Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APIA a preluat frâiele plăţilor din bani publici

Publicat: 31 octombrie 2020 - 08:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cele două rânduri de alegeri (locale şi parlamentare) şi pandemia au determinat Guvernul PNL să ţină deschis “robinetul” cu bani publici pentru fermieri. Însă, cu o mică schimbare! 

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Unele dintre ajutoarele de stat iniţiate de guvernele anterioare ale PSD au fost continuate de Guvernul PNL, dar o modificare s-a produs, totuşi, şi merită semnalată: APIA a revenit în prim-plan, după ce direcţiile agricole căpătaseră un rol semnificativ în distribuirea banilor.

 

De la direcţii, la agenţii

 

Schemele de ajutor de minimis pentru agricultură aprobate şi derulate de guvernele care s-au succedat între ianuarie 2017 şi octombrie 2019 au fost gestionate de direcţiile agricole. De pildă, aplicanţii pentru programele ”Tomate româneşti”, ”Usturoiul românesc” şi cel privind valorificarea lânii au depus documentele necesare la sediile DADR. Aceste programe, mai puţin cel pentru lână, au fost menţinute, cu anumite modificări, de guvernarea instalată cu adevărat în martie 2020, dar noile ajutoare de stat oferite de Guvernul Orban în contextul pandemiei nu au mai fost gestionate de DADR, ci de APIA.

Astfel, sprijinul de la bugetul de stat acordat crescătorilor de bovine (care deţin de la 91 UVM în sus), apicultorilor, crescătorilor de suine şi de păsări, plăţile compensatorii pentru fermierii ale căror culturi agricole (păioase şi rapiţă) au fost devastate de secetă, precum şi banii oferiţi prin Măsura 21 intră în responabilitatea APIA. Exceptând, aşadar, vechile programe moştenite de la echipa Daea, echipa Oros a comutat administrarea noilor programe de la direcţii, la agenţie.

 bani plati apia_b

 

Depolitizare şi reguli clare

 

E bine că derularea schemelor de sprijin financiar a fost trecută în responsabilitatea APIA. Direcţiile agricole sunt subordonate ministerului, care are o conducere numită politic. Prin urmare, direcţiile judeţene sunt conduse în numeroase judeţe de directori care au fost, la rândul lor, numiţi politic. Direcţiile agricole sunt mult mai politizate decât agenţiile judeţene şi centrele locale APIA. Acestea din urmă au, desigur, garniturile lor politice, dar funcţionează după legislaţia europeană. APIA se ghidează după reguli clare, europene, pentru gestionarea banilor publici. E mult mai greu ca un fermier să facă fraude, iar dacă le face, mai devreme sau mai târziu, va plăti, inclusiv cu pierderea libertăţii!

 


CINE A CÂŞTIGAT ŞI CINE A PIERDUT ÎN PANDEMIE?

 

În contextul Măsurii 21, merită semnalat următorul aspect. Producători agricoli oneşti mi-au declarat că în timpul stării de urgenţă din lunile martie, aprilie şi mai au vândut mult mai multă marfă decât în perioadele normale, când nu exista pandemia. A mers piaţa, s-a încins, iar ei au avut câştiguri financiare peste aşteptări. Alţii au pierdut, desigur, dar Măsura 21 nu face nicio diferenţă. Adevărul este că nici nu se poate în România zilelor noastre, unde controlul asupra vânzărilor este precar. Cum să ştii cine a câştigat şi cine a pierdut din cauza pandemiei? Acest lucru este posibil într-o agricultură bine organizată şi fiscalizată, unde este exercitat un control riguros asupra producţiilor şi vânzărilor.

Condiţiile pentru acordarea ajutoarelor prin Măsura 21 au iscat numeroase nemulţumiri. Click AICI pentru a afla cum au negociat fermierii cu MADR cerinţele pentru acest sprijin deosebit de controversat!

Vizualizat: 1452 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?