Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ajutoare de minimis pentru secetă: Cine, cât, când?

Publicat: 04 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli persoane fizice care exploatează culturi agricole în teren arabil vor primi câte 100 lei/ha pentru maxim 10 ha, ca ajutor de minimis pentru compensarea efectelor secetei din 2011-2012, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii

Click pe poza pentru galerie!

„Cultura mare, legume, fructe, tot ce avem în câmp. Bugetul deocamdată atât ne permite, dar acesta este un proiect. Noi analizăm şi pentru alte tipuri de culturi şi în funcţie de cât permite bugetul”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

 

Ce-i cu cei 7.500 de euro?

Regula ajutoarelor de minimis: În anumite situaţii speciale, statul are voie să acorde agricultorilor sprijin financiar, cum a fost cel pentru producătorii de legume şi flori în sere şi solarii distruse de viscol în iarna acestui an. Valoarea sprijinului se stabileşte pentru fiecare situaţie în parte.

Dacă este afectat de aceste situaţii speciale, un producător agricol poate beneficia de acest tip de ajutor din partea statului, dar sumele totale pe care le primeşte drept ajutor financiar pe parcursul a trei ani de zile nu au voie să depăşească 7.500 euro.


Condiţii pentru acordarea banilor

Pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor secetei, agricultorii vor trebui să depună la direcţiile agricole, până la 31 octombrie 2012, cereri tip, însoţite de copie a actului de identitate al solicitantului sau împuternicire/procură notarială şi copie a BI/CI a reprezentantului legal, dovada unui cont bancar activ, o copie a cererii unice de plată pe suprafaţă pentru 2012, certificată prin înscrierea „conform cu originalul” de către centrele locale sau judeţene APIA, precum şi o adeverinţă, în original, care să ateste, conform datelor din Registrul Agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant.

Sprijinul va fi acordat doar pentru suprafeţele care au fost afectate de secetă în proporţie de cel puţin 30%, iar acest lucru va fi verificat şi certificat de direcţiile agricole, care vor aproba cererile de plată, ne-a mai spus Daniel Botănoiu. Cereri vor putea depune şi cei ce lucrează 20 sau 100 de ha, dacă sunt persoane fizice, dar vor primi bani doar pentru 10 ha, a mai precizat Botănoiu.

Banii ar urma să fie plătiţi într-o singură tranşă, începând cu 15 noiembrie 2012, mai prevede proiectul, care trebuie notificat şi aprobat întâi de Comisia Europeană şi apoi de Guvern.

 

Bani la fel, indiferent de pagubă

„Nu cuplaţi despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă cu subvenţiile pe suprafaţă. Amestecarea celor două ar însemna acordarea de despăgubiri şi fermierilor care nu au fost afectaţi de calamităţi”, ne-au scris, nemulţumiţi, mai mulţi fermieri, după ce ministrul Agriculturii a anunţat că nu vor mai fi plătite compensaţii pentru secetă, ci vor fi daţi mai mulţi bani la plata naţională directă pe suprafaţă, astfel încât agricultorii să primească pentru 2012, din bani de la UE şi de la stat, cca. 170-180 euro/ha.

„Nu se pune problema de calamitate deocamdată”, susţine Botănoiu. „Cum să fie fermieri care n-au fost afectaţi de secetă, când toţi spun că sunt?”, a completat acesta, precizând că măsura a fost luată la solicitarea reprezentanţilor organizaţiilor de producători agricoli, dar şi în funcţie de posibilităţile bugetului.

Gavrilă Tuchiluş, din jud. Galaţi, recunoaşte că, până la urmă, în felul acesta vor fi evitate fraudele, dar este totuşi nemulţumit că de acelaşi sprijin vor beneficia şi cei care nu contribuie la buget. „În 2007, dau un exemplu, unul a făcut în realitate trei tone şi a făcut procesul verbal de calamitate cu comisia de 75% pagubă. A vândut la negru şi diferenţa a rămas acolo”, ne-a spus Gavrilă Tuchiluş.

„Suntem două sau trei milioane de hectare care suntem super fiscalizaţi şi restul sunt persoane fizice sau asociaţii familiale, iau şi subvenţie, vând producţia la negru şi vor să aibă aceleaşi drepturi ca şi noi, care plătim taxe şi impozite şi avem şi producţia asigurată”, a precizat fermierul.

 

Buget modificat

După rectificarea bugetară din 23 august 2012, Ministerul Agriculturii va avea bani să plătească sprijinul pentru crescătorii de porci şi cei de păsări, iar Guvernul este „în măsură să înceapă proiectele pentru a sprijini producătorii agricoli afectaţi de secetă”, a anunţat premierul Victor Ponta după şedinţa de Guvern în care a fost aprobată prima rectificare a bugetară din acest an.

„Practic, una din sursele importante de venituri pentru bugetul nostru în cadrul lunii octombrie, în mod normal, în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Comunicaţiilor, toţi banii proveniţi din această licitaţie vor merge pentru sprijinirea agriculturii”, a declarat Ponta, fără a preciza suma.

Vizualizat: 814 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?