Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agrostar cere TVA 9% la sămânța de cartof

Publicat: 09 mai 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Agrostar cere Ministerului Agriculturii și Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților reducerea TVA la 9% la sămânța de cartof, în condițiile în care în prezent producătorii de cartofi sunt obligați să cumpere semințele de cartofi din producția proprie cu TVA 20%, dar vând cartofii cu TVA de 9%.

Click pe poza pentru galerie!

De asemenea, solicită renunțarea la prevederea care le impune producătorilor de cartofi să valorifice și să folosească 20 tone sămânță/ha ca să beneficieze de sprijinul cuplat. Rezolvarea acestor probleme este cu atât mai importantă cu cât România își asigură în prezent doar 40% din necesarul de consum, motivează Agrostar.

 

Producătorii își refacturează semințele din producția proprie cu TVA 20%!

„Dacă un producător de cartofi de sămânță solicită sprijinul cuplat, în modulul APIA nu are opțiunea să declare că a folosit semințe din producția proprie. Singura opțiune e să declare că a folosit sămânță cumpărată. Producătorii trebuie să-și refactureze semințele din producția proprie cu TVA 20%, pentru că la cartofii de sămânță TVA nu s-a redus. Prin diferența de TVA între cartoful de consum (9%) și cartoful de sămânță (20%) nu se încurajează utilizarea materialului certificat produs în România, deoarece nici un producător de cartof de consum nu este dispus să plătească o diferență de preț de 11%. (...)”, afirmă secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Mai mult, pentru a primi sprijinul cuplat, producătorii de cartofi trebuie să facă dovada utilizării și comercializării unei cantități de 20 tone/ha, fără a putea să însămânțeze cartofi din producția proprie. Agrostar propune scăderea cantității de la 20 tone/ha la 15 tone/ha și posibilitatea folosirii semințelor din producția proprie la înființarea de noi culturi.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 518 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!