Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANSVSA: Peste 17 mil. animale vor fi vaccinate împotriva Bluetongue

Publicat: 07 mai 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România va cheltui peste 100 mil. euro din bani europeni și din bugetul de stat pentru vaccinarea obligatorie împotriva Bluetongue a tuturor rumegătoarelor domestice, potrivit unui proiect de HG, elaborat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Click pe poza pentru galerie!

Conform proiectului de aprobare a Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue în România, vor fi vaccinate peste 2,5 mil. bovine și bubaline și mai mult de 14,6 mil. ovine și caprine, timp de trei ani consecutivi, începând cu 2015. Potrivit președintelui ANSVSA, Dumitru Băiculescu, vaccinarea ar putea începe în septembrie-octombrie.

 

Cât va costa vaccinarea împotriva Bluetongue?

ANSVSA estimează că vor fi necesare două inoculări (doze) pentru imunizarea bovinelor și bubalinelor, cu un cost de 1 euro/doza de vaccin și una sau două inoculări pentru ovine și caprine (1 euro/animal). Manopera de vaccinare va costa 5 lei fără TVA/cap de animal la bovine și 3 lei fără TVA/cap de animal la ovine/caprine (Adresa 10229/30.03.2015 a Colegiului Medicilor Veterinari).

Costul estimat al implementării Programului pe trei ani - 2015, 2016 și 2017 - va fi de 502,5 mil. lei, din care cost achiziție vaccin: 267,9 mil. lei și cost manoperă administrare vaccin: 233,3 mil. lei. Alte 1,2 mil. lei vor fi cheltuite pentru tipărirea a 69.000 afișe de informare pe an.

Potrivit ANSVSA, Programul de vaccinare împotriva Bluetongue a fost transmis Comisiei Europene (CE) spre aprobare la începutul lunii noiembrie 2014. Costurile de aplicare a Programului sunt de peste 61,124 mil. euro (doar achiziția vaccinului, conform calculelor ANSVSA, care va fi suportată din bani europeni - n.red.), din care CE a alocat României 10,267 mil. euro (Decizia SANTE/VP/2015/RO/SI2.700828 din 30.01.2015).

 

Vaccinare obligatorie

Vaccinarea va fi obligatorie și se va face pentru serotipul patru al virusului Bluetongue, care a evoluat anul trecut în România. ANSVSA admite însă că există riscul ca un alt serotip să fie introdus pe teritoriul țării prin comerțul cu animale viremice, transportul accidental al vectorilor infectați sau prin alte căi.

Potrivit președintelui ANSVSA, Bluetongue a afectat în România 6.691 animale (din cca. 16 mil. animale receptive), dintre care 2.849 animale au murit.

ANSVSA susține că vaccinarea tuturor rumegătoarelor domestice este singura modalitate de a controla și elimina Boala Limbii Albastre (Bluetongue) și consecințele economice ale evoluției acesteia în România. Dumitru Băiculescu afirmă că toți specialiștii de la ANSVSA, cât și de la Colegiul Medicilor Veterinari sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în masă și că poziția ANSVSA are la bază recomandările experților Comisiei Europene, ale Consiliului {tiințific al ANSVSA și ale Grupului Național de Experți pentru Bluetongue.Zonele de vaccinare și numărul animalelor care vor fi vaccinate vor fi stabilite în cadrul programului aprobat anual de Comisia Europeană.

Fermierii vor avea obligația să permită accesul în exploatație al medicului veterinar împuternicit și să prezinte toate animalele eligibile pentru imunizare, precum și să anunțe medicul veterinar despre orice intenție de mișcare a animalelor susceptibile.

Numai animalele santinelă, stabilite prin programul aprobat anual de CE, vor fi testate pentru detectarea prezenței anticorpilor specifici împotriva Bluetongue. La animalele vaccinate, fermierii pot efectua testul PCR pentru detecția acidului nucleic viral, ca și condiție de mișcare a animalelor, dar pe cheltuiala proprie.

 

ANSVSA s-a consultat doar cu veterinarii

ANSVSA precizează că a consultat doar Colegiul Medicilor Veterinari pentru elaborarea proiectului de HG. Deși președintele ANSVSA a anunțat că va convoca la consultări, în cadrul Consiliului Consultativ, reprezentanții crescătorilor de animale, aceștia susțin că, până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat.

Marcel Andrei, președinte Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, ne-a declarat că reprezentanții crescătorilor de ovine pregătesc un memoriu pe care să-l trimită primului-ministru Victor Ponta pentru a-i solicita sprijinul în această chestiune: „O să fie foarte greu să determinăm conducerea ANSVSA să cedeze. Sunt bani mulți la mijloc în programul de vaccinare. Pe medicii veterinari nu-i interesează decât să-și ia banii. (...) Vrem să fie o lege în favoarea noastră (proiectul de HG pentru aprobarea Programului de vaccinare propus de ANSVSA - n.red.), să nu fim obligați să ne vaccinăm animalele. Nu o să mai putem exporta animale vii dacă facem asta. Substanța din vaccin rămâne timp de doi ani în sângele animalului. Noi am avut doar cazuri izolate de Bluetongue. Nu au fost focare masive. De ce avem nevoie de vaccin? Mai e o chestiune: sunt vreo 6-7 tulpini ale acestui virus. Pe care-l vaccinăm?

Claudiu Frânc, președinte Federația Crescătorilor de Bovine din România: „Nu poți scăpa de boală decât prin vaccinare, dar dacă vaccinăm pentru serotipul patru, care a evoluat anul trecut, nu ne dă nimeni garanția că vom scăpa de Bluetongue. În Bulgaria sunt 4-5 serotipuri, Grecia are vreo 8. (...) Vaccinarea este o soluție, dar pentru efectivele matcă. Dacă vaccinăm tot efectivul, tot ce pleacă la export va avea nevoie de două analize: testul serologic, care este pozitiv pentru animalele vaccinate, și de PCR, care sunt costuri suplimentare pentru fermier, care s-ar putea să vândă pe degeaba. Si sunt țări care nu acceptă animale vaccinate. (...) Ar fi bine ca vaccinarea să rămână la latitudinea fermierilor.

Nicolae Cioranu, președinte Federația Romovis: „Noi nu o să putem să acceptăm vaccinarea, pentru că nu o să mai putem să vindem animale vii, ceea ce pentru noi este faliment. (...) Ne-am luptat să lămurim țările arabe că se poate cumpăra marfă de la noi și de-abia am reușit să reluăm exporturile spre Libia și Iordania.

Ionuț Lupu, director Holstein RO: „Cam 70-80% din fermele industriale din Holstein RO au vaccinat, pe banii lor, din februarie-martie, ca să aibă imunitate acum. (...) Costul pentru vaccin, pentru serotipul patru, plus rapel, care se face la 20 de zile, a ajuns la 4,5-5 euro cu tot cu TVA pe cap de animal.

Vizualizat: 778 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?