Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Antreprenorești - Adoptă un sat!

Publicat: 25 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gospodari și reprezentanți ai autorităților din 33 de comune din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova și Vâlcea au intrat în programul “Antreprenorești - Adoptă un sat!”, un proiect prin care Romanian Business Leaders (RBL) își propune să deruleze strategii de dezvoltare pentru zece comune din România, în perioada 2017 - 2020.

Click pe poza pentru galerie!

Proiectul a debutat pe 14 iunie, la Pitești, în prezența a peste o sută de participanți - antreprenori, reprezentanți ai societății civile, primari, fermieri, consilieri locali, profesori și oameni care vor să dezvolte comunitatea din care fac parte.

 

România pierde anual 24 de comune

Astăzi, în România sunt 2.861 de comune. În fiecare an însă, 80.000 de români părăsesc satele în care s-au născut și crescut și în care au muncit pământul, pentru a dobândi un trai mai bun în afara țării. Înseamnă că țara pierde anual 24 de comune.

Programul ”Antreprenorești - Adoptă un sat!” pornește de la observația că în mediul rural există oportunități și resurse care nu sunt utilizate. De multe ori, resursele locale nu sunt conștientizate sau nu există capacitatea instituțională (training, informații, acces la oportunități, spirit antreprenorial) pentru a le valorifica. În alte cazuri, actorii relevanți din comunitățile locale nu cooperează sau nu pot accesa instrumente financiare adecvate pentru a valorifica potențialul satului românesc. 

Antreprenorești propune un model de dezvoltare economică și socială în mediul rural. Planurile vor include de la direcții de finanțare, consultanță juridică, consultanță de marketing și management, la organizarea de schimburi de experiență între sate, facilitarea de piețe de desfacere și programe de educație pentru conștientizarea și valorificarea resurselor.

„De cinci ani, RBL e implicată în proiecte care ajută în mod real mediul de business românesc. (…) Anul acesta, când am văzut statisticile referitoare la satul românesc, ne-am propus să mergem și în direcția aceasta. După ore de muncă alături de echipa de voluntari din RBL, putem prezenta azi un proiect concret care dorim să devină model replicabil de dezvoltare a satului românesc”, a spus Mihai Marcu, președintele Consiliului Director RBL și președinte CA MedLife.

 

Un Minister al Satului Românesc

Membrii RBL propun înființarea unui Minister al Satului care să trateze satul dintr-o perspectivă integrată. „O țară fără sate își pierde din identitate. Cum fiecare om are povestea lui, așa fiecare sat are povestea lui. Este important ca fiecare comunitate să-și identifice povestea autentică. Și astfel, satele pot deveni branduri. Avem exemple de localități rurale a căror poveste a devenit brand - Săpânța, Pleșcoi, Viscri, Putna și multe altele. (…) Lansez ideea unui Minister al Satului care să abordeze integrat satul prin supravegherea lanțului de retail alimentar, managementul resurselor naturale și promovarea satului românesc”, a propus Felix Tătaru, președintele GMP Group.

Programul a cuprins o sesiune interactivă în care participanții au discutat liber răspunzând la întrebările: Cum arată satul tău ideal: ce oportunități ar fi, cum sunt oamenii, ce s-ar întâmpla? Ce vă împiedică, acum, la voi în sat, ca acest lucru să se întâmple? Ce găsiți, acum, în comunitate și v-ar ajuta să faceți satul ideal? “Îmi doresc să îmi fac satul cunoscut și împreună cu el, produsele obținute de locuitori, să îmi aduc colegii din copilărie din nou acasă, ca în această comunitate fiica mea să trăiască o copilărie cel puțin la fel de frumoasă ca a mea”, a fost răspunsul unui participant prahovean.

 

Exemple de antreprenoriat în mediul rural 

Câțiva lideri din business, născuți la țară, au povestit despre experiența lor ca antreprenori: Tudor Panait - “Lavanda de România”, jud. Bihor, Nicu Bumb - marketing manager în afacerea “Telemeaua de Ibănești” jud, Mureș, Ioan Briță, lutelier din comuna Dumbrava, jud. Timiș; Claudia Pilat - Antreprenor în Turism, Pensiunea Insula Christiana, și consultant FNTM pentru fonduri PNDR în comuna Cristian, jud. Sibiu; Oana Nicoleta Pîrvan - creator de costume populare “Acul și Ața”, în comuna Ponoarele, jud. Mehedinți.

Inițiatorii proiectului au prezentat la Pitești criteriile de participare în program: proximitatea față de București, curba demografică - numărul tinerilor să fie în media demografică a țării -, potențialul economic local și interesul liderilor locali pentru proiect. 

După selecția preliminară a localităților înscrise la Pitești, organizatorii fac turul comunităților, în perioada 20 iunie - 19 august. În urma selecției finale, anul acesta patru comune din județele Argeș, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmbovița, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanța, Galați, Vrancea, Vâlcea și Dolj vor beneficia de strategiile de dezvoltare propuse de RBL.  

 

Text și foto: RBL

 

 

O PLATFORMĂ DE ACȚIUNE ȘI IMPLICARE SOCIALĂ ÎN MEDIUL PRIVAT

Romanian Business Leaders reunește cei mai importanți antreprenori și manageri de top din România, împreună cu partenerii săi. Liderii inițiatori ai proiectului Antreprenorești sunt Mihai Marcu (MedLife), Felix Daniliuc (Raiffeisen Leasing), Felix Pătrășcanu (FAN Courier) și Felix Tătaru (GMP Group). Proiectul a fost creat la Summit-ul RBL din martie 2016, alături de partenerii: FederațiaNațională a Grupurilor de AcțiuneLocală (FNGAL), Fundația Națională a Tinerilor Manageri (FNTM), Fundația PACT și Fundația ADEPT.

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. 


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 606 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?