Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura eco: Reguli noi pentru sprijin

Publicat: 04 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii din sectorul de agricultură ecologică pot depune cererile pentru sprijinul specific pentru 2012 în perioada 1 septembrie - 15 octombrie şi nu vor mai fi obligaţi să nu aibă datorii restante la bugetul local sau de stat la data depunerii cererii pentru a putea primi ajutorul financiar

Click pe poza pentru galerie!

Beneficiarii care sunt în situaţia de a încheia un alt contract cu un organism de inspecţie şi certificare, datorită retragerii aprobării organismului cu care au avut încheiat contract, vor putea depune cererile până la 15 decembrie, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea HG 759/2010.

 

1 mil. de euro în plus în 2012

Potrivit proiectului de HG, suma totală alocată pentru acordarea acestui sprijin va creşte cu 1 milion de euro în 2012, la 4,098 mil. euro: 3,139 mil. euro pentru producţia vegetală şi 959.000 euro pentru producţia zootehnică, unde este inclusă şi creşterea albinelor.

Dacă solicitările vor depăşi plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară maximă pe expolataţie va fi diminuată procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploataţiei ale sectorului respectiv, mai prevede proiectul.

De asemenea, dacă beneficiarii nu vor utiliza în totalitate plafonul alocat unui sector, respectiv producţie vegetală sau creşterea animalelor, diferenţa se va redistribui către celălalt sector.

În 2011, 6.715 exploataţii din domeniul vegetal au împărţit 2,89 mil. euro, iar 343 exploataţii zootehnice au primit 0,21 mil. euro drept sprijin pentru agricultura ecologică.

 

239 mil. euro prin PNDR în septembrie

Aproape 239 mil. euro vor fi disponibile din fonduri europene nerambursabile în luna septembrie 2012, prin trei măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), conform calendarului sesiunilor PNDR, actualizat în 2 august 2012.

Pe Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” va fi deschisă ultima sesiune de depunere a cererilor de finanţare în perioada 3-28 septembrie 2012, iar alocarea financiară va fi de aproape 134,67 mil. euro.

În aceeaşi perioadă va fi deschisă o nouă sesiune pe Măsura 125 sub-componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”, cu o alocare de 25,55 mil. euro. Această sumă va fi suplimentată cu cca. 35 mil. euro până la închiderea sesiunii, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Tot în luna septembrie va fi deschisă şi penultima sesiune pe Măsura 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole”, în care vor fi disponibili 44,01 mil. euro. O sumă identică va fi alocată şi în ultima sesiune a acestei măsuri ce va fi deschisă în intervalul 15 noiembrie - 14 decembrie 2012.

 

Investiţiile PNDR, acceptate ca garanţii

Beneficiarii PNDR vor putea constitui garanţii în favoarea unei instituţii de credit sub forma ipotecării asupra investiţiei care face obiectul contractului de finanţare, potrivit unei Hotărâri aprobate în 23 august 2012, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat şi o Ordonaţă ce prevede înfiinţarea unor funcţii noi în cadrul managementului superior al structurilor teritoriale ale APDRP.

 

ŞTIRI

BANI UE
Utilaje şi silozuri

În cinci ani de luat fonduri de la UE fermierii români s-au dotat cu 9.000 de tractoare noi şi second-hand (plus 5% faţă de acum cinci ani), 7.000 de pluguri (plus 7%), 800 de combine (plus 3,2%) şi 3.300 de semănători (plus 6%), scrie cotidianul Ziarul Financiar.

La nivel de economie, în perioada 2007-2011 utilizarea de îngrăşăminte a crescut cu 25%, iar infrastructura de silozuri şi-a majorat în ultimii patru ani capacitatea cu 16%, la 17,3 mil. tone de materii prime agricole. Fermierii români şi traderii de cereale au construit în intervalul 2009-2012 silozuri şi magazii cu o capacitate de stocare totală de aprox. 2,5 mil. tone, arată datele Ministerului Agriculturii, citate de ZF.

BURSĂ
Azomureş, scoasă de la BVB

Acţiunile companiei Azomureş Târgu Mureş au fost suspendate de la tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începând din 21 august 2012, după ce traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding, care a preluat Azomureş în martie 2012, a plătit în luna iunie 2012 aproape 54 mil. euro pentru peste 20% din titlurile producătorului român de îngrăşăminte chimice, ajungând să controleze, în prezent, 97,4% din acţiuni.

Potrivit datelor citate de Agerpres, Azomureş a raportat un profit net de 165,6 mil. lei (cca 37 mil. euro) în primul semestru din 2012, în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, însă, pentru tot anul 2012, producătorul de îngrăşăminte chimice estimează un profit net de 143,78 mil. lei, mai mic decât cel de anul trecut.

Vizualizat: 688 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?