Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura în Finlanda

Publicat: 03 august 2011 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La două luni de la vizita în România a jurnaliştilor acreditaţi la cele mai importante publicaţii de specialitate din vestul Europei, am avut privilegiul de a însoţi echipa DG Agri în cadrul unei vizite similare desfăşurate în Finlanda, ca parte a demersului autorităţilor de la Bruxelles de conştientizare a particularităţilor agriculturii din Uniunea Europeană, în contextul strategiei de elaborare a viitoarei Politici Agricole Comune

Click pe poza pentru galerie!

Cu o treime din teritoriu situată dincolo de Cercul Polar, Finlanda a aderat la Uniunea Europeană încă din 1995 şi de atunci a cunoscut o serie de schimbări majore în ceea ce priveşte abordarea politicilor agricole.

Biodiversitatea şi protejarea mediului sunt două dintre priorităţile acestei ţări, a cărei suprafaţă o depăşeşte pe cea a României cu peste o sută de mii de kilometri pătraţi, însă are o densitate medie de locuitori pe km2 de numai 15 (una dintre cele mai scăzute din Europa).


Fermele poartă amprenta „eco”

Din punct de vedere strict profesional, a fost o experienţă inedită, cu foarte multe caracteristici specifice acestei zone din nordul extrem al Europei. Primul contact cu agricultura finlandeză s-a petrecut în localitatea Pori, aflată la circa 200 km nord-vest de Helsinki.

Însoţit de doi colegi de breaslă de la TVR - Viorel Popescu şi Marius Neacşu - şi alţi nouă jurnalişti de la posturi de televiziune şi publicaţii din sudul continentului, am vizitat Farmari, cea mai mare expoziţie agricolă organizată în Finlanda, patria tractoarelor Valtra şi a combinelor Sampo.

A urmat apoi o vizită la ferma familiei Kuiko. Mari iubitori de mediu, ca de altfel mai toţi locuitorii din această regiune a Europei, Kalle şi Ritva deţin în Huittinen o suprafaţă de 78 hectare de pământ agricol şi 120 hectare de pădure. Aproximativ două treimi din suprafaţa arabilă se află însă în afara producţiei, fiind contractată în cadrul unui program de protejare a apelor şi solului.

Asta presupune ca timp de cinci ani să nu utilizeze nici un fel de fertilizatori sau alte produse chimice, urmând ca în schimb să fie despăgubiţi din partea statului cu peste 800 euro pentru fiecare hectar, sumă care include şi plata pe suprafaţă.

Ziua următoare am început-o la ferma Vapola, declarată în 2009 de către Organizaţia mondială de protecţia mediului (World Wide Fund for Nature - WWF) cea mai ecologică fermă din regiunea Balticii. Soţii Katariina Vapola şi Jyrki Ankelo au în proprietate peste o sută de vaci de carne din rasa Aberdeen Angus, pe care le cresc ecologic.

Aventura noastră în ţara lacurilor şi a pădurilor s-a încheiat la ferma Mäki-Mikola din Säkylä, unde gazde ne-au fost Marja-Liisa şi Mika Luoto, care deţin o suprafaţă de 100 hectare, cultivate în special cu morcovi, cartofi, sfeclă de zahăr, sfeclă roşie şi cereale, integrate într-un sistem de rotaţie a culturilor.

 

Pe larg despre toate aceste vizite şi alte detalii referitoare la modelul agriculturii finlandeze vom publica în numerele viitoare ale revistelor Ferma şi Recolte bogate, iar imagini video vor fi postate pe portalul www.agroinfo.ro

Vizualizat: 1796 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?