Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANZ inventariază efectivele de reproducție din ferme

Publicat: 24 decembrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din 7 decembrie 2015, specialiștii Oficiilor Județene de Zootehnie (OJZ) lucrează la catagrafia efectivelor de animale pe localități și județe și la prefigurarea programelor de reproducție și produși la animale, lucrări ce privesc strategia de ameliorare genetică pentru anul 2016, informează Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Click pe poza pentru galerie!

Catagrafia animalelor vizează inventarierea femelelor din circuitul de reproducție pe specii și rase (taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine și cabaline). Datele finale trebuie transmise la ANZ până pe 10 ianuarie 2015.

Prefigurarea programelor de reproducție și produși la animale trebuie finalizată până pe 22 ianuarie 2016 și pornește de la stabilirea metodei de reproducție: însămânțări artificiale (IA) sau montă naturală (MN) autorizată, pe specii. La specia taurine, prefigurarea programului de IA se va întocmi și pe rase. Se vor prefigura programele de produși pe specii (taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine și cabaline), precum și pe forme, respectiv produși obținuți din IA și MN autorizată pentru taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine.

Pentru prefigurarea programelor de reproducție, la efectivul de vaci catagrafiat se aplică reforma de 20%, iar junincile catagrafiate (vițele diagnosticate gestante), vițelele peste 18 luni și cele de 12 - 18 luni se prind toate la reproducție, în timp ce vițelele de 6 - 12 luni se prind la reproducție doar 10% din efectiv.

Pentru speciile bovine și suine, după programarea efectivelor de femele la MN autorizat, diferența efectivelor de femele se programează la IA. Pentru speciile ovine, caprine și cabaline, efectivele de femele se programează la MN autorizat, iar acolo unde este cazul, și la IA, mai precizează ANZ.

Vizualizat: 400 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?