Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura în vremea extremelor

Publicat: 29 august 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zeci de mii de hectare cu culturi agricole distruse complet sau parțial, sute de animale și mii de păsări luate de ape, producții agricole înjumătățite. Așa arată bilanțul ploilor și inundațiilor din iulie-august 2014

Click pe poza pentru galerie!

În timp ce în Oltenia au căzut aproape 200 l/mp în decurs de trei zile, Muntenia, Dobrogea, o parte din Transilvania, dar și Moldova au în față perspectiva instalării fenomenului de secetă pedologică.

Primele trei luni din 2014 se află în topul celor mai calde șapte perioade din 1961 și până în prezent, în timp ce lunile aprilie, mai și iulie 2014 sunt încadrate în ierarhia celor mai ploioase, în raport cu statistica din ultimii 53 de ani, afirmă șefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, citată de Agerpres.

Aceasta a amintit că precipitațiile cu care s-au confruntat județe din Oltenia nu au apărut în premieră în această vară, fenomenele extreme fiind prezente și în primăvara acestui an. „În aprilie, mai și iunie tot aici am avut, practic, aceste cantități mai însemnate de precipitații”, a spus Mateescu.

 

Recolte compromise

Județele Olt, Teleorman, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Caraș Severin și Timiș s-au aflat la finalul lunii iulie și începutul lunii augsut 2014 sub cod roșu de ploi și inundații.
În Olt, aproximativ 20.000 ha cultivate cu grâu au rămas nerecoltate. Zona de nord a județului a fost cea mai afectată de ploi. Recoltatul nu era încheiat nici la jumătatea lui august, iar producția medie la grâu a fost de 3.300 kg/ha.

În Teleorman, doar în comuna Dobrotești, culturile de grâu, orz, rapiță, mazăre, porumb și floarea soarelui au fost distruse în proporție de 60-75% de ploi, fiind afectate 2.380 ha teren agricol.
În Vâlcea, pagubele produse de ploile abundente din această vară depășesc valoarea pagubelor produse de inundații în ultimii 25 de ani, a declarat, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, după o discuție cu reprezentanții comitetelor locale pentru situații de urgență.

În Mehedinți, producția de grâu a fost serios afectată de ploi și grindină. Recoltarea grâului nu se terminase nici până în 12 august. Ploile și grindina căzute după 15 iulie, când agricultorii estimau încheierea secerișului pe cele aproximativ 50.000 ha,  au întârziat recoltatul pe 30% din această suprafață. În plus, a fost afectată calitatea boabelor de grâu. „În multe zone, în loc să avem 5.000 de kilograme/hectar, abia mai reușim să obținem în jur de 900 kilograme/hectar. Pierderile se cifrează la zeci de milioane de lei”, a precizat Cornel Stroescu, președintele Camerei Agricole Naționale (CAN).

Șeful CAN crede că Guvernul va emite un act normativ pentru sprijinirea fermierilor care au înregistrat pagube cauzate de condițiile meteorologice extreme, „dacă nu sub formă de subvenție, măcar să ne scutească de plata TVA-ului pentru suprafețele de terenuri luate în arendă, astfel încât să nu ajungem în faliment”, a adăugat Stroescu, citat de Agerpres.

13 august era termenul limită pentru transmiterea către MADR a datelor centralizate cu privire la pagubele produse de inundații și grindină în lunile iulie-august a.c.. „Conform constatărilor Camerei Naționale Agricole, în Mehedinți au fost afectate peste 30.000 de hectare. Din păcate, din cele 61 de comune, doar Pătulele, Pădina și Vrata au raportat distrugeri de culturi păioase și legume pe 5.725 hectare. Alte trei primării ne-au contactat și ne-au asigurat că situațiile se află aproape de final”, a afirmat Mircea Țârei, inspector în cadrul Direcției Agricole, citat de Agerpres.

În Timiș, Camera Agricolă din cadrul Consiliului Județean a propus MADR scutiri sau reduceri de impozit și acordarea de despăgubiri tuturor fermierilor ale căror culturi au fost afectate de vremea rea, chiar și celor care au pierdut mai puțin de 30% din recoltă. „E nedrept ca un fermier care a pierdut 28% sau 29% din producție în urma unor calamități naturale să nu primească nimic”, a declarat Nicolae Oprea, directorul Camerei Agricole din cadrul CJ Timiș.

 

Sute de animale și mii de păsări, omorâte de ape

Pierderile de animale cauzate de inundațiile de la finalul lunii iulie în jud. Olt, Argeș și Vâlcea numără peste 5.150 de păsări, aproape 500 ovine și caprine, peste 200 stupi de albine, aproape 300 porci, 178 iepuri, precum și bovine și alte animale, potrivit datelor ANSVSA.

 

500 km drumuri forestiere distruse

De asemenea, peste 500 km de drumuri forestiere, 42 ha cu plantații forestiere și două păstrăvării au fost distruse în județele cele mai afectate (Argeș, Vâlcea, Gorj, Teleorman, Hunedoara, Caraș-Severin, Bacău, Suceava, Timiș și Mehedinți) de fenomenele meteo extreme care au avut loc în ultima decadă a lunii iulie, au anunțat reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva.

Ploile abundente nu au fost cauzate de activitatea de combatere a căderilor de grindină, a precizat Ministerul Agriculturii.

„Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local și au rază limitată de acțiune, în spațiu și timp”, a precizat MADR, menționând că în perioada mai-octombrie 2014 sunt operaționale Unitatea pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova (jud. Prahova și Buzău), pe 140.000 ha și Unitatea Moldova 1 Iași, pe 90.000 ha.

 

UE ALOCĂ 8 MIL. EURO DUPĂ INUNDAȚIILE DIN SERBIA


Uniunea Europeană a răspuns solicitării din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și a aprobat 8 mil. euro pentru sprijinirea micilor fermieri din Serbia, țară în care inundațiile din această primăvară, considerate cele mai grave din ultimii 120 de ani, au cauzat pierderi estimate la peste 228 mil. euro.

Din banii alocați de UE, 15.000 familii din 24 de localități vor primi pachete cu semințe pentru înființarea de culturi agricole, furaje, îngrășăminte și materiale de construcții.
În urma inundațiilor din primăvara lui 2014, zeci de mii de hectare au fost calamitate și sute de animale au pierit sub ape sau au rămas fără adăpost în Serbia și Bosnia-Herțegovina.

Vizualizat: 614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?