Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agrostar: “Nu s-a rezolvat absolut nimic. Protestele continuă.”

Publicat: 28 octombrie 2009 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Peste patru sute de agricultori, membri ai Federaţiei Agrostar, au pichetat în data de 29 septembrie a.c. sediul Guvernului şi pe cel al Ministerului Agriculturii. La Guvern au protestat circa 200 de crescători de ovine şi bovine, iar sediul Ministerului Agriculturii a fost pichetat de aproximativ 200 de cultivatori de legume, fructe şi produse vegetale, membrii Sindicatelor Producătorilor Agricoli din Judeţele Olt, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, toate afiliate la Federaţia Agrostar.

Click pe poza pentru galerie!

Revendicările Agrostar cuprind 22 de puncte referitoare la măsuri financiare şi de organizare a sectorului agricol. Principalele solicitări sunt reducerea cu 50% a preţului la motorina pentru agricultură, faţă de cel practicat la pompă, trecerea ANSVSA în subordinea Ministerului Agriculturii, acordarea de garanţii guvernamentale de 100% pentru obţinerea de credite pentru realizarea investiţiilor din PNDR, reducerea TVA la 5% pe întreaga filieră de produs (produs agricol, procesator, comerciant), plata la zi a tuturor restanţelor financiare către producătorii agricoli din ajutoarele de stat conform legislaţiei în vigoare, inclusiv acordarea diferenţei de curs valutar pentru plăţile pe suprafaţă şi acordarea sprijinului financiar de minimis în sectorul legume-fructe aferent anului 2009 către formele asociative.

Potrivit preşedintelui Agrostar, Ştefan Niculae, toate aceste revendicări au fost înaintate Guvernului României, Ministerului Agriculturii, precum şi Parlamentului, prin cele două Comisii de agricultură, însă fără vreun rezultat.

Din păcate, ce am remarcat cu îngrijorare este faptul că Guvernul nu a tratat cu responsabilitate aceste probleme. În afară de o discuţie la nivel de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, nu am avut discuţii şi la nivelul primului ministru, aşa cum ar fi trebuit, având în vedere că problematica revendicărilor depinde de decizii politice ale Guvernului, nu doar de Ministerul Agriculturii. Primul ministru era, însă, ocupat cu criza guvernamentală şi nu şi-a făcut timp şi pentru probleme din sectorul agricol”, ne-a declarat preşedintele Agrostar.


Ignoraţi de Guvern, amăgiţi de Minister

După două ore de pichet, reprezentanţii Agrostar s-au întâlnit la Ministerul Agriculturii cu o delegaţie condusă de fostul secretar de stat Cătălin Aurelian Roşculete, întâlnire încheiată tot fără nici o soluţie pentru agricultori, deşi reprezentanţii ministerului vor cu tot dinadinsul să prezinte lucrurile mult mai roz decât sunt în realitate.

Mai precis, în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii se preciza că “la sfârşitul întâlnirii pe care au avut-o cu reprezentanţii MAPDR, membrii Agrostar au declarat că negocierile purtate cu oficialii Ministerului Agriculturii au rezolvat o parte din problemele cu care se confruntă producătorii agricoli”.

Reprezentanţii agricultorilor susţin, însă, contrariul şi sunt hotărâţi să continue protestele, cu orice preţ. “Comunicatul ministerului nu are nici o legătură cu realitatea. Au fost doar nişte discuţii la nivel de secretariat de stat, dar nu s-a rezolvat absolut nimic. Drept urmare, noi ne vom continua protestele. Pe 20 octombrie avem stabilit un miting şi un marş în Bucureşti, unde contăm pe o prezenţă foarte mare a agricultorilor din întreaga ţară şi dacă nici după acest demers al nostru Guvernul nu se va apleca cu responsabilitate asupra problemelor cu care se confruntă cei din sectorul agricol, atunci nu vom avea decât să recurgem la următoarea măsură, cu orice riscuri şi chiar ştiind că încălcăm legea, vom trece la blocarea principalelor artere rutiere naţionale”, ne-a mai spus Ştefan Niculae.


REVENDICĂRILE AGROSTAR

1. Reducerea preţului la motorină cu 50% din cel practicat la pompă.

2. Trecerea ANSVSA în subordinea Ministerului Agriculturii.

3. Preluarea identificării animalelor de către asociaţiile profesionale şi finanţarea activităţii pe o perioadă de 30 ani de către stat.

4. Acordarea de garanţii guvernamentale de 100% pentru obţinerea de credite pentru realizarea investiţiilor din PNDR.

5. Reducerea TVA la 5% pe întreaga filieră de produs (produs agricol, procesator, comerciant).

6. Eliminarea borderoului de achiziţii din procesul de comercializare a produselor agricole.

7. Reconversia plantaţiilor pomicole.

8. Acordarea de ajutoare de stat pentru achiziţionarea inputurilor pentru agricultură: material săditor, material seminal, seminţe, energie electrică.

9. Susţinerea financiară prin forme de ajutor de stat a producţiei de lapte, carne, ouă şi animale de producţie.

10. Preluarea unor servicii de către organizaţiile profesionale reprezentative din sfera instituţiilor subordonate Guvernului.

11. Sprijinirea financiară a realizării parteneriatelor producători - cercetare pentru îmbunătăţirea genetică a materialului seminal, a materialului săditor şi a seminţelor.

12. Elaborarea unor proiecţii multianuale de susţinere a producţiei agricole prin credite cu modificarea dobânzii.

13. Facilităţi în realizarea de investiţii şi de creditare pentru construirea de depozite şi silozuri zonale pentru sectorul horticol, cereale şi plante tehnice, de abatoare şi puncte de verificare a sectorului zootehnic de către asociaţii.

14. Transferul cu titlu gratuit a păşunilor, fâneţelor, clădirilor, instalaţiilor şi maşinilor agricole din domeniul public sau privat al autorităţilor publice locale sau centrale sau al altor instituţii ale statului către forme asociative ale producătorilor agricoli.

15. Renaşterea creditului funciar.

16. Încurajarea cultivării terenurilor agricole prin politici de taxe şi impozite şi prin politici de acordare a ajutoarelor de stat.

17. Plata la zi a tuturor restanţelor financiare către producătorii agricoli din ajutoarele de stat conform legislaţiei în vigoare, inclusiv acordarea diferenţei de curs valutar pentru plăţile directe pe suprafaţă (SAPS).

18. Acordarea sprijinului financiar în sectorul legume - fructe (minimis) aferent anului 2009 către formele asociative.

19. Garantarea salariului minim pentru toţi lucrătorii agricoli la 720 lei începând cu 1 ianuarie 2010.

20. Garantarea serviciilor medicale de către statul român pentru toţi lucrătorii din agricultură.

21. Derularea programului "Un măr în şcoli" numai prin formele asociative.

22. Externalizarea serviciilor privind pensionarea şi şomajul către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de ramură.


CRESCĂTORII DE OVINE: "NU NE LĂSĂM! SUNTEM MULŢI ŞI ORGANIZAŢI"

Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine din România: “Concluzia e clară: clasa politică nu e interesată de problemele României, iar noi, agricultorii, suntem ignoraţi total. Ce ajutor putem aştepta de la aceştia, când preşedintele Băsescu ne-a spus în faţă că noi producem brânză cu aracet?! De aceea, vom continua protestele. Suntem presaţi de timp cu toate problemele, plata subvenţiilor, arendarea păşunilor, iar în ceea ce priveşte crotalierea, dacă nu preluăm din timp identificarea, pentru a comanda crotaliile, o lună va fi campanie electorală şi nimeni nu va face nimic, iar noi ne vom trezi în februarie, când încep fătările, fără plăcuţe de identificare.”

Ion Câmpian, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România - Romovis: “Nu se pune problema de agricultură, la nivel politic, dar guvernanţii n-o să scape de noi. Nu suntem hoţi, nici bişniţari, în schimb suntem foarte mulţi şi bine organizaţi, lucru pe care l-am dovedit şi în luna februarie 2009.

Creştem oi de zeci de ani şi nu renunţăm la această activitate, care aduce cea mai multă valută în ţară, prin exportul de carne ovină. Din păcate, aici oierii sunt furaţi de două ori, deoarece li se permite samsarilor să diminueze preţul mieilor, pentru care noi nu avem crotalii, deşi pentru export acestea se găsesc, apoi, neavând origine, suntem scoşi din Controlul Oficial al Producţiilor.”


NOUTĂŢI PENTRU OIERI

Urgentarea plăţilor pe cap de animal

Sindicatul Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România a solicitat MAPDR plata la timp a subvenţiilor pe 2009, respectiv sprijinul pe cap de animal, care să fie achitat fermierilor imediat după data de 15 octombrie 2009.

 “Până la mijlocul lunii trecute s-au făcut controalele în teren, iar acum datele se centralizează la APIA, după care aşteptăm emiterea Hotărârii de Guvern, prin care, împărţind suma totală alocată la numărul de oi eligibile, se va stabili cuantumul subvenţiei pe cap de animal. Noi am cerut urgentarea acestor demersuri, până la data de 15 octombrie,” ne-a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.

Pentru prima pe cap de animal la specia ovină/caprină au fost depuse, anul acesta, 45.300 cereri, pentru un efectiv de 6.883.902 capete, potrivit datelor APIA, care a anunţat că a finalizat, în data de 15 septembrie a.c., controlul/supracontrolul pentru specia ovine/caprine, în vederea acordării CNDP.

La specia ovine/caprine, pe lângă controlul administrativ a fost efectuat şi un control la faţa locului şi un supracontrol pe un eşantion de 1% din exploataţiile controlate în teren. În urma controlului la faţa locului, din cele 5.975 de exploataţii cu un efectiv de 1.732.440 capete verificate, au fost găsite doar 84% din animale.

De asemenea, APIA a desfăşurat un control suplimentar la faţa locului, ca urmare a sesizărilor şi reclamaţiilor primite, fiind verificate 148 de exploataţii cu un efectiv de 62.056 capete.


Asociaţiile pot efectua COP-ul la ovine

Autoritatea Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) a externalizat activitatea de Control Oficial al Producţiilor (COP), la ovine, în favoarea asociaţiilor profesionale, ne-a precizat Marcel Andrei. Acestea pot solicita, întocmind un dosar riguros, COP-ul pentru crescătorii afiliaţi.

Oierii sunt mulţumiţi de cedarea COP-ului de către ANARZ, însă fără crotalii, deci fără origine la animale, mulţi vor fi excluşi din COP. Pe de altă parte, este posibil ca din 2010, susţinerea financiară acordată de la bugetul de stat pentru această activitate să fie diminuată.

Trecerea COP-ului de la ANARZ la asociaţii s-a făcut prin atribuire directă, pentru sectorul ovine, spre deosebire de bovine, unde se licitează. Problema este că, dacă din 2010, aşa cum a informat Ministerul Agriculturii, la bovine COP-ul se va subvenţiona de către stat în proporţie de doar 70% din preţul la care s-a licitat, diferenţa urmând a fi suportată de asociaţie, adică de producătorul afiliat, care probabil se va retrage din organizaţie, ne temem că situaţia va fi identică şi pentru ovine,” a spus Marcel Andrei.
Vizualizat: 640 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?