Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ajutoare de minimis pentru sere şi solarii

Publicat: 17 iulie 2014 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul promite că legumicultorii vor primi ajutoare de minimis pentru a compensa pagubele suferite în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în aprilie - mai 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate

Click pe poza pentru galerie!

Cuantumul sprijinului financiar propus de MADR este de 27 lei/mp de geam sere, respectiv 3 lei/mp de folie de plastic solarii. Banii ar urma să fie plătiţi începând cu 15 august 2014, într-o singură tranşă.
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern privind acordarea acestui ajutor, de sprijin vor putea beneficia producătorii agricoli persoane fizice care deţin certificat de producător, PFA, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG 44/2008, producătorii agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, producătorii agricoli trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol de la primăriile unde se află suprafeţele cultivate cu legume şi/sau pentru producere de răsaduri şi/sau flori în spaţii protejate şi să deţină proces verbal de constatare a pagubelor produse, întocmit de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă.

 

Cereri, la primărie

Producătorii agricoli vor avea la dispoziţie 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei HG pentru a depune la primării cereri tip de solicitare a ajutorului, însoţite de următoarele documente, în copie şi original: BI/CI al/a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi BI/CI al/a reprezentantului legal; dovada unui cont activ de bancă/trezorerie; adeverinţa care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren în spaţii protejate utilizată de solicitant în 2014 şi procesul verbal de constatare a pagubelor întocmit de comisiile locale.

Conform regulamentelor europene, suma maximă pe care o poate primi un beneficiar sub forma ajutoarelor de minimis nu poate depăşi, cumulat, 15.000 euro pe parcursul a trei ani financiari consecutivi.

 

Legume româneşti în supermarketuri

Peste două sute de fermieri din regiunea de sud a ţării (bazinele legumicole Vidra, Izbiceni, Dracea, Nuci, Lunguleţu, Gheorghe Doja, Măriuţa) livrează, începând cu iunie 2014, legume proaspete pentru hypermarket-urile din România sub brandul “Dor de gust”. Circa 10.000 tone din peste 35 de sortimente de legume şi zarzavaturi urmează să fie livrate în acest an în marile lanţuri de retail.

Programul „Dor de gust” este o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România. Grupul Agricover va asigura platforma operaţională a programului, oferind suportul logistic, tehnic, financiar şi de management al riscului.

Potrivit lui Robert Arsene, director general al Grupului Agricover, deocamdată, prin acest program sunt încheiate contracte cu patru hipermarket-uri (Kaufland, Auchan, Cora şi Selgros), dar mai sunt discuţii cu încă trei.

 

100.000 de tone de legume, în 2015

În prezent, comenzile sunt la nivel de săptămână, iar livrarea se face la o zi sau la două zile. Din preţul de vânzare către supermarket-uri, la fermieri ajunge 95-98%, iar câteva procente sunt legate de costuri logistice şi de ambalare. Preţurile cu care vor putea fi cumpărate legumele româneşti vor fi date de cerere şi ofertă, a precizat şeful Agricover.

Pentru 2015, directorul Agricover vizează dublarea numărului de fermieri şi a suprafeţei incluse în program. „Estimăm că vom lucra, în 2015, cu 400 de fermieri, iar suprafaţa să crească cu 50-60%, undeva la 15.000 de hectare. Ca producţie, dacă anul acesta avem, de pe cele 8.000 ha, în jur de 50.000 de tone, estimăm, anul viitor, 100.000 de tone de legume”, a adăugat Robert Arsene, citat de Agerpres.

 

INFO
FINANŢARE
PNDR 2014 - 2020, trimis oficial CE

Ministerul Agriculturii a anunţat că a transmis oficial, în 1 iulie 2014, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 către Comisia Europeană (CE), în vederea aprobării. Noul PNDR are 15 măsuri de finanţare şi o alocare totală de 9,85 mld. euro. „Urmează o perioadă de negocieri oficiale la nivelul Comisiei Europene pe marginea acestui PNDR, dar am încredere că nu va suferi modificări de substanţă. Am semnale clare de apreciere de la Bruxelles că este un Program bun şi fezabil”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Acesta declara recent că speră ca până în septembrie 2014 PNDR 2014-2020 să fie agreat de CE şi că este posibil ca încă din toamna acestui an să poată fi depuse proiecte pe toate măsurile din Program.


LEGISLAŢIE
Standard de producţie pentru magiun

Magiunul va fi fabricat doar din prune proaspete, fără adaos de zahăr, şi va conţine cel puţin 55% substanţă uscată, conform Ord. 852/623/216/2014, în vigoare din 12 iunie 2014. Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete din toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs. Mai pot fi utilizate nuci, seminţe de oleaginoase (floarea-soarelui), de dovleac, de susan sau de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.
Ordinul nu prevede sancţiuni pentru cei care nu respectă normele tehnice de fabricare.

Vizualizat: 937 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
pagube solare
|
11. 21, 2014. Friday 19:30
Sunt din mogosesti jud gr si nu ni sa dat nici un ajutor am inteles ca din cauza unui angajat care nu stie sa faca calcule .la cine sa apelam ca sa se rezolve problema....??????
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?