Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Apa o avem, dar lipseşte cu desăvârşire!

Publicat: 05 octombrie 2021 - 19:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

I se mai spune "Ministrul Calamitate" pentru că nu vede crăpăturile din pământul uscat de secetă şi nici porumbul rămas în urmă cu creşterea, în vestul ţării, deşi, culmea, se plimbă destul de des prin fermele Banatului şi ale Transilvaniei în ultima perioadă!

Nicoleta Dragomir nou_tE drept că autorităţile locale le duc pe cele centrale acolo unde agricultura dă bine la televizor, dar totuşi... cucuruzul lovit de arşiţă se vede şi de la şosea. Ce-i drept, pentru cine are ochi sau ştiinţă să-l vadă!

Am asistat recent la o prezentare de-a ministrului Oros, la Timişoara, în Aula de la Agronomie. Cu toate eforturile intelectuale şi de rezistenţă pe care le-am făcut, recunosc: n-am rămas cu nimic! A fost un soi de disculpare, un mesaj către oamenii răuvoitori care au acuzat MADR că a uitat să treacă irigaţiile în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ba dimpotrivă, a spus ministrul, apa pentru udăturile câmpului a băltit pe hârtiile PNRR-ului, doar că, ce să vezi, strategia nu a mai ajuns la Bruxelles. Cum?! Şi de ce? Poate din cauză că specialiştii ministerului au uitat să argumenteze nevoia de apă pentru irigaţii a României?

În timp ce mândria ministerială nu cunoaşte limite, strategia de gestionare a apei este limitată la ceva măsuri de desecare şi drenaj. Propunerile concrete ale unor asociaţii profesionale ale fermierilor români privind irigaţiile au rămas şi ele prin sertare, după toate evidenţele.

Acelaşi discurs, demn de Caţavencu, încă o constatare... stăm rău de tot cu reforma proprietăţii. Două treimi din terenuri sunt necadastrate iar ministrul Oros susţine că Statul nu şi-a făcut treaba. Păi dumneata nu Statul îl reprezinţi?!

Conferinţa de la Agronomie ar fi trebuit să se încheie cu o sesiune de întrebări pentru oficialul de la agricultură. Acesta a anunţat, să nu zicem că nu ne-a spus, că răspunde dacă ştie iar dacă nu ştie, nu răspunde! Aş fi vrut să-l întreb de ce nu mai poartă deja binecunoscuta ie, şi câteva chestiuni tehnice din PNRR care probabil erau la categoria "nu ştiu, nu răspund", dar n-am mai avut pe cine. Ministrul s-a retras "în plină glorie", înainte de finalizarea discuţiilor...

apa pentru irigatii 1_b

Agricultura românească e cu securea deasupra capului, la propriu. Avem de adoptat şi de adaptat nişte directive europene care privesc ecologizarea şi eco-schemele, digitalizarea, reducerea pesticidelor şi trecerea la o agricultură durabilă, vedem deja că majoritatea măsurilor tranzitorii au punctaje pentru eco şi digital, şi e doar începutul. România nu-şi face temele şi orice delăsare a autorităţilor înseamnă efecte şi costuri care vor fi suportate tot de agricultori.

Ţara arde, ministrul se plimbă, statisticile indică super mega producţii la cereale. România e pe val! Aşa se vede de la "centrul de comandă". Numai să nu ne ia valul, zic!

Cât despre PNS, numai de bine... Păi cum să vorbeşti de rău despre ceva ce nu există?!

 

 

NICOLETA DRAGOMIR

Senior editor

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 809 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?