Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aproape 1 mld. euro pierduți din cauza lipsei de cofinanțare

Publicat: 20 iunie 2015 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Valoarea proiectelor reziliate pe PNDR 2007-2013 este de 1,2 mld. euro. Din acestea, "proiectele reziliate la inițiativa beneficiarilor de fonduri europene, din cauza lipsei de cofinanțare, însumează 1 mld. Euro. Cele mai mari probleme au fost pe măsurile 121 și 123 privind investițiile în ferme și în procesare", afirmă directorul general al AFIR, David Eugen Popescu. Acesta a precizat că peste 90% din proiectele reziliate din inițiativa fermierilor erau neîncepute sau în faze incipiente.

Click pe poza pentru galerie!

Proiectele eligibile fără finanțare mai primesc o șansă

Ca să nu pierdem banii europeni din proiectele nefinalizate și din contractele reziliate, MADR vrea ca AFIR să poată contracta 125% din sumele alocate PNDR 2007-2013 pe măsurile de investiții.

Potrivit unui proiect de HG, până în prezent au fost contractate 86.410 proiecte de investiții, cu valoare nerabursabilă de cca. 5,7 mld. euro. Mai exact, AFIR a contractat 97% și a plătit 71% din sumele disponibile pe măsurile de investiții din PNDR 2007-2013. Pentru anumite măsuri însă procentul de contractare depășește 100% (ex. Măsura 322 - Dezvoltarea satelor) din sumele alocate. 

Guvernul a aprobat, în 2012, HG 1036, care permitea AFIR să contracteze cu până la 11% în plus peste sumele alocate prin PNDR 2007-2013. Odată cu creșterea acestui procent la 25%, AFIR va putea să încheie noi contracte pentru proiectele eligibile rămase fără finanțare.

România va primi banii europeni din FEADR doar pentru plățile efectuate către beneficiarii PNDR 2007-2013 până la 31 decembrie 2015. Beneficiarii PNDR trebuie să depună la AFIR ultima cerere de plată până la 30 septembrie 2015. }ara noastră a cerut Comisiei Europene prelungirea termenului de plată cu 6 luni și așteaptă în prezent un răspuns din partea CE.

Potrivit MADR, Autoritatea de Management pentru PNDR poate face ultimele modificări financiare la PNDR 2007-2013 până la 31.08.2015.

Vizualizat: 453 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?