Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alex Degianski propune TREI MĂSURI pentru a face faţă crizei!

Publicat: 18 martie 2020 - 10:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tânăr fermier şi implicat activ în activităţi de lobby la nivel naţional şi internaţional, Alexander Degianski ne-a transmis câteva propuneri de soluţii în vederea atenuării efectelor generate de apariţia pandemiei de coronavirus.

Alexander_Degianski_b"Momentan, în agricultura românească nu se poate vorbi despre o criză iminentă. Nu vine apocalipsa. Dar, totuşi, dacă se va continua cu această stare de anxietate generală în cadrul populaţiei, coroborat cu impactul debusolant al mass-media, care imprimă teamă şi paranoia în oameni, în loc să ne prezinte reuşitele sistemului medical, se va ajunge la un grad de saturaţie de nesuportat", este de părere acesta.

În opinia sa, statul român ar trebui să aibe în vedere câteva măsuri care ar putea uşura viaţa fermierilor şi ar proteja agricultura, ca sector strategic al economiei noastre. "Dacă perioada aceasta de criză va fi una relativ scurtă, de o lună, două, ne vom descurca. Dar trebuie să se intervină la nivel de stat pentru asigurarea unui preţ minim garantat la cereale. Pentru că altfel riscăm să lăsăm grâul şi porumbul pe câmp în loc să-l recoltăm. De asemenea, propun să se plătească subvenţiile în avans, dacă este cumva posibil. Aici se poate ţine cont de istoricul anilor precedenţi, de cine a fost în control, de gradul de solvabilitate a firmelor. Astfel nu vom ajunge să vindem producţia la nişte preţuri de nimic. Eventual să se subvenţioneze şi mai tare motorina", consideră fermierul de 30 de ani care administrează o suprafaţă de aproape 5.000 de hectare în judeţul Timiş.

Ne lipsesc fabricile de procesare!

"Agricultura reprezintă aproape 5% din PIB. Asta, la nivelul anului 2018, înseamna undeva la 50 de miliarde de lei ponderea agriculturii la formarea produsului intern brut. Este destul de mult pentru un sector care a suferit enorm, s-a dezindustrializat. Mai ales acum, în perioada asta de criză, realizăm ce bine era să avem fabricile noastre de zahăr, de ulei, de hârtie", constată tânărul Degianski.

El a decis investiţia a câtorva sute de mii de euro într-un sistem de irigaţii, iar una din marile sale dorinţe ar fi să cultive sfeclă de zahăr, însă se loveşte de această frustrare că, deşi aş avea potenţial să obţină 80 de tone la hectar, nu ar avea unde să vând producţia. "Toate fabricile au fost închise. Din păcate producem doar materie primă pe care o exportăm în cantităţi mari şi importăm produse finite, ceea ce nici o ţară industrializată şi prosperă nu face", a concluzionat acesta.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 3697 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?