Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alertă veterinară: Ce NU aveți voie să faceți?

Publicat: 09 iunie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a închis, pe 17 mai 2016, târgurile și expozițiile de porci pe o perioadă nelimitată și a dispus intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecție la Frontieră din județele din nord-estul țării, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici în Ucraina, într-o zonă foarte apropiată de nordul României și al Republicii Moldova.

Click pe poza pentru galerie!

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală NU există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase, precizează ANSVSA.Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală NU există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase, precizează ANSVSA.

 

Ce recomandă ANSVSA?

• NU intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;

• Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de contact cu porci străini de gospodăria dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici;

• NU hrăniți animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

• Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nici o formă NU dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

• NU scoateți scroafele sau vierii din exploatație pentru montă cu animale din altă exploatație;

• NU cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără crotalie și certificat sanitar veterinar de sănătate;

• NU folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp ce ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Veterinarii sunt în alertă maximă din octombrie 2015, după apariția pestei porcine africane în Ucraina, în apropierea granițelor țării noastre. Organizațiile profesionale ale crescătorilor de porci din România au cerut ANSVSA încă de atunci măsuri intensificate de prevenire a intrării bolii pe teritoriul țării noastre.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?