Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura salvează absorbția UE

Publicat: 22 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a absorbit 57 mil. euro din fondurile europene pentru perioada 2014-2020, acești bani fiind atrași prin Programul de Dezvoltare Rurală, arată date furnizate de reprezentanți de la Bruxelles ai Comisiei Europene (CE), citate de Agerpres.

Click pe poza pentru galerie!

„Suma este de 57 mil. de euro, dar numai pentru Programul de Dezvoltare Rurală (...) pentru care se folosesc aceleași agenții ca în perioada precedentă. (...) Pe partea de politică de coeziune și așa mai departe, momentan nu sunt acreditate autoritățile de management și de aceea nu are cum să existe absorbție. Oricum, România nu este singura țară care se află în această situație”, au precizat reprezentanții CE citați de Agerpres.

Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, pentru 2014 - 2020, România primește de la UE cca. 33 mld. euro, din care 8,127 mld. euro pentru pilonul II (dezvoltare rurală) din Politica Agricolă Comună (PAC), la care se adaugă 12,529 mld. euro pentru pilonul I (plăți directe), 0,17 mld. euro - Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, 0,41 mld. euro - Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, 11,2 mld. euro - Fondul european de dezvoltare regională, 8,1 mld. euro - Fondul de coeziune, 4,7 mld. euro - Fondul Social European.

 

Cum stau statele UE la chletuirea banilor?

La 31 mai 2016, absorbția fondurilor europene la nivelul UE pentru perioada 2014-2020 era 1,7%, iar în cazul României rata de absorbție era de 0,18%, a scris, pe pagina personală de Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. (Absorbție efectivă înseamnă că statele au plătit beneficiarilor și au primit apoi banii de la UE, pe bază de decont - n.red). Precizarea lui Ghinea a venit ca replică la afirmațiile comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu (politica regională are un buget de 351,8 mld. euro - n.red.), care declara, recent, că România a atras până acum 0% din fondurile europene din acest exercițiu bugetar.

Ghinea notează că datele CE vizează fondurile de coeziune, PAC, politica de pescuit și afaceri maritime și fondul de ajutor european pentru persoane defavorizate, iar ratele oficiale de absorbție, la 31 mai, erau printre altele: Bulgaria - 0,07%, Cipru - 0,23%, Spania - 1,87%, Ungaria - 0%, Italia - 0,39%, Polonia - 0,87%, România - 0,18%.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 582 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?