Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura poate asigura 15 milioane de tone de biomasă

Publicat: 24 iulie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Română de Biomasă și Biogaz a organizat, pe 9 iunie, la București, Forumul ARBIO Biomass & Biogas și un workshop dedicat culturilor energetice. Au participat 164 de persoane, 87 fiind investitori din România și din alte unsprezece țări. Experții au încercat să-i convingă pe fermierii români să cultive specii de plante energetice și să utilizeze deșeurile la producerea biometanului.

Click pe poza pentru galerie!

Attila Kovacs, președintele Asociației Europene de Biogaz, a analizat lista de avantaje pentru agricultură. “În România este o economie bazată pe agricultură și producție. Ambele au deșeuri de gestionat și soluția este biogazul. Europa a adoptat deja direcția către biogaz și biometan, transformând o problemă de mediu într-o soluție. Există mai mult de 7.900 MW de biogaz, răspândit în 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de muncă. România are mai puțin de 10 de proiecte. Există mari diferențe între țările din Europa de Est și restul Europei și nu o spun ca o ofensă. În România sunt milioane de tone de deșeuri care ar putea fi procesate pentru producerea biometanului. Subprodusele și deșeurile pot produce combustibil pentru agricultură“, a explicat Attila Kovacs.

 

Cu 10.000 ha se pot încălzi 50.000 de locuitori

Culturile energetice sau producerea biometanului prin utilizarea deșeurilor din ferme ar trebui să-i încânte pe fermierii români. “Ce înseamnă să cultivi 10.000 ha cu care poți să încălzești 50.000 de locuitori! Am făcut o socoteală simplă și am constatat că pentru a încălzi populația României mai ai nevoie de 4 milioane ha. Doar ca să o încălzești. Nu le mai dăm oamenilor să mănânce? Numai îi încălzim?“ s-a întrebat Laurențiu Baciu, liderul LAPAR. Fermierul este convins că, la suprafața arabilă pe care o are, țara noastră ar putea pune la dispoziția celor interesați de astfel de proiecte aproximativ 15 milioane de tone de deșeuri agricole. Liderul fermierilor a mărturisit că a vrut, la un moment dat, să-și instaleze în fermă panouri fotovoltaice, dar ar fi însemnat să achite curentul electric în avans pe vreo zece ani. Așa că a renunțat repede. 

 

Fermierii vor plăti bani grei pentru managementul deșeurilor agricole

Mii de fermieri și companii cu deșeuri, spun experții, vor evita sancțiunile de 80 lei/tonă (de la 1 ianuarie 2017) și 120 lei/tonă (de la 1 ianuarie 2018), cu care vor fi taxați pentru deșeurile ce nu vor fi tratate în conformitate cu noile directive ale Uniunii Europene. Alte avantaje care ar trebui să-i convingă pe români că bioenergiile aparțin viitorului sunt: crearea de mii de noi locuri de muncă, un mediu curat, o energie de bază, se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenți din punct de vedere energetic. “Dorim să folosim deșeurile și culturile energetice pentru proiectele noastre. Avem deșeuri în agricultură. Dacă întrebi în Germania, care are peste 8.000 de instalații de biogaz, care este omul care deține o materie primă puternică din care să se producă energie? Răspunsul va fi: fermierul. El se simte acolo ca proprietarul unui teren în care se află petrol. Noua lege înseamnă energie termică mai ieftină. Estimăm că efectul va fi o reducere a facturii cetățenilor cu 20-30% și avem deja exemple concrete care confirmă acest lucru“, a spus Ilias Papageorgiadis, președintele ARBIO.

Pekka Pesonen, secretarul general al Copa Cogeca, a subliniat importanța biomasei și a biogazului în sectorul agricol din întreaga Europa: “Acum este momentul ca România să implementeze ceea ce restul Europei a făcut în anii anteriori și vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care oferă multe beneficii pentru toți cetățenii”. Pekka Pesonen, originar din Finlanda, a spus că este mândru că și în cel mai mic cătun din țara lui nordică se produce biomasă și biometan. 

 

Posibilități de finanțare în noul PNDR

Bogdan Alecu, directorul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, a explicat care sunt posbilitățile de finanțare pentru sector în cadrul noului PNDR 2014-2020. „Sunt trei măsuri de finanțare care pot dezvolta, pe lângă ideea de afacere inițială, și o componentă în energie regenerabilă în biomasă și biogaz. În cadrul proiectelor viitoare depuse vom avea ca țintă dezvoltarea acelor instalații de biomasă și biogaz care produc pentru consumul propriu al respectivei afaceri. Mă feresc să spun fermă, pentru că avem și domenii non-agriole care pot accesa măsurile de finanțare”, a explicat Bogdan Alecu.

Evenimentul a fost dedicat memoriei expertului român prof.dr.ing. Aureliu Leca, un reputat nume în domeniul energetic, care a plecat dintre noi în ianuarie 2015. 

 


O NOUĂ LEGE A BIOMASEI ȘI BIOGAZULUI 

Patru ministere, printre care și Ministerul Agriculturii, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) și ARBIO colaborează pentru pregătirea noii legi din sectorul biomasei și biogazului. În același timp, o comisie parlamentară lucrează la elaborarea noii legi pentru energie termică. Sunt dezbateri și despre o nouă lege pentru culturile energetice, iar 232 de milioane de euro, granturi UE, sunt destinate exclusiv sectorului de biomasă și biogaz. 

Vizualizat: 407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?