Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A.P.A.R. - lansarea oficială

Publicat: 02 decembrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Presei Agricole din România (A.P.A.R.) a organizat în ziua de 31 octombrie 2013, la IndAgra, dezbaterea cu tema „Norme, valori și practici în jurnalismul agricol”. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia lansării oficiale a asociației

Click pe poza pentru galerie!

A.P.A.R. este prima structură națională care reunește jurnaliști români, preocupați de agricultură, dezvoltare rurală și de reflectare, prin produse media specifice, a activităților din sfera agriculturii. Este o organizație non-profit, apolitică, neguvernamentală, independentă, fără scop lucrativ sau patrimonial, ce desfășoară activități specifice educaționale și de apărare a intereselor jurnaliștilor din presa agricolă.

Unul dintre principalele obiective ale Asociației Presei Agricole din România, stabilit la Adunarea Generală care a avut loc la sfârșitul lunii iulie, a fost afilierea la ENAJ - Rețeaua Europeană a Jurnaliștilor din Agricultură. Spunem "a fost" pentru că A.P.A.R. a bifat deja acest obiectiv, prin demersurile inițiate în luna august a acestui an.

Revenind la evenimentul nostru de lansare, pentru noi acesta a avut o dublă însemnătate: recunoașterea oficială din partea instituțiilor reprezentative ale statului din domeniul agricol și din partea organizațiilor profesionale ale agricultorilor, precum și atragerea de noi membri, jurnaliști care scriu și vorbesc despre agricultură. Opt colegi au aderat la demersul nostru chiar în ziua evenimentului de la IndAgra. Iar "poarta de acees în A.P.A.R. rămâne deschisă", după cum afirma Cosmin Andrei, vicepreședinte pe Muntenia.

“Ne-am asociat pentru a ne asigura apartenența la informațiile europene de prima mână. Diseminarea informațiilor la nivel european pe ceea ce înseamnă presa agricolă vine prin asociere, așa cum banii europeni în agricultură vin preponderent prin structurile asociative ale agricultorilor. Lansarea oficială a APAR reprezintă, în primul râd, lansarea unor parteneriate cu instituțiile statului, dar mai ales cu reprezentanții asociațiilor agricultorilor români, precum și cu colegii noștri din Europa.

Marea noastră durere este că nu avem o școală de jurnalism agricol în România. Noi ne documentăm la coada vacii, în teren, alături de agricultori. Ori, scopul principal al acestei asociații este unul educativ, educativ pentru noi, să ne profesionalizăm ca jurnaliști în agricultură și pentru a transmite mai departe informația agricolă așa cum trebuie. Pentru că dacă noi suntem mai buni, și informația agricolă va fi mai bună”, a precizat Nicoleta Dragomir, președintele Consiliului Director al Asociației Presei Agricole din România.

"Atâta vreme cât nu există o școală de jurnalism agricol, este foarte greu pentru un ziarist să pătrundă în lumea agricolă de unul singur, să o înțeleagă și, cel mai important, să transmită informația corectă către fermieri, într-un limbaj adecvat, pentru că foarte mulți dintre ei depind de informația pe care noi le-o furnizăm", a adăugat președintele A.P.A.R., precizând în acest context că unul dintre scopurile majore ale asociației îl reprezintă înființarea unei specializări de jurnalism agricol la universitățile de profil.

"Solidaritatea socială este foarte importantă în toate și dacă vrem să fim profesioniști trebuie să înțelegem că nu suntem singuri pe lume și să ne raportăm la vârfuri, aceasta din punct de vedere al calității muncii noastre", spune Petronela Cotea Mihai, vicepreședinte A.P.A.R. pe zona Moldova.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a salutat inițiativa de asociere a presei agricole din România, considerând că este un „pas înainte pentru agricultura românească, pentru că va fi o voce mult mai puternică. Este important că avem presă pe agricultură pentru că vorbim aceeași limbă, sunteți cei care nu ați căutat senzaționalul într-o știre.

Este foarte greu, din păcate pentru mine, să transmit știri pozitive, din sector, presei de astăzi, pentru că știrea pozitivă nu vinde, din păcate, vinde doar cea care are un senzațional și de fiecare dată negativă. Cred că dincolo de aceste aspecte, cel puțin pe zona de agricultură, avem nevoie de o presă care să transmită partea pozitivă și partea de care este interesat fermierul din România”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian Rădulescu: “Pentru noi, vorbesc pentru agricultură, prezența unei prese agricole care este responsabilă și care să ridice problemele este, pur și simplu, și un colac de salvare, pentru că în momentul când o instituție a statului intră în gura presei, n-are decât două soluții: ori rezolvă, ori... rezolvă”.

Laurențiu Baciu: “M-am născut cu presa agricolă și de cele mai multe ori aveți o influență extraordinară și pe foarte mulți, datorită temelor pe care le-ați dezbătut, i-ați făcut oameni. Ce-i drept, și pe mulți neoameni, s-au uitat la TV, n-au priceput fenomenul și s-au apucat de afacere și s-au nenorocit.

Cred că este domeniul în care se scrie cel mai mult, nu că vin eu din agricultură. Ați avut teme profesionale, din care, credeți-mă, cei din mediul rural care fac agricultură au învățat foarte multe".
Culiță Tărâță: “Crearea asociației dumnevoastră este benefică pentru noi, pentru țară, pentru întreaga presă românească”.

Printre cei prezenți la prima conferință a A.P.A.R. (ne cerem scuze pentru omisiuni) s-au numărat: Daniel Constantin - Ministrul agriculturii, Adrian Rădulescu - consilier prezidențial, Sergiu Sorin Chelmu - secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii și vicepreședinte FAO, Dan Gheorghe Neață - Director general adjunct, Direcția Politici agricole și strategii în MADR, Ioan Ladoși - președinte APCPR, Laurențiu Baciu - președinte LAPAR, Florentin Bercu - director executiv PRO Agro, Dorin Cojocaru - președinte APRIL, Mariana Gaju - vicepreședintele Asociației Comunelor din România, Alin Bogdan Buzescu - președintele Confederației Asociațiilor Tărănești din România CATAR, Mihai Petcu - președinte Holstein RO, Aurel Florentin Badiu - secretar științific ASAS, Eugen Gonțea - președinte Federația Oierilor de Munte, Culiță Tărâță - președintele fondator al TCE 3 Brazi, Ionică Nechifor - secretar general RomOvis, Monica Ionela Pandelea - director Camera Agricolă Iași, Corina Mareș - manager genral DLG InterMarketing, Marcel Andrei - președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine, Marinela Petran - Asociația Arădeanca Pecica, reprezentanți ai APIA, APDRP, Asociația Română a Cărnii, Caprirom, ANSVSA, Institutul European din România și mulți alții, cărora le mulțumim pentru participare, pentru mesajele transmise către jurnaliștii agrarieni și pentru deschiderea în vederea stabilirii de parteneriate cu Asociația Presei Agricole.

Consiliul Director A.P.A.R.
presa.agricola@gmail.com
www.presa-agricola.ro

Vizualizat: 785 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?