I se mai spune "Ministrul Calamitate" pentru că nu vede crăpăturile din pământul uscat de secetă şi nici porumbul rămas în urmă cu creşterea, în vestul ţării, deşi, culmea, se plimbă destul de des prin fermele Banatului şi ale Transilvaniei în ultima perioadă!
E drept că autorităţile locale le duc pe cele centrale acolo unde agricultura dă bine la televizor, dar totuşi... cucuruzul lovit de arşiţă se vede şi de la şosea. Ce-i drept, pentru cine are ochi sau ştiinţă să-l vadă!
Am asistat recent la o prezentare de-a ministrului Oros, la Timişoara, în Aula de la Agronomie. Cu toate eforturile intelectuale şi de rezistenţă pe care le-am făcut, recunosc: n-am rămas cu nimic! A fost un soi de disculpare, un mesaj către oamenii răuvoitori care au acuzat MADR că a uitat să treacă irigaţiile în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ba dimpotrivă, a spus ministrul, apa pentru udăturile câmpului a băltit pe hârtiile PNRR-ului, doar că, ce să vezi, strategia nu a mai ajuns la Bruxelles. Cum?! Şi de ce? Poate din cauză că specialiştii ministerului au uitat să argumenteze nevoia de apă pentru irigaţii a României?
În timp ce mândria ministerială nu cunoaşte limite, strategia de gestionare a apei este limitată la ceva măsuri de desecare şi drenaj. Propunerile concrete ale unor asociaţii profesionale ale fermierilor români privind irigaţiile au rămas şi ele prin sertare, după toate evidenţele.
Acelaşi discurs, demn de Caţavencu, încă o constatare... stăm rău de tot cu reforma proprietăţii. Două treimi din terenuri sunt necadastrate iar ministrul Oros susţine că Statul nu şi-a făcut treaba. Păi dumneata nu Statul îl reprezinţi?!
Conferinţa de la Agronomie ar fi trebuit să se încheie cu o sesiune de întrebări pentru oficialul de la agricultură. Acesta a anunţat, să nu zicem că nu ne-a spus, că răspunde dacă ştie iar dacă nu ştie, nu răspunde! Aş fi vrut să-l întreb de ce nu mai poartă deja binecunoscuta ie, şi câteva chestiuni tehnice din PNRR care probabil erau la categoria "nu ştiu, nu răspund", dar n-am mai avut pe cine. Ministrul s-a retras "în plină glorie", înainte de finalizarea discuţiilor...
Agricultura românească e cu securea deasupra capului, la propriu. Avem de adoptat şi de adaptat nişte directive europene care privesc ecologizarea şi eco-schemele, digitalizarea, reducerea pesticidelor şi trecerea la o agricultură durabilă, vedem deja că majoritatea măsurilor tranzitorii au punctaje pentru eco şi digital, şi e doar începutul. România nu-şi face temele şi orice delăsare a autorităţilor înseamnă efecte şi costuri care vor fi suportate tot de agricultori.
Ţara arde, ministrul se plimbă, statisticile indică super mega producţii la cereale. România e pe val! Aşa se vede de la "centrul de comandă". Numai să nu ne ia valul, zic!
Cât despre PNS, numai de bine... Păi cum să vorbeşti de rău despre ceva ce nu există?!
NICOLETA DRAGOMIR
Senior editor
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro