Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura cu două viteze

Publicat: 18 martie 2017 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania agricolă de primăvară, probă de foc a fermierilor...
Un perpetuu examen şi o provocare în fiece sezon de producţie agricolă care necesită implicare, spirit organizatoric, pricepere şi mult, foarte mult efort.

Condiţiile de lucru diferă în multe zone ale ţării, de la judeţ, la judeţ, de la fermă la fermă. În unele a plouat în exces şi lucrările sunt întârziate; în altele, se respectă graficul activităţilor de sezon. 
Aşa cum îmi spunea un fermier, la fel cum în câmpul tactic al europoliticii se vorbeşte de „Europa cu două viteze”, aşa şi agricultura românească este setată să meargă tot cu două viteze: încet şi foarte încet pe drumul spre performanţă şi profit! (Şi uneori, în marşarier!) Cauza? Politica şi strategia naţională în domeniu!

Pe vremea când era comisar european, Dacian Cioloş susţinea că o agricultură puternică se construieşte în timp, fiind rodul unei politici agricole clare, cu ţinte şi obiective precise. De exemplu, fermele mari ar trebui încurajate să investească în inovare şi modernizare pentru creşterea randamentului, să-şi dezvolte capacitatea de stocare, astfel încât să-şi întărească poziţia de negociere pe pieţele externe. Ar fi din categoria… “vitezomanilor”, ca să nu-i prindă “radarul” performanţelor! 
De cealaltă parte sunt fermele mici care ar avea nevoie de sprijin pentru organizare în grupuri de producători pentru colectarea, procesarea şi vânzarea produselor, astfel încât cea mai mare parte a valorii adăugate să rămână la ei. Lipsa de tehnologizare, a capitalului şi diferenţele mari între cele două clase de fermieri sunt evidente.

Statisticile oficiale susţin că majoritatea producătorilor agricoli (circa 90%) care solicită subvenţii lucrează sub 5 hectare. Un milion din cei înscrişi la APIA! Ei nu sunt pregătiţi pentru performanţă, practică o agricultură de sub şi semi-subzistenţă. „Pământul este ca diamantul, cu cât se mărunţeşte, cu atât îşi pierde valoarea”, spunea Gheorghe Ionescu - Şişeşti. Fărâmiţat, nu este pus suficient în valoare. De aceea, şi recoltele sunt slabe. Achim Irimescu spunea, pe când păstorea Agricultura, că nu se poate face performanţă cu ferme care obţin 2-3 t/ha la grâu şi 4-5 la porumb, când în UE se produce de 3-4 ori mai mult. Trist este că, în timp ce marii producători aplică tehnologie de ultimă generaţie şi au dotările necesare pentru a realiza agricultură de performanţă şi precizie, cei mici încă utilizează calul... Încă se aplică tehnologii “artizanale”, improvizaţii gen “legate cu sârmă”, la minima rezistenţă; încă se mai seamănă sămânţă din hambar... Codul bunelor practice agricole este arhivat şi sigilat. Literă moartă.

Tractor vechi rabla_bClick pe poza pentru galerie!

După mai bine de un sfert de veac de “originale reforme” şi miliarde de euro cheltuite, prosperitatea e parcată pe dreapta, cu frâna trasă! Din cauza sărăciei! Nu poţi face agricultură subfinanţată! Banii sunt hrana creşterii economice. Fermierii au fost căliţi, precum culturile de toamnă la iernat, să lucreze fără bani! Subvenţiile nu au venit întotdeauna la timp, iar orice întârziere a fost pentru mulţi anticamera falimentului... 
Cioloş afirma că, dacă recunoaştem potenţialul agricol al României, ar trebui atunci să-i recunoaştem agriculturii şi rolul de sector economic strategic şi să-l tratăm ca atare atunci când se stabilesc bugetul, planurile de investiţii ori politicile fiscale. De ce nu a făcut-o când a condus cabinetul?! Guvernarea lui primind eticheta “zero fonduri europene”!

... Campania agricolă de primăvară este în plină derulare. Un perpetuu examen şi o provocare. Cu mare grijă, semănătorile aşează sub brazda plugului sămânţa viitoarei recolte. Cu două viteze. La fel ca şi Europa!

Vizualizat: 2604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?