și în Vaslui, în zona Bârladului, la granița cu județul Galați. „Campania agricolă este la final, am realizat circa 95 la sută din arături, probabil că într-o săptămână vom încheia și ogoarele de toamnă. În câmp avem mobilizate șase tractoare de 360 CP și cinci de putere medie, de câte 140 CP fiecare, dotate cu pluguri sau scarificatoare, pentru că sunt și zone unde, conform unui program riguros stabilit, trebuie arătură sau scarificare”, a precizat Andrei Oncioiu. 

Cultura de rapiță a fost înființată pe 2600 de hectare. „În momentul de față, iată, suntem în a doua jumătate a lunii noiembrie, și circa 75 la sută din plante se află în condiții bune, restul e la... ghici! Vom vedea în primăvară ce rămâne din cultură, ce nu va fi întors!”, a continuat Andrei Oncioiu. În unele zone, unde a fost nevoie, a fost aplicat un regulator de creștere pentru a stopa dezvoltarea plantelor de rapiță. 

 

Grâul e sub stres termic

Grâul, cultivat pe aproximativ 3200 ha, se prezintă în condiții excelente, a prins o ploaie înainte de semănat și toată cultura a răsărit uniform. „Suferă, probabil, de pe urma unui stres termic pricinuit de variațiile mari de temperatură dintre zi și noapte. În primăvară se va face fertilizarea cu uree; până atunci, plantele sunt în așteptarea stratului de zăpadă!”, a precizat Oncioiu. 

Acesta a susținut că porumbul recoltat anul acesta este „pe stoc, în așteptarea unui preț mai bun de comercializare”. În 2014, compania a construit o bază de depozitare a produselor agricole pentru 38.000 tone și un uscător de cereale cu o capacitate de 40 tone/oră. În condițiile vitrege ale anului agricol, cheltuieli suplimentare s-au făcut la pregătirea terenului pentru culturile de grâu și de rapiță, fiind necesare mai multe treceri cu utilajele. 

În urmă cu doi ani, grâul a oferit satisfacție, răsplătind eforturile agricultorilor printr-un vârf de producție de 9 t/ha cu un hibrid produs de Saaten Union. Anul acesta, grâul a evoluat destul de prost, mai ales pe solele cultivate în județul Vaslui, unde seceta a fost mai accentuată.

 

GALAȚI 

Ogoarele, ultima frontieră

În zona Bădălanului, din apropierea municipiului de la Dunăre, Petre Grigore era destul de mulțumit; încheia un an bun pentru ferma lui. Mai avea de recoltat cam o săptămână la rădăcinoasele de pe cele peste o sută de hectare cultivate și apoi a concentrat întreaga forță mecanică a utilajelor agricole pentru finalizarea arăturilor de toamnă. Până la sfârșitul lunii noiembrie, ultimele file din dosarul campaniei agricole de toamnă au fost închise. „Mulți fermieri din județ au terminat lucrările în câmp, că au avut recoltă puțină, dijmuită de secetă; la noi, însă, în zona de baltă, a fost un pic mai dificil. Am însămânțat destul de târziu pentru că nu am putut; mai întâi din cauza secetei, apoi a venit o ploaie de peste 100 l/mp și nu am putut intra în câmp; era prea mare excesul de umiditate, așa că a trebuit să întârziem cu lucrările”, a explicat fermierul. 

 

Rapița poate ierna

Cultivatorul gălățean a susținut că rapița s-a dezvoltat în condiții normale și va intra în iarnă fără probleme. În ceea ce privește culturile de cereale păioase de toamnă, acestea prezintă stadii evolutive diferite; orzul este răsărit pe întreaga suprafață, iar grâul se află în fenofaza de răsărire. 

„Din punct de vedere financiar, anul acesta ne închidem bine, comparativ cu anii anteriori, ceea ce ne-a adus o rată a profitabilități sporită a fost reducerea TVA de la 24 la 9 la sută la legume. Or, la mine în fermă, cultivarea legumelor are o pondere destul de însemnată. Înainte vreme, în loc să le comercializam la piață, le aruncam, că veneau legume din afară la prețuri mult mai mici. Acum mulțumim lui Dumnezeu că se vând în țară!”, a precizat plin de satisfacție producătorul agricol gălățean. 

 

TULCEA

Campanie agricolă aproape de finalizare

„Am terminat de recoltat, am terminat de semănat, acum mai am ceva ogoare de făcut și voi încheia campania agricolă de toamnă”, ne-a declarat Liviu Precup, președintele Asociației Fermierilor din Tulcea.

Inginer agronom cu un stagiu de producție de peste trei decenii, cultivatorul exploatează o suprafață de 2000 hectare în jurul orașului Măcin și în zonele de baltă ale Văcărenilor și Smârdanului. În această toamnă, Liviu Precup a înființat în jur de 800 ha cu grâu și 300 ha cu rapiță. Restul terenului a fost prelucrat până la 1 decembrie prin scarificare sau arătură adâncă pentru culturile prășitoare de primăvară. „Rapița arată foarte bine, am semănat-o la timp, am irigat-o, i-am dat îngrășăminte, am tratat-o de boli și dăunători. Nu am erbicidat-o pentru că nu a fost nevoie, doar pe unele parcele mai mici, unde am considerat că se impune, am dat un erbicid”, a spus agricultorul. 

Și cultura de grâu s-a dezvoltat în condiții optime; întrucât are la irigat toată suprafața, își permite să aplice după semănat o udare de răsărire. „Anul agricol a fost bunișor, însă au fost probleme cu precipitațiile în incinta îndiguită; a trebuit să scoatem apa afară din sole, din canale, și apoi să băgăm apa înapoi. Pe terasă, rezerva de apă a fost bună. Ulterior, în vară, a fost secetă, acum o lună a plouat și câmpul arată frumos”, a conchis agricultorul. 

 

PRAHOVA 

Lucrări încheiate la timp

În ferma administrată de inginerul Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Prahova, campania agricolă de toamnă a fost încheiată la jumătatea lunii noiembrie. “Am avut un program de circa 130 ha de rapiță, 420 ha de grâu, din cele peste 1000 ha pe care le lucrez în comuna Dumbrava. Cultura de rapiță se prezintă acceptabil, a răsărit un pic neuniformă în lipsa apei, am sole cu plante în stadiul de patru și de șase frunze. Grâul este bun, se află în fenofaza optimă de dezvoltare și nu-mi fac griji”, ne-a declarat cultivatorul. 

Acesta a susținut că lucrând cu tractoriști destoinici, precum Valentin Iordache, Nicolae Baniță și Mihai Pană, au fost realizate ogoarele de toamnă pe circa 500 ha, iar pe jumătate din această suprafață s-a executat și o discuire. Fermierul recunoaște că ar fi trebuit să discuie pe tot terenul, dar nu s-a mai putut intra în brazdă din cauza umidității ridicate a solului.

Vizualizat: 839 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?