Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APIA nu dă bani, ci ia!

Publicat: 29 iunie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O eroare sau lipsa unei dovezi din cererea de plată de la APIA vă lasă datori pe ani de zile! APIA nu vă dă banii, ci vă ia, și chiar mai mult decât ar fi trebuit să primiți

Click pe poza pentru galerie!

Paul Cristescu, de la Angus România, a solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția pentru vite de carne din zona defavorizată pentru 50 de vaci. APIA i-a comunicat că vacile nu sunt eligibile la plată pentru că nu există dovada că au fătat. Animalele din rasa Aberdeen Angus au fost importate din Irlanda. Degeaba s-a angajat fermierul să aducă dovada, la APIA era prea târziu, expirase termenul de depunere a cererii. Astfel, crescătorul a fost exclus de la plata subvenției.

Lucrurile nu s-au încheiat însă aici. Pentru că a solicitat o subvenție în criteriile cărora nu se încadra, nu doar că a fost exclus de la plata sprijinului, ci a fost și sancționat pe trei ani. Suma pe care trebuie să o achite acum la APIA este 64.829,94 de lei, adică aproape 15.000 de euro. „Ca să-mi poată aplica sancțiuni multianuale, APIA trebuia să-mi găsească în exploatație un animal eligibil. Am și găsit articolul (punctul NF 11, adică neconformitatea 11 din lista de neconformități cu care lucrează APIA - n.red.) în care scrie că, dacă nu aveam nici un animal eligibil, nu primeam sancțiune”, spune fermierul.

Așadar, din cele 50 de vaci pentru care a solicitat subvenția, 49 au fost declarate neeligibile și doar una eligibilă la plată. 

 

Ce spune APIA despre acest caz?

Iată răspunsul trimis de șeful Agenției de Plăți, Florin Faur: „Cristescu Daniela Alina (soția fermierului și reprezentantul legal al exploatației agricole - n.red.) a depus la Centrul județean APIA Caraș-Severin cererea cu nr. C8001368, prin care a solicitat Ajutoare Naționale Tranzitorii - schema decuplată de producție în sectorul carne pentru un număr de 73 capete de bovine și ajutor specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită din zonele defavorizate pentru un număr de 50 de capete de vaci de carne.În urma controlului administrativ, a rezultat faptul că animalele solicitate pentru ajutorul specific - categoria vaci de carne nu figurau cu cel puțin un produs înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).

La nivelul Centrului județean Caraș-Severin s-a emis notificarea prin care solicitantului i s-a adus la cunoștință că documentele depuse la dosar pentru vacile din rase de carne, provenite din import 2013-2014, nu sunt suficiente pentru verificarea și încadrarea în categoria vacă din rasă de carne. Având în vedere că nu s-a făcut dovada că animalele au fătat cel puțin o dată până la termenul limită de depunere a cererilor, cererea a fost exclusă de la plată pentru schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și carne din zonele defavorizate, constituindu-se o sancțiune multianuală de 64.829,94 lei, calculată în conformitate cu prevederile OMADR 37/2013 și comunicată prin Decizia de excludere de la plată Solicitantul avea posibilitatea să conteste măsurile dispuse prin Decizia de excludere de la plată, în termen de 30 de zile de la data comunicării, așa cum este prevăzut la art. V din Decizia de excludere. Deoarece solicitantul nu a contestat Decizia de excludere de la plată, sancțiunea multianuală a fost înregistrată în Registrul Sancțiunilor Multianuale, urmând a fi recuperată în următorii trei ani calendaristici”.

Fermierul din Caraș afirmă însă, răspicat, că nu a primit nici o notificare de la APIA. „Nu am fost invitat la APIA să fac dovada că sunt vaci și nu tineret! Am primit abia miercuri, 25 mai, pe e-mail, înștiințare de penalizare, Decizia de excludere de la plată nr. DCS 000783/2015-06-26, și asta la insistențele mele! În ce lume trăim?!”, ne-a scris, furios, Paul Cristescu.

O altă întrebare la care APIA nu a răspuns: De ce din cele 50 de vaci doar una este eligibilă la plata subvenției, când nici pentru aceea nu exista dovada că ar fi fătat cel puțin o dată?

 

 

 


FINANȚARE PNDR 2020

S-au terminat banii pentru fermele vegetale!

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat, pe 6 iunie, că fondurile nerambursabile alocate pe 2016 prin sM 4.1 - Investiții în exploatații agricole în sectorul vegetal au fost epuizate.

De la deschiderea sesiunii, din 28 aprilie 2016, au fost depuse 511 proiecte, în valoare de peste 168 milioane euro pentru această componentă.

Si banii pentru sM 7.2 - Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componenta de infrastructură educațională non-montan, aferentă sesiunii anuale 2016, s-au terminat înainte de începutul lunii iunie.

De la deschiderea sesiunii, din 25 mai 2016, au fost depuse 80 de proiecte, în valoare de 29,61 milioane euro.


Câți bani a plătit AFIR?

Ministerul Agriculturii anunță că AFIR a efectuat, până pe 3 iunie 2016, plăți în valoare de 102,2 milioane euro, din care: 62,73 milioane euro pentru beneficiarii PNDR 2014-2020, pentru un număr de 2.579 proiecte contractate și 39,47 milioane euro pentru 25.197 proiecte (angajamente) tranzitate din PNDR 2007-2013 în noul PNDR în vederea finalizării.


MADR face anchetă la AFIR

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a trims Corpului de control al MADR la AFIR pentru anchetă, după ce a primit mai multe sesizări referitoare la derularea sesiunilor de depunere on-line a proiectelor din 25.05.2016 pentru sM 7.2 - Infrastructură de bază la scară mică - componenta rutier montan și non-montan și sM 4.3 - Infrastructură agricolă și silvică - componenta drumuri agricole.

Până la finalizarea anchetei, sesiunea de evaluare a proiectelor pentru aceste submăsuri este suspendată, a anunțat MADR.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 759 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?