Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APIA a început plata subvențiilor pe 8 aprilie!

Publicat: 15 aprilie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

27.273 de fermieri care au depus cereri unice de plată în 2015 sunt primii pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut plăți, în sumă totală de 13.687.915 euro, chiar în cursul zilei de 8 aprilie, a anunțat Agenția.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit APIA, pe 7 aprilie erau pregătite pentru plată 536.160 cereri unice, în sumă totală estimată de 300 milioane euro. În acceași zi a început autorizarea cererilor de plată, iar pe 8 aprilie a început efectuarea plăților finale aferente cererilor unice din Campania 2015. Angajații APIA și cei ai SIVECO s-au dat, practic, peste cap și au muncit inclusiv noaptea ca plățile să înceapă la data la care a promis ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Plățile se efectuează progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea, precizează APIA.

 

Ce bani primesc fermierii?

Până pe 8 aprilie 2016, schemele autorizate la plată erau următoarele:

• Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) - 79,73euro/ha;

• Plata redistributivă: 1 - 5 ha inclusiv - 5 euro/ha; 5 - 30 ha inclusiv - 51,07 euro/ha;

• Plata pentru tinerii fermieri - 19,93 euro/ha;

• Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha - maxim 1.250 euro;

• ANT 1 (Schema de ajutoare naționale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producție) - 19,19 euro/ha.

Plățile se efectuează în lei, la cursul de 4,4176 lei pentru un euro.

Pe măsură ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, APIA va autoriza și plata celorlalte scheme de plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii și măsuri de dezvoltare rurală, precizează Agenția. Fermierii ar mai avea de primit plata pe înverzire, plățile de agroemdiu și subvențiile pentru sectorul zootehnic (detalii în pag. 14 despre când se fac aceste plăți).

Din plățile directe pe suprafață pe 2015, APIA plătit până pe 1 decembrie 2015 avans pe suprafață de 255,4 milioane euro pentru 602.159 fermieri. Diferența de plată de 1,34 mld. euro, până la plafonul financiar alocat României în 2015, de 1,59 mld euro, se va efectua până pe 30 iunie 2016, mai spune conducerea APIA.

 

Primele plăți, la 3 dimineața. Primul județ, Prahova

Până la ora 3 dimineața au muncit angajații APIA din toată țara în noaptea de 7 spre 8 aprilie, ca să poată începe plățile. Primul județ a fost Prahova, apoi au urmat liste de plată cu fermieri din mai multe județe. „Prahova a fost și județul cu care s-a făcut testarea, să se vadă dacă treaba merge bine. Până vineri, 8 aprilie, la 3 dimineața au fost plătiți 5.816 fermieri, dintre care 144 sunt fermieri mari. Am plătit în prima fază schema unică de plată pe suprafață, ajutorul național tranzitoriu (pentru sectorul vegetal - n.red.), plata redistributivă și plata pentru tineri fermieri. Nu apare plata pe înverzire. Această plată urmează să o virăm. Nu a intrat în primele sume plătite. Pentru cei 144 de fermieri mari în total, s-au transferat 15.390.631,99 lei”, a declarat exclusiv pentru Agroinfo, Ion Dilirici, director executiv APIA Prahova.

„Din județul Ialomița, au intrat la plată azi-noapte (joi spre vineri, 7/8 aprilie 2016 - n.red.) 5.631 de fermieri, iar pentru 1.442 de fermieri s-a aprobat controlul administrativ și urmează să plece azi (vineri, 8 aprilie - n.red.) listele către plată. Plata o efectuează Bucureștiul, APIA centrală”, ne-a declarat Florea Stoian, director executiv APIA Ialomița.

 

Fermierii NU au primit și plata pe înverzire!

59 euro/ha, plata pe înverzire, nu au intrat în primele sume transferate către fermierii români pe 8 aprilie 2016. Fermierii vor primi acești bani cel târziu pe 30 iunie 2016.

„Ca să iei toți cei 59,12 euro/ha plata pe înverzire, trebuie să ai culturi diversificate și zonă de interes ecologic (ZIE), aplicat factorul de ponderare. ZIE este obligatorie pentru exploatațiile de peste 15 ha și trebuie să acopere minimum 5% din terenul arabil declarat la APIA. Degeaba ai ZIE, dacă ai monocultură, adică nu ai respectat diversificarea culturilor.

Din ce am văzut până acum, însă, problema nu este la diversificarea culturilor. Fermierii respectă aproape toți această regulă. Problema se pune la procentul de 5% pentru ZIE. Unii au 3 %, 4%”, a explicat Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.

Dacă ZIE acoperă doar 3% sau 4%, fermierul va primi plata proporțional cu acest procent. Calculul sumei îl face modulul de autorizare la plată.

 

 

 


SUBVENȚIA PENTRU CARE TREBUIE SĂ DOVEDIȚI CĂ NU AȚI CREAT CONDIȚII ARTIFICIALE!

Pentru a încasa plata redistributivă, singurul criteriu este numărul de hectare: această plată se acordă pentru primele 30 ha tuturor fermierilor care depun cererea unică, indiferent de mărimea exploatației agricole. Valoarea plății este de 5 euro/ha pentru primele 1 - 5 ha inclusiv și crește la 51,07 euro/ha pentru 5 - 30 ha inclusiv.

Pentru această plată însă, APIA îi suspectează pe fermieri de crearea de condiții artificiale. De exemplu, o exploatație de 100 ha poate fi împărțită în trei sau chiar patru exploatații mai mici, iar fermierul ar câștiga cam de trei ori mai mult la încasarea plății redistributive.

Ca să se evite astfel de situații, Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din agricultură stabilește că toate vânzările, renunțările la teren etc. operate după 18 octombrie 2011 trebuie dovedite de fermieri cu acte. Dacă nu există acte, sunt considerate condiții artificiale, iar fermierul este tăiat de la plata redistributivă.

Cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă sunt moștenirea, vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole, rezilierea contractelor de arendă/concesiune.

Toate actele doveditoare trebuie prezentate la APIA la depunerea cererii unice de plată pentru 2016.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 635 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?