Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APIA primește cereri și după 15 iunie, cu penalizări

Publicat: 02 iunie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din 26 mai 2015 pot depune cereri de plată toți crescătorii de animale. Aceștia vor depune cererile pe hârtie, fiindcă sistemul informatic tot nu funcționează. Fermierii vor mai putea depune cererea unică de plată și după 15 iunie, dar cu penalizări de 1% pe zi din suma cuvenită.

Click pe poza pentru galerie!

MADR a modificat și OUG 34/2015, astfel încât pentru pajiști să poată primi subvenția și utilizatorii care nu au animale. Aceștia pot depune cererile abia după ce modificările legislative intră în vigoare. (detalii în pag. 8)

Începând cu 26 mai 2015, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) preia toate cererile de plată ale fermierilor, inclusiv pe suport de hârtie, a anunțat APIA. „Acum se depun toate cererile și se introduc manual la APIA. Chiar dacă informațiile din Registrul Național al Exploatațiilor, care era în sarcina ANSVSA, nu se puteau accesa și a fost o întreagă complicație, acum au fost deblocate cu ajutorul STS. O să facem toate eforturile să aibă cererea completată toți crescătorii de animale și să beneficieze de subvențiile care li se cuvin”, ne-a spus secretarul de stat în MADR George Turtoi. „Știți că și în Marea Britanie tocmai li s-a blocat sistemul informatic? Și au început la depunerea manuală. Tocmai englezii, care au un prestigiu”, a adăugat Turtoi, ca și cum fermierii români ar trebui să se consoleze că se întâmplă încurcături și disfuncționalități și la case mai mari.

Fermierii trebuie să depună cererile la centrele județene APIA, dacă solicită la plată o suprafață de peste 50 ha teren agricol, respectiv la centrele locale ale APIA, dacă solicită la plată o suprafață de până la 50 ha teren agricol.

Potrivit APIA, la data de 26 mai, era digitizată și pregătită pentru depunerea cererilor o suprafață de 3.612.545 ha, suprafață care aparține unui număr de 116.733 fermieri.

„La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte documentele care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor”, precizează APIA.

„Cererile se completează manual, cu adeverință de la medicul veterinar, plus copii după cardul de exploatație. (...) La cererile depuse pentru teren, se pot adăuga și animalele”, ne-a spus Florin Faur, directorul APIA Timiș.

 

Până în 21 mai au depus cereri 310.719 fermieri, pentru 1,14 mil. ha

Ministerul Agriculturii a modificat încă o dată Ordonanța 3/2015. Astfel, fermierii vor putea depune cererile unice încă 25 de zile calendaristice după 15 iunie 2015, dar cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul dacă ar fi depus cererea unică de plată până la 15 iunie.

Potrivit directorului general al APIA, Mihai Puțintei, până în 21 mai 2015, la nivel național au depus cererea unică de plată 310.719 fermieri, care au solicitat subvențiile pentru o suprafață de 1.141.453,56 ha.

Șeful APIA recunoaște că „pe plan local, s-au semnalat o serie de dificultăți: neprezentarea de către fermieri a documentelor doveditoare pentru utilizarea terenurilor agricole, așa cum sunt prevăzute aceste documente în Ordinul ministrului Agriculturii 619, cu modificările ulterioare, crescătorii de animale întâmpină greutăți în obținerea adeverințelor de la medicii veterinari pentru animalele pe care le au în proprietate, prevederile din reglementările naționale nu permit depunerea cererilor de plată pentru suprafațele de pășune decât dacă fermierii dețin animale, există dificultăți în furnizarea datelor de către Agenția de Protecția Mediului pentru suprafețele agricole din ariile protejate.”

De fapt, după ce că depunerea cererilor a început cu întârziere, legislația se modifică de la o zi la alta și nici fermierii, nici primarii, nici veterinarii nu știu ce au de făcut.

 

Apel APIA: Fermieri, prezentați-vă pentru completarea cererii unice!

Unii directori APIA din teritoriu lansează un apel disperat: fermierii să răspundă invitațiilor și să se prezinte la APIA pentru cererea unică! Sunt județe unde șefii APIA au ajuns să facă muncă de detectiv ca să afle câți dintre fermierii invitați au murit între timp, câți au renunțat la agricultură, câți ignoră invitațiile.

„Săptămâna aceasta (18-24 mai - n.red.) am chemat toți primarii din județ să aflăm ce s-a întâmplat cu fermierii invitați și care nu au dat niciun semn de viață. Sunt foarte mulți restanțieri și încerc cu ajutorul primarilor să dau de urma lor. Dintre fermierii care exploatează peste 50 ha și solicită plata pe suprafață, abia avem înregistrați 30%. În prima zi în care s-a dat drumul cererilor pentru schema decuplată de producție la bovine, am chemat 253 de fermieri. Știți câți s-au prezentat? 25! Extrem de puțini, iar problema se manifestă la nivel național. Toți colegii mei sunt neumlțumiți pentru că fermierii nu răspund invitațiilor. (...)”, ne-a spus Liviu Zaharia, șeful APIA Botoșani. „(...) Am avut o întâlnire cu medicii veterinari și le-am explicat ce adeverințe trebuie să le dea crescătorilor de animale. Medicii veterinari nu erau pregătiți”, a adăugat Liviu Zaharia.

 

 

 

 

 

LEGISLAȚIE

Guvernul a aprobat, în 19 mai 2015, Ordinul MADR 1051 pentru aprobarea Ghidului informativ privind Sistemul de identificare a parcelelor agricole - LPIS (M. Of. 0364/26.05.2015).

Tot în 26 mai 2015 a intrat în vigoare Ordinul comun MADR/MMAP/ANSVSA 352/636/54/2015, din 10 februarie 2015, pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.

Vizualizat: 703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?