Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APIA a plătit şi restul din SAPS

Publicat: 08 februarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit la sfârşitul lunii ianuarie 2012 suma de 2,24 mld. lei (516,21 mil. euro) către beneficiarii plăţilor pe suprafaţă pentru anul 2011

Click pe poza pentru galerie!

Din aceşti bani au fost achitate restul din SAPS (subvenţia europeană pe suprafaţă) pentru peste un milion de agricultori, sprijinul naţional pe suprafaţă pentru o parte dintre aceştia, precum şi plăţi în cadrul unor măsuri de piaţă. Plăţile au fost făcute din bani europeni proveniţi din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA)-1,82 mld. lei (420,45 mil. euro) şi din bugetul naţional-417,30 mil. lei (95,76 mil. euro).

Astfel, 1,81 mld. lei (417 mil. euro), reprezentând restul din SAPS, respectiv 49,2 euro/ha (214,38 lei/ha), au fost plătiţi pentru 1,002 milioane agricultori. Pentru 2011, cuantumul alocat SAPS, rezultat ca urmare a reducerii aplicate din cauza depăşirii suprafeţei de referinţă, este de 91,2 euro/ha (397 lei/ha), din care agricultorii au primit un avans de 42 euro/ha (183 lei/ha) în perioada 16 octombrie-31 noiembrie 2011.

Din bugetul naţional, cei 417,30 mil. lei au fost plătiţi de APIA către beneficiarii autorizaţi la plata sprijinului naţional direct complementar decuplat de producţie (PNDC1) până în prezent. Cuantumul alocat sprijinului naţional pe suprafaţă pentru 2011 este de 32,42 euro/ha (141,27 lei/ha).

Tot din bani europeni, APIA a mai plătit la sfârşitul lunii ianuarie 15,04 mil. lei (3,45 mil. euro) către beneficiarii unor măsuri de piaţă.

Toate plăţile sunt efectuate în lei, la cursul de schimb de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană pentru data de 30 septembrie 2011.


PNDR: Bani în plus pentru cele mai accesate măsuri

În jur de 150 mil. euro vor fi redistribuite în cadrul PNDR către măsurile cele mai accesate ale programului, respectiv 121, 123 şi 312, pentru implementarea unor proiecte de energie regenerabilă, dar şi către măsura 322 de infrastructură rurală ,pentru proiecte de acces la Internet, a decis Guvernul în 25 ianuarie 2012.

Totodată, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate la finalul lunii ianuarie, beneficiarii PNDR vor avea posibilitatea decontării integrale a cheltuielilor de consultanţă pentru întocmirea dosarului cererii de finanţare în cadrul unei singure tranşe de plată, faţa de plata procentuală în mai multe tranşe, cum era anterior. Acest lucru se va putea face, prin excepţie de la regula privind plata proporţională a cheltuielilor de consultanţă, şi pentru managementul proiectului.

În acelaşi timp, Autoritatea de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii se află în negocieri cu Comisia Europeană pentru realocarea unei sume de 740 mil. euro de la măsurile cu un grad mai scăzut de accesare către cele mai solicitate măsuri de investiţii din PNDR.


Legi noi pentru vie şi tutun

Două legi noi ar putea reglementa, în viitorul apropiat, piaţa vitivinicolă şi piaţa tutunului brut, dacă cele două proiecte propuse de Direcţia Generală Politici în Sectorul Vegetal din Ministerul Agriculturii, respectiv Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole şi Legea privind piaţa tutunului brut, vor fi aprobate în acest an.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole propune reglementări cu privire la modul de gestionare a potenţialului de producţie în bune condiţii agricole şi de mediu şi al controalelor oficiale ale instituţiilor abilitate, precum şi reglementări privind comercializarea produselor vinicole în cadrul filierei vitivinicole.

Legea privind piaţa tutunului brut prevede, în principal, măsuri de organizare a activităţii cultivatorilor de tutun şi a prim-procesatorilor de tutun brut pentru stabilizarea pieţei tutunului, dar în proiect sunt incluse şi mecanisme de control care să asigure o mai bună gestionare a obiectivelor organizării comune de piaţă pe filiera tutunului brut.

 

ŞTIRI

M112
Cereri de trei ori cât banii

Circa 3.860 de proiecte conforme, în valoare totală de aproximativ 137,18 mil. euro, au fost depuse de tinerii fermieri pe Măsura 112 în sesiunea deschisă în perioada 28 noiembrie 2011-13 ianuarie 2012, potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Alocarea financiară de 50 mil. euro a sesiunii a fost, astfel, depăşită de aproape trei ori, iar acordarea finanţării va fi decisă de punctajele obţinute de fiecare proiect în parte.

Următoarea sesiune pentru depunerea proiectelor de finanţare nerambursabilă pentru Măsura 112 este programată pentru perioada 1-29 iunie 2012, când vor fi disponibili aproape 121 mil. euro.

PNDR
2.432 proiecte finalizate

2.432 de proiecte au fost finalizate până pe 13 ianuarie 2012 în cadrul PNDR, potrivit APDRP. Din totalul de 96.682 proiecte depuse în cadrul Programului, au fost selectate, până la data respectivă, 48.073 de proiecte, cu o valoare de peste 4,58 mld. euro. Dintre acestea, au fost contractate (finanţate) 46.248 proiecte, cu o valoare de circa 4,2 mld. euro, iar plăţile efectuate au fost de peste 4 mld. euro, reprezentând 33% din alocarea PNDR 2007-2013.

PRIMUL SILOZ
120 mil. euro în circulaţie

663 certificate de depozit au fost emise în cadrul programului “Primul siloz” din 2009 până pe 13 ianuarie 2012. Din acestea, sunt, în prezent, în circulaţie 370 de certificate, cu o valoare totală de cca. 120 mil. euro, garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural din sumele alocate de Ministerul Agriculturii.

Vizualizat: 547 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?