Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura organică, un pas înainte pentru performanța în afaceri

Publicat: 05 noiembrie 2014 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ProCredit Bank oferă credite pentru agricultură încă de la începutul activității companiei. Mai mult decât atât, instituția bancară încurajează agricultorii să facă trecerea la agricultura organică, atât datorită beneficiilor pe care aceștia le pot avea ca piață de dezvoltare, cât și a faptului că această abordare corespunde ca valoare cu viziunea instituției, care pune accent pe protejarea mediului.

Click pe poza pentru galerie!

Andreea Enache (foto) - Director Divizia Dezvoltare Afaceri al ProCredit Bank România - ne-a vorbit despre soluțiile și facilitățile de finanțare pe care ProCredit Bank le oferă producătorilor agricoli ecologici.

Ferma: Cum apreciați sectorul agriculturii organice în România și care considerați că sunt principalele avantaje ale acestui tip de agricultură pentru producători?
Andreea Enache: Agricultura organică se află încă în stadiul de dezvoltare în România, dar, în ultima perioadă, vedem că din ce în ce mai mulți fermieri s-au orientat către această nouă abordare, în contextul în care și cererea de produse ecologice a crescut. Astfel, conform datelor provenite de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 2014 existau aproximativ 15.000 de operatori în sistem și 30.000 de hectare cultivate în manieră ecologică, date ce se află într-o continuă creștere. Mai mult decât atât, suntem cel mai mare producător agricol din zonă și avem unul dintre cele mai fertile tipuri de sol din Europa, aspect propice pentru practicarea agriculturii organice, care, odată implementată la o scară mai largă, va contribui în mod sigur la o dezvoltare durabilă a agriculturii în ansamblul său.
Stim deja că produsele ecologice din România sunt foarte căutate, mai ales în străinătate, aproximativ 80% dintre acestea fiind destinate exportului, ceea ce poate reprezenta un element care să atragă în continuare și mai mulți fermieri spre acest tip de agricultură. În plus, importanța dezvoltării sectorului agriculturii organice este recunoscută și la nivel european, noua Politică Agricolă Comună pentru 2014-2020 punând accent pe facilitățile acordate producătorilor agricoli ecologici, care vor putea obține subvenții de până la 600 euro pe hectar, prin ajutoarele ce vor fi acordate în cursul anului 2015 în România.
Pentru ProCredit Bank, susținerea fermierilor români a reprezentat și reprezintă în continuare o prioritate, pentru că noi considerăm acest sector ca fiind unul din factorii de creștere ai economiei naționale. Din aceste considerente oferim credite pentru agricultură încă de la începutul activității noastre. Mai mult decât atât, încurajăm agricultorii să facă trecerea la agricultura organică, atât datorită beneficiilor pe care aceștia le pot avea ca piață de dezvoltare, cât și a faptului că această abordare corespunde ca valoare cu viziunea instituției, care pune accent pe protejarea mediului.

Ferma: Ce oportunități de finanțare oferă ProCredit Bank producătorilor agricoli ecologici?
Andreea Enache: ProCredit Bank susține agricultorii de peste 12 ani, identificând în sectorul agricol unul dintre pilonii ce pot contribui la dezvoltarea economiei naționale. Începând cu luna octombrie a acestui an am făcut încă un pas în acest sens și am lansat creditul ProEco, destinat investițiilor în proiecte ce contribuie la protejarea mediului înconjurător, în achiziția de utilaje eficiente energetic, în sisteme ce produc energie din surse regenerabile sau în măsuri prietenoase cu mediul, care au impact scăzut asupra acestuia.
Astfel, fermierii pot găsi la noi soluții de finanțare pentru investiții în tehnologii de reconversie la agricultura ecologică, atât pentru cultivarea terenului cât și pentru creșterea animalelor sau păsărilor, sau pentru linii de producție privind procesarea acestora. Creditul ProEco vine astfel în sprijinul producătorilor de cultură mare, a procesatorilor, a apicultorilor, și nu numai, oferindu-le dobânzi avantajoase, maturități ale creditului de până la 15 ani și dobândă fixă pentru cererile de credit depuse până la 31 decembrie 2014, cu o maturitate de cel mult 60 de luni. În plus, nu solicităm avans pentru proiectul finanțat, care se va caracteriza printr-un plan de rambursare flexibil.
De asemenea, prin creditul ProEco putem finanța și investiții în agricultura clasică, care, în același timp contribuie la protejarea mediului înconjurător. Astfel, fermierii pot obține credite pentru achiziția unor tehnologii noi, moderne, folosite în agricultură, care au ca scop atât eficientizarea resurselor folosite, cât și creșterea productivității, cum ar fi achiziția de panouri fotovoltaice pentru alimentarea sistemelor de irigații, achiziția de microcentrale de biomasă pentru încălzirea solariilor, achiziția de panouri solare pentru încălzirea apei, tractoare noi sau echipamente complexe de arat, semănat și discuit. Lista acestor investiții nu este însă una exclusivă, în funcție de specificul activității fiecărui client, având posibilitatea finanțării și a altor proiecte ce susțin dezvoltarea în agricultura clasică sau în cea organică.
Prin soluțiile de finanțare pe care le oferim, ne dorim să sprijinim și să facilităm trecerea producătorilor agricoli de la modelul clasic de agricultură la cel organic, care, după cum am văzut pe parcursul ultimilor ani, capătă un contur din ce în ce mai bine stabilit la nivelul țării noastre. Clienții noștri care au investit în ultimii ani în acest tip de afacere, fie că vorbim de producătorii de legume, de cei din sectorul de cultură mare sau de procesatorii de alimente organice, au văzut deja care sunt beneficiile unei astfel de afaceri și continuă să facă investiții pentru a se dezvolta în această direcție.

Vizualizat: 743 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?