Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Amenajamentele pastorale, amânate pentru 2018

Publicat: 06 noiembrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Până la 1 octombrie 2015, doar 66 de primării din aproape 3.150 de comune din toată țara aveau aprobate proiecte de amenajamente pastorale, fără de care, din 2016, conform regulilor în vigoare în prezent, utilizatorii de pajiști nu vor primi subvenția pe suprafață. Ca fermierii să nu piardă banii anul viitor, Ministerul Agriculturii va susține ca amenajamentele pastorale să fie obligatorii abia din 2018.

Click pe poza pentru galerie!

Doar 309 primării din toată țara au început întocmirea proiectelor amenajamentelor pastorale și numai 66 dintre acestea au finalizat proiectele, până la 1 octombrie 2015, deși termenul limită prevăzut de legea aflată în vigoare în prezent era 10 august 2015 (HG 78/2015 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 34/2013).

Iată situația exactă privind întocmirea amenajamentelor pastorale, transmisă de MADR, la solicitarea redacției:

„Până la 1 octombrie 2015, dintr-un număr de 3.142 de UAT - uri existente la nivel național, 309 UAT–uri au solicitat, potrivit legii, camerelor agricole județene întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, ceea ce reprezintă cca. 10% din numărul total de localități.

Din totalul de 309 proiecte solicitate de primării, un număr de 66 de proiecte au fost finalizate, iar 243 de proiecte se află în lucru, deoarece primăriile nu au depus toate documentele necesare în conformitate cu prevederile legale, în mod special copii de pe actele de proprietate și date cadastrale ale pajiștilor aflate în proprietatea UAT, planul parcelar cu pajiștile aflate pe teritoriul localității, necesar pentru respectarea obligației de menținere a pajiștilor declarate la 1 ianuarie 2007 la Comisia Europeană și planul de fertilizare întocmit conform studiilor pedologice și agrochimice”.

 

De ce se plâng primarii?

MADR recunoaște că lipsa banilor este principalul motiv invocat de primari pentru faptul că nu au reușit să întocmească proiectele de amenajamente în termenul prevăzut de lege. 

Mai exact, primarii acuză că „HG 78/2015 (M.Of. 124/18 februarie 2015), a fost publicată prea târziu pentru a se prevedea finanțarea proiectului de amenajament pastoral” și susțin că o mare parte din cheltuieli sunt datorate „prețurilor mari practicate de către Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) pentru realizarea studiilor pedologice”.

 

Încă o amânare, până în 2018

Ca să dea timp tuturor primăriilor să întocmească proiectele de amenajamante pastorale, MADR a propus, recent, amânarea termenului pentru realizarea acestora până pe 28 februarie 2016. Asociația Comunelor din România, care reunește peste jumătate din comunele din țară, a solicitat MADR ca termenul să fie prelungit cel puțin până la finalul lui  2016. Se pare însă că primăriile vor primi chiar mai mult timp. „(...) MADR susține modificarea și completarea OUG 34/2013, privind realizarea și aplicarea amenajamentului pastora,  începând cu anul 2018”, precizează reprezentanții MADR în răspunsul transmis redacției.

Totodată, MADR va trebui să modifice și Ordonanța privind acordarea subvențiilor în perioada 2014-2020, care prevede că, din 2016, amenajamentele pastorale sunt condiție obligatorie pentru încasarea subvenției pe pajiști.

 

 

 

CE SPUN PRODUCĂTORII ROMÂNI DESPRE „CARNEA CANCERIGENĂ”?

Asociația Română a Cărnii a reacționat cu surprindere și cu indignare față de concluziile evaluării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care pretinde că preparatele din carne ar fi cancerigene, iar carnea roșie, „probabil” cancerigenă.


OMS lovește într-o industrie de zeci de mii de locuri de muncă 

Astfel de studii sunt aruncate pe piață fără nici un discernământ și fără nici o rigoare științifică, acuză ARC. Vehicularea unor asemenea informații alarmiste induce confuzie într-o piață alimentară afectată de concurența neloială pe care o fac evazioniștii fiscali și pune în pericol securitatea alimentară a românilor și industria alimentară a României, care dă zeci de mii de locuri de muncă și care, împreună cu agricultura și zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României, susțin reprezentanții industriei cărnii.

Aceștia admit că este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizați, nerespectând normele de siguranță alimentară, depozitate impropriu etc. Ba mai mult, ARC susține că s-a implicat activ pentru a scoate din piață asemenea produse, inclusiv prin susținerea reducerii TVA la carne și preparate din carne.

Potrivit ARC, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE consideră, de asemenea, inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Aceștia consideră că nici un grup specific de alimente care definește riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în considerație singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alți factori, iar o dietă sănătoasă include consumul moderat de produse din carne, potrivit recomandărilor experților în sănătate.

Vizualizat: 1839 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?