Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APIA începe plata avansului de 42 euro/ha după 16 octombrie

Publicat: 24 octombrie 2011 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe autorizarea la plată a avansului de 42 de euro/ha din fondurile europene pe suprafaţă după 16 octombrie 2011, urmând ca restul banilor, atât cei din fonduri europene, cât şi cei din bugetul de stat, să fie plătiţi agricultorilor români până la sfârşitul lunii martie 2012, promit şefii Agriculturii.

Click pe poza pentru galerie!

„Suma pe care o dăm în acest an este de 42 euro în avans. Urmează ca de la 1 decembrie să putem plăti şi restul de 900 de milioane de euro, care vin din fonduri europene. Alte 500 milioane de euro, din fonduri naţionale. Totalul sumelor alocate pentru agricultură sunt de 1,4 miliarde de euro pentru plăţi directe pentru suprafaţă”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la finalul sedinţei de Guvern din 5 octombrie 2011.

Conform calendarului european al plăţilor pe suprafaţă, acestea încep la data de 1 decembrie a anului pentru care sunt acordate şi trebuie finalizate la sfârşitul lunii iunie a anului următor.
Autorităţile române, spun, însă, că vor ca toate plăţile să fie făcute până la finalul lui martie. „Sistemul

APIA este pus la punct şi suntem pregătiţi pentru începerea plăţilor. (...) Foarte mulţi fermieri vor primi subvenţia integral în luna decembrie şi mi-am propus ca, până la sfârşitul lunii martie, toate plăţile pe suprafaţă să fie achitate integral, pentru ca fermierii să aibă la îndemână bani pentru înfiinţarea de culturi sau alte activităţi specifice sezonului de primăvară”, a declarat, citat de Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna.
Potrivit APIA, în acest an au fost depuse 1.087.842 cereri de plată pe suprafaţă, pentru 9.813.107 ha.

 

România va renegocia cu FMI subvenţia la motorină pe 2012

România va negocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) posibilitatea ca agricultorii români să primească şi anul viitor motorină subvenţionată din bugetul de stat, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în 11 octombrie a.c., la întâlnirea cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

„Anul trecut a trebuit să discutăm foarte mult la nivel de negocieri cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca să menţinem câteva sectoare la care să le asigurăm sursele financiare. Printre cele propuse a fi eliminate erau şi cele de care vorbea domnul Rădulescu (deputatul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii - n.r.) că sunt pe bugetul naţional: bunăstarea la pasăre, bunăstarea la porc şi subvenţia la motorină.

Ei, ministrul de atunci le-a menţinut prin negocieri directe cu echipa Fondului Monetar şi condiţionând că vom face toate eforturile ca în 2012 aceste măsuri să fie transferate pe PNDR”, a declarat Valeriu Tabără, la finalul întâlnirii cu deputaţii, citat de Agerpres.„Subvenţia pe motorină rămâne în programul naţional de finanţare”, a subliniat, însă, Tabără, precizând că această chestiune va fi renegociată cu experţii FMI.

„Mai negociem. Totul se negociază, nu?”, a mai spus ministrul Agriculturii, care nu a uitat să spună şi că preşedintele Traian Băsescu a avut anul trecut un cuvânt „foarte greu” în cadrul acestor negocieri.

 

Ministerul pregăteşte fiscalizarea agriculturii

Acordurile dintre România şi FMI nu permit intervenţii la TVA şi acciză, a declarat, recent, la Senat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, referitor la aplicarea diferenţiată a TVA la produsele agro-alimentare, dar ministerul lucrează la un sistem de fiscalizare specific pentru agricultură, a spus Tabără, care a precizat că aşteaptă un răspuns în acest sens din partea organizaţiilor profesionale, „fiind pe punctul de a realiza o astfel de chestiune”.

Un astfel de sistem, însă, ar trebui să cuprindă întregul lanţ de produse agro-alimentare, a afirmat ministrul Agriculturii. „Dacă vom gândi împreună un sistem de fiscalizare, în nici un caz nu trebuie să vedem doar produsul final sau cel semifinit. Nu rezolvă problema. Trebuie să avem o construcţie pe întregul lanţ de produse”, a mai spus Tabără, subliniind că „nimeni nu ar trebui să rămână nefiscalizat” şi făcând referire la PFA-uri.

Ministerul Agriculturii a făcut demersuri la Comisia Europeană (CE) pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a mai spus ministrul Agriculturii la întâlnirea de la Senat.


O nouă organizaţie a producătorilor: Confederaţia PROAGRO 2011

Vicepreşedintele LAPAR Laurenţiu Baciu este candidatul propus şi susţinut de LAPAR la preşedenţia Confederaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe - Confederaţia PROAGRO 2011, o nouă organizaţie ce va fi înfiinţată în această toamnă.

Decizia a fost luată de participanţii la sedinţa Consiliului Director LAPAR în sesiune lărgită, organizată de APACPT Ialomiţa şi de preşedintele LAPAR în 10 octombrie 2011, la Slobozia. Tot în cadrul şedinţei a fost dezbătut proiectul de Statut al PROAGRO 2011.


Rabla: Ministrul Mediului propune cuplarea a trei vouchere

Proprietarii care vor să îşi înlocuiască tractoarele vechi prin Programul Rabla ar putea folosi, de anul viitor, câte trei vouchere, după modelul aceluiaşi program pentru autoturisme, a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la începutul acestei luni, la Târgu Mureş. „Programul Rabla pentru tractoare, care îi interesează foarte mult pe agricultori, a pornit în 12 septembrie.

Deocamdată trebuie să îl întrerupem la sfârşitul lunii noiembrie pentru că e vorba de bugetul pe anul acesta, dar din 15 ianuarie repornim programul. (...) Noi dorim anul viitor - trebuie să discut cu colegii - să introducem acea posibilitate cum e la Rabla pentru maşini, şi o spun în premieră, ca să cupleze trei vouchere.

Dacă predă trei tractoare vechi sau cineva care predă un tractor vechi, dar nu are bani să cumpere unul nou, poate să le vândă la cineva care foloseşte două - trei vouchere şi atunci nu mai e 17.000 (de lei - n.r.), ci de trei ori 17.000 lei şi atunci e aproape preţul unui tractor mic - 65.000 lei”, a explicat Laszlo Borbely, citat de Agerpres.

Înscrierile în Programul Rabla au început după 12 septembrie, iar proprietarii de tractoare se mai pot înscrie până în 10 noiembrie a.c..

Potrivit lui Borbely, până în 10 octombrie au fost depuse la Administraţia Fondului de Mediu şapte documentaţii pentru predarea de tractoare, dar nu a fost eliberat nici un voucher, documentele fiind în faza de verificări.

Vizualizat: 686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
subventie 2010
|
10. 26, 2011. Wednesday 16:29
Chiar nimeni nu stie ce se intampla cu subventiile restante din 2010?Am primit decizia de plata ,nu am probleme dar ...asteptam.Pana cand?Agricultura nu se face cu hartii...
1.
SUBVENTII SUPRAFATA 2010
|
10. 26, 2011. Wednesday 08:20
DESPRE SUBVENTIILE PE SUPRAFATA RESTANTE PE 2010 NU SE MAI STIE NIMIC PT CA MAI SUNT FOARTE MULTI IN JEDETUL SUCEAVA CARE NU AU PRIMIT NICI PANA ASTAZI BANII...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?