Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura ucraineană - pierderi de 36 miliarde euro din cauza războiului

Publicat: 16 martie 2023 - 11:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a provocat sectorului agricol din ţara vecină pierderi echivalente de aproximativ 36 miliarde de euro, numai până la sfârşitul anului trecut.

Acesta este rezultatul unei analize elaborate de Şcoala de Economie din Kiev (KSE). Potrivit agenţiei de presă Reuters, calculul se bazează pe date obţinute de la Serviciul de Stat de Statistică şi de la Ministerul Agriculturii al Ucrainei, Banca Mondială, precum şi pe imagini satelitare.

ferma ucraina 04_bAnaliştii KSE estimează pierderile directe pentru sectorul agricol ucrainean până la 1 ianuarie 2023 la aproximativ 7,3 miliarde de euro. Acestea includ pagube în valoare de 3,6 miliarde de euro din distrugerea utilajelor, 1,1 miliarde de euro din deteriorarea silozurilor şi 1,8 miliarde de euro din produse agricole distruse. De asemenea, Şcoala de afaceri estimează pierderile indirecte - inclusiv prin pierderi de producţie, exporturi mai mici, costuri de producţie mai mari sau remedierea solului deteriorat - la aproximativ 28,2 miliarde de euro.

Zonele din estul, sudul şi nordul ţării au fost cele mai expuse, fiind ocupate sau chiar minate de la invazia de acum un an şi nu pot fi folosite pentru agricultură, au precizat oamenii de ştiinţă. Potrivit KSE, din cauza invaziei ruse, Ucraina a trebuit să-şi reducă drastic suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă cu 2,2 milioane hectare până la 3,8 milioane hectare, pentru sezonul agricol actual.

Anul trecut, recolta de grâu a Ucrainei de 20,2 milioane tone a fost cu mult sub nivelul sezonului precedent de 32,2 milioane tone. Producţia totală de cereale a scăzut la aproximativ 54 milioane de tone de la un record de 86 milioane de tone în 2021. Prognozele pentru acest an emise de Ministerul Economiei de la Kiev vorbesc de o nouă scădere, respectiv 49,5 milioane de tone pentru recolta de cereale. Alţi analişti sunt însă mai pesimişti şi estimează o producţie între 35 milioane de tone şi 40 milioane de tone.

Vizualizat: 612 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?