Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agrostar cere TVA 9% la sămânța de cartof

Publicat: 09 mai 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Agrostar cere Ministerului Agriculturii și Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților reducerea TVA la 9% la sămânța de cartof, în condițiile în care în prezent producătorii de cartofi sunt obligați să cumpere semințele de cartofi din producția proprie cu TVA 20%, dar vând cartofii cu TVA de 9%.

Click pe poza pentru galerie!

De asemenea, solicită renunțarea la prevederea care le impune producătorilor de cartofi să valorifice și să folosească 20 tone sămânță/ha ca să beneficieze de sprijinul cuplat. Rezolvarea acestor probleme este cu atât mai importantă cu cât România își asigură în prezent doar 40% din necesarul de consum, motivează Agrostar.

 

Producătorii își refacturează semințele din producția proprie cu TVA 20%!

„Dacă un producător de cartofi de sămânță solicită sprijinul cuplat, în modulul APIA nu are opțiunea să declare că a folosit semințe din producția proprie. Singura opțiune e să declare că a folosit sămânță cumpărată. Producătorii trebuie să-și refactureze semințele din producția proprie cu TVA 20%, pentru că la cartofii de sămânță TVA nu s-a redus. Prin diferența de TVA între cartoful de consum (9%) și cartoful de sămânță (20%) nu se încurajează utilizarea materialului certificat produs în România, deoarece nici un producător de cartof de consum nu este dispus să plătească o diferență de preț de 11%. (...)”, afirmă secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Mai mult, pentru a primi sprijinul cuplat, producătorii de cartofi trebuie să facă dovada utilizării și comercializării unei cantități de 20 tone/ha, fără a putea să însămânțeze cartofi din producția proprie. Agrostar propune scăderea cantității de la 20 tone/ha la 15 tone/ha și posibilitatea folosirii semințelor din producția proprie la înființarea de noi culturi.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 409 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?