Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura cu două viteze

Publicat: 18 martie 2017 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania agricolă de primăvară, probă de foc a fermierilor...
Un perpetuu examen şi o provocare în fiece sezon de producţie agricolă care necesită implicare, spirit organizatoric, pricepere şi mult, foarte mult efort.

Condiţiile de lucru diferă în multe zone ale ţării, de la judeţ, la judeţ, de la fermă la fermă. În unele a plouat în exces şi lucrările sunt întârziate; în altele, se respectă graficul activităţilor de sezon. 
Aşa cum îmi spunea un fermier, la fel cum în câmpul tactic al europoliticii se vorbeşte de „Europa cu două viteze”, aşa şi agricultura românească este setată să meargă tot cu două viteze: încet şi foarte încet pe drumul spre performanţă şi profit! (Şi uneori, în marşarier!) Cauza? Politica şi strategia naţională în domeniu!

Pe vremea când era comisar european, Dacian Cioloş susţinea că o agricultură puternică se construieşte în timp, fiind rodul unei politici agricole clare, cu ţinte şi obiective precise. De exemplu, fermele mari ar trebui încurajate să investească în inovare şi modernizare pentru creşterea randamentului, să-şi dezvolte capacitatea de stocare, astfel încât să-şi întărească poziţia de negociere pe pieţele externe. Ar fi din categoria… “vitezomanilor”, ca să nu-i prindă “radarul” performanţelor! 
De cealaltă parte sunt fermele mici care ar avea nevoie de sprijin pentru organizare în grupuri de producători pentru colectarea, procesarea şi vânzarea produselor, astfel încât cea mai mare parte a valorii adăugate să rămână la ei. Lipsa de tehnologizare, a capitalului şi diferenţele mari între cele două clase de fermieri sunt evidente.

Statisticile oficiale susţin că majoritatea producătorilor agricoli (circa 90%) care solicită subvenţii lucrează sub 5 hectare. Un milion din cei înscrişi la APIA! Ei nu sunt pregătiţi pentru performanţă, practică o agricultură de sub şi semi-subzistenţă. „Pământul este ca diamantul, cu cât se mărunţeşte, cu atât îşi pierde valoarea”, spunea Gheorghe Ionescu - Şişeşti. Fărâmiţat, nu este pus suficient în valoare. De aceea, şi recoltele sunt slabe. Achim Irimescu spunea, pe când păstorea Agricultura, că nu se poate face performanţă cu ferme care obţin 2-3 t/ha la grâu şi 4-5 la porumb, când în UE se produce de 3-4 ori mai mult. Trist este că, în timp ce marii producători aplică tehnologie de ultimă generaţie şi au dotările necesare pentru a realiza agricultură de performanţă şi precizie, cei mici încă utilizează calul... Încă se aplică tehnologii “artizanale”, improvizaţii gen “legate cu sârmă”, la minima rezistenţă; încă se mai seamănă sămânţă din hambar... Codul bunelor practice agricole este arhivat şi sigilat. Literă moartă.

Tractor vechi rabla_bClick pe poza pentru galerie!

După mai bine de un sfert de veac de “originale reforme” şi miliarde de euro cheltuite, prosperitatea e parcată pe dreapta, cu frâna trasă! Din cauza sărăciei! Nu poţi face agricultură subfinanţată! Banii sunt hrana creşterii economice. Fermierii au fost căliţi, precum culturile de toamnă la iernat, să lucreze fără bani! Subvenţiile nu au venit întotdeauna la timp, iar orice întârziere a fost pentru mulţi anticamera falimentului... 
Cioloş afirma că, dacă recunoaştem potenţialul agricol al României, ar trebui atunci să-i recunoaştem agriculturii şi rolul de sector economic strategic şi să-l tratăm ca atare atunci când se stabilesc bugetul, planurile de investiţii ori politicile fiscale. De ce nu a făcut-o când a condus cabinetul?! Guvernarea lui primind eticheta “zero fonduri europene”!

... Campania agricolă de primăvară este în plină derulare. Un perpetuu examen şi o provocare. Cu mare grijă, semănătorile aşează sub brazda plugului sămânţa viitoarei recolte. Cu două viteze. La fel ca şi Europa!

Vizualizat: 2422 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?