Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGROMETEO. Vezi cum va fi VREMEA în SEPTEMBRIE 2017!

Publicat: 04 august 2017 - 12:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANM ANUNŢĂ! Pe parcursul lunii septembrie 2017, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării.

Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi mai scăzute comparativ cu normele climatologice în aproape toate regiunile agricole ale ţării, exceptând regiunile nordice şi centrale, unde local, acestea vor fi apropiate media multianuală lunară.

Starea solului
La data de 30 septembrie 2017, conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă), în cea mai mare parte a ţării. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în Transilvania şi nordul Moldovei.
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă), în majoritatea zonelor de cultură. În centrul şi nordul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile agricole unde se vor menţine deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz) semănate pe suprafeţe restrânse, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi stânjenite. Totodată, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică.
La floarea-soarelui aflată la maturitatea deplină va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţări.
În funcţie de data semănatului, hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor înregistra maturitatea ceară şi deplină, precum şi recoltarea, în toate zonele de cultură.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va parcurge predominant fazele de maturitate deplină şi recoltare.
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) înfiinţate în epoca optimă se vor semnala fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire-formarea primelor frunze), extinzându-se suprafeţele însămânţate, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Pe ansamblu, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor, pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.

Vizualizat: 1962 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?