Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Altă păşune, acelaşi necaz

Publicat: 26 august 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În martie 2008, Levente Szekely, fiul lui Karoly Szekely, ambii crescători de ovine din localitatea arădeană Adea, comuna Sintea Mare, a încheiat cu Primăria un Contract de Arendare, înregistrat la Consiliul Local al comunei Sintea Mare, obiectul acestuia fiind terenul în suprafaţă de 130,95 hectare de păşune, situat în extravilanul localităţii Adea

Click pe poza pentru galerie!

Contractul s-a încheiat pentru o perioadă de 5 ani, începând de la data de 27 martie 2008 şi până la data de 27 martie 2013. Nivelul arendei stabilit prin contract este de 70 de lei/ha/an, taxă pe care crescătorul a achitat-o la zi.

Prin contract, arendatorul se obligă să nu ia nici un fel de măsuri în legătură cu exploatarea terenului arendat, de natură să-l tulbure pe arendaş.
Şi totuşi... Levente Szekely a primit de la Primărie un Act Adiţional la Contractul de arendare, cu

următoarea prevedere: “Articol unic. Termenul de arendare din cuprinsul contractului va fi înlocuit cu termenul de concesionare”. De ce? Pentru că, evident, Contractul de arendare şi prevederile acestuia nu pot fi modificate unilateral de către Primăria Sintea Mare.

În schimb, concesionarea conferă mult mai multă libertate edililor de a interveni oricând în derularea contractului, după cum reiese din actul adiţional, la capitolul VIII, 8.1., lit. b): “Prezentul contract de concesiune încetează în următoarele situaţii (...) b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către concedent”. Concedentul fiind Primăria.

Mai mult, actul adiţional cuprinde şi o clauză conform căreia “concesionarul este obligat să suporte creşterea sarcinilor legate de executarea obligaţiilor sale, în cazul în care această creştere rezultă în urma: a) unei acţiuni sau a unei măsuri dispuse de o autoritate publică; b) unui caz de forţă majoră sau unui caz fortuit”.

Din spusele fermierului de la Adea, anul acesta Consiliul Local Sintea Mare a mărit taxa pe hectarul de păşune la 150 de lei şi a încheiat cu ceilalţi crescători contracte de concesionare până în 2018 (majoritatea au avut contracte de concesionare şi anterior). Ceea ce, teoretic e bine. Practic însă, e prevăzută şi clauza conform căreia CL îşi rezervă dreptul de a modifica oricând această taxă.

Levente Szekely a refuzat semnarea unui astfel de contract, ca şi a actului adiţional amintit anterior, pe motiv că nu ar avea nici o siguranţă pentru ziua de mâine şi nici o garanţie pentru dezvoltarea activităţii pe care o desfăşoară. Mai mult, ne-a spus Karoly Szekely, umblă vorba prin comună că un investitor străin ar oferi mult peste ceea ce plătesc crescătorii de animale, ca să concesioneze el păşunea, se pare, cu scopul de a o împăduri.

Pierderea păşunii ar însemna şi sfârşitul agriculturii pentru familia Szekely, ne mărturiseşte fermierul. Şi ar fi mare păcat. Aceşti oameni au investit în creşterea ovinelor tot ce-au avut. Au pornit în 1990 de la zero, cu plugul şi calul. În 1993 au plătit 500 de milioane de lei vechi pentru a aduce curentul electric în fermă şi 120 de milioane de lei l-a costat pe Karoly Szekely drumul pietruit.

În anul 2000, în urma inundaţiilor, trei clădiri ale fermei au fost distruse, însă nu a primit nici o despăgubire, nefiind declarat sinistrat. A reconstruit totul, investind, una peste alta, miliarde de lei vechi.

Anul trecut a cheltuit 1 miliard şi jumătate de lei vechi pentru construirea unui saivan nou, proiectat în conformitate cu normele europene, adăpostul fiind apreciat de specialiştii din domeniul creşterii ovinelor. Cei doi, tată şi fiu, au împreună peste 1500 de oi, deci păşunea este o condiţie esenţială pentru creşterea lor...

Vizualizat: 738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?