Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura viitorului se dezvoltă pe verticală

Publicat: 07 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ceva vreme se tot vorbește despre urbanizarea agriculturii și cum va putea susține aceasta explozia demografică pe care mulți ne-o prezintă ca pe ceva îngrijorător. Acest concept este foarte prezent astăzi în vestul Europei, unde au apărut comercianți care vând legume sau fructe cultivate în spații închise, chiar în interiorul magazinelor, făcându-le astfel mult mai accesibile publicului și fără întrerupere pe tot parcursul anului, independent de condițiile climatice din exterior.

Click pe poza pentru galerie!

Una dintre tehnologiile care stau la baza acestui fenomen a fost dezvoltată de specialiștii companiei Philips, recunoscută pentru ideile sale inovatoare din domeniul high-tech. O divizie întreagă se ocupă cu dezvoltarea de soluții tehnice pentru horticultură, așa cum aveam să aflu în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la invitația președinției olandeze a Uniunii Europene.

Centrul GrowWise, unde se desfășoară această activitate, a fost inaugurat în iulie 2015. Pe o suprafață totală de 234 metri pătrați, cercetătorii de la Philips studiază o varietate de culturi în diferite condiții de iluminare și de climă. Experimentele se petrec în cele opt încăperi, dotate fiecare cu patru sisteme multi-strat și o cameră de germinare. Sub diferite spectre de lumină este stimulată fotosinteza în plante. Un echilibru adecvat de energie în zonele spectrale roșu și albastru. Fiecare rând are „rețeta sa de lumină”, cea care decide gustul, forma și culoarea.

 

Agricultorul urban și ferma din oraș

Ușile laboratorului aseptic, scăldat într-o lumină violacee, se deschid silențios. Cadrul pare rupt dintr-un roman S.F., scris nu foarte demult. Activitatea este coordonată de un personaj în halat alb, să fie el om de știință, medic, biolog? Nu îi știu profesia, dar pot să îl numesc „agricultorul urban” al secolului 21. Mediul inedit în care ne aflăm este o „fermă de oraș”, situată la nivelul al treilea al unui imobil cu șapte etaje, integrat în campusul Philips din Eindhoven. Conceptul născut din nevoia omului urban de întoarcere la valorile tradiționale a căpătat o altă turnură decât se prevedea la început. Pentru agricultură nu mai e nevoie de pământ (poate de aici pornește S.F.-ul...), nici de lumină naturală, nici de condiții climaterice... Ai nevoie doar de un spațiu interior, de lumină artificială și de un micro-climat coordonat din calculator. Pare simplu, dar este tehnologie de cea mai avansată clasă. Din „buton” (să ne exprimăm extrem de simplist) se decide culoarea, dimensiunea și... gustul produsului finit. Recunosc, în viața mea nu am gustat roșii mai aromate sau căpșuni mai dulci decât cele produse de tehnologia Philips. Ele par să concentreze esența, iar culoarea este perfectă, fără o greșeală microscopică în forma lor... Agricultura la verticală, căci roșiile, salata, ardeii, vinetele stau pe un fel de rafturi, încolonate perfect, nu se lovește de elemente surpriză. Aici nu sunt bacterii și nici dăunători naturali care să pună în pericol producția.

„Există o creștere a nevoii de lumină și este clar că pe viitor se va pune din ce în ce mai mult accentul pe soluțiile eficiente din punct de vedere energetic. Aici, tehnologia LED este esențială. În prezent, soluțiile de iluminat sunt responsabile pentru aproximativ 90 la sută din totalul energiei consumate la nivel mondial. Pe de altă parte, procesul de urbanizare presupune o creștere continuă a necesarului de hrană. De aceea horticultura high-tech poate interpreta un rol extrem de important în acest context, oferind o calitate constantă a producției, un gust mai bun și predictibilitate”, ne-a explicat Udo van Slooten, director general al departamentului de soluții pentru iluminat în horticultură din cadrul companiei Philips.

 

Tehnologia LED sporește producția și reduce costurile

Multe centre urbane din lume se confruntă cu lipsa de spațiu și lumină. Sistemele LED, care sunt flexibile, controlabile și eficiente energetic, prezintă un potențial imens de a rezolva această problemă. Având cunoștințe despre rolul pe care îl are lumina în biologia plantei, Philips transformă acest potențial în realitate. Rețetele sale de iluminat horticol ajută agricultorii să sporească producția, să scadă costurile și să prelungească perioadele de cultivare. Iar aceste cunoștințe ajută la deschiderea unei noi ere a agriculturii urbane, unde alimentele sunt crescute local în spații limitate, fără lumină naturală.

„Am creat un mediu în care climatul este complet controlabil, de la lumină, temperatură, nutriție și tot ce este nevoie pentru ca plantele să se dezvolte în cel mai sănătos mod posibil. În același timp, am redus considerabil necesarul de apă, dar și am eliminat complet utilizarea de pesticide. Spre exemplu, pentru producerea unui kilogram de salată avem nevoie doar de un litru și jumătate de apă. Pentru orice proiect pe care îl implementăm calculăm eficiența economică și ne asigurăm că pe lângă costuri va rezulta în final profit”, remarca, la rândul său, Gus van der Feltz, directorul City Farming.

O serie de proiecte au fost deja finalizate în interiorul Uniunii Europene, dar și în Asia sau America de Nord. Printre cei care au beneficiat de expertiza Philips în acest domeniu se află și Pascal Delahaye, un fermier francez din regiunea Loire, care a construit îmreună cu specialiștii olandezi două sere iluminate cu LED (una de 1,6 hectare și alta de 3,4 hectare), unde cultivă tomate cherry de calitate premium. „Provocarea noastră a fost să cultivăm mai multe tomate în timpul iernii. Iar dispozitivele de iluminat cu LED-uri dezvoltate de Philips sunt fundamentale pentru planurile noastre ce urmăresc creșterea cu zece la sută a producției de roșii cherry, menținând standardele de gust și calitate. Asta ne va ajuta să fim cu un pas înaintea competitorilor”, constata fondatorul și co-proprietarul „Le Jardin de Rabelais”.

 

O șansă pentru viitorul siguranței alimentare

Fără lumină naturală, lumina artificială este esențială. Aceste LED-uri inovatoare oferă un avantaj însemnat față de lămpile horticole tradiționale, producând lumină în culori pure și la niveluri spectrale care sporesc culturile și calitatea. LED-urile și „rețetele” de iluminare optimizate joacă un rol important în horticultura modernă: creșterea producției, reducerea costurilor cu energia, consumarea de produse preferate tot timpul anului și creșterea valorii nutriționale.

Fermele acestea de interior, situate pe verticală, sunt o șansă reală pentru viitorul siguranței alimentare. În condițiile în care până în 2050 se preconizează o creștere a populației globale cu 2,5 miliarde persoane, necesitatea performanței agricole devine o condiție a existenței pe Terra. În momentul de față, pământurile sunt exploatate în procent de 80%, un calcul simplu arătând că este insuficient terenul cu potențial de cultivare în viitor. Aici aduce Philips performanța inovației! Găsindu-se un echilibru între costul înaltei tehnologii și productivitate, lumea are o șansă de care trebuie să profite. Extremele climaterice și imposibilitatea de a previziona vremea pe perioade mai lungi de timp sunt, de asemenea, o cauză a fragilității agriculturii tradiționale. Agricultura „între patru pereți” este mult mai puțin expusă sau perisabilă, chiar dacă depinde de faclilități ale lumii moderne, ca electricitatea sau apa curentă.

 

 


CINCI LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAȚI DESPRE LED-URILE PHILIPS FOLOSITE ÎN HORTICULTURĂ:

1. Plantele sunt cele mai sensibile la spectrul de lumină albastru și roșu, în procesul de creștere, în timp ce oamenii sunt cei mai sensibili la lumina verde, pentru a vedea lucrurile;

2. LED-urile pot influența lungimea, greutatea, durata de viață, culoarea și uniformitatea unei plante;

3. Nivelul de vitamina C și gustul căpșunilor pot fi îmbunătățite prin utilizarea tehnologiei LED;

4. Cantitatea de apă folosită pentru a crește o salată verde într-o fermă verticală, cum este cea proiectată de Philips Lighting la GrowWise Center, este de 1,5 litri, comparativ cu 100 de litri cât este necesar pentru cultivarea într-un câmp deschis;

5. Textura și gustul tomatelor sau a castraveților pot fi influențate de utilizarea rețetelor de lumină cu LED.BENEFICIILE TEHNOLOGIEI LED

Pentru consumatori:

- calitate constantă, tot timpul anului;

- fără pesticide;

- producție locală sustenabilă;

- produse sănătoase.

Pentru producători:

- predictibilitate, producții pe întreg parcursul anului,

- calitatea și uniformitatea plantelor îmbunătățite (gust, culoare, conținut de nutrienți),

- recolte superioare, cicluri mai scurte de producție,

- mai puține deșeuri,

- producție sustenabilă.


 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 1395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?