Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Agricultura biologică în România: un mare viitor?”

Publicat: 26 noiembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La târgul IndAgra, sub înaltul patronaj al Ambasadei Italiei, Camera de Comerț Italiană pentru România (CCIpR) a organizat o dezbatere pe această temă generoasă împreună cu autorități, fermieri și cu traderi specializați. Din păcate, agricultorii de profil nu au prea răspuns prezent, deși erau foarte mulți cu standuri în târg. 

Click pe poza pentru galerie!

De fapt, s-au cam rotit termenii de bio și eco în toate luările de poziție de la această întâlnire interesantă organizată de CCIpR. La urma urmelor, e vorba de acel sistem de producție prietenos cu mediul, dar și cu beneficiarul direct - consumatorul. 

 

O radiografie a sectorului agriculturii ecologice

După ce Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România, a deschis oficial dezbaterile, remarcând că dintre toți investitorii străini, cei proveniți din Italia au cele mai multe înterprinderi agricole în România, ministrul Daniel Constantin a prezentat auditoriului interesat principalele aspecte ale agriculturii certificate ecologic în România. Așa cum ne așteptam, a urmat o listă de cifre pe care ministrul le declama ca pe o poezie a tuturor poeziilor. Suprafața agricolă certificată ecologic a crescut din 2010 până acum cu 37%, iar numărul operatorilor a crescut semnificativ de la 1.000 la 25.000 și treptat s-a stabilizat undeva la 14.000, ceea ce dovedește că mulți operatori au fost atrași de promisiunea unui sprijin financiar substanțial, dar că dificultățile întâmpinate în acest sistem i-au făcut să renunțe. Potrivit statisticii ministeriale, în sectorul zootehnic efectivele certificate au crescut cu 60% (34.000 vaci, 121.000 caprine și ovine, 58.000 păsări și, la categoria „cel mai cel”, peste 81.000 de familii de albine). Din totalul producției de vin, zece la sută este licoare bio. 

Apoi, ca un bun ministru, Daniel Constantin a vorbit posibililor viitori investitori despre oportunitățile de finanțare din acest sector și despre sprijinul cuplat acordat atât în perioada de reconversie, cât și după încheierea acesteia, ajutoare financiare acordate prin Măsura 11 din actualul PNDR. 

Ministrul a încheiat cu aspecte legate de modificarea legii cooperativelor. A subliniat măsura de „recomandare” a comercializării a cel puțin 50% din produsele obținute de fiecare membru prin intermediul cooperativei, aducând ca argument neimpozitarea acestor activități economice. 

 

14 organisme de inspecție și acreditare

Întrebările adresate ministrului au surprins prin abordarea unor teme precum organismele de certificare cu probleme, dar și despre cum se va putea face instruirea, informarea și comunicarea la nivelul celei mai mici comunități în lipsa camerelor agricole. Culmea e că această întrebare a fost ridicată prima dată de Roberto Scagnoli, președintele CCIpR. Ministrul a replicat că legea este în Parlament și că vor fi măsuri de sprijin, atât tehnice, cât și cu resurse financiare, pentru înființarea tuturor camerelor agricole județene în cel mai scurt timp. 

Referitor la prima temă discutată, Ministrul a sintetizat că „sistemul de certificare este perfectibil”, subliniind că acele organisme care „certificau prin fax” au fost excluse. La acest moment sunt înregistrate în evidența MADR 14 organisme de inspecție și acreditare pregătite să ofere aceste servicii. 

 

Piața produselor bio este în creștere 

Daniel Constantin a reiterat ideea brandului de țară cu produse ecologice, mai ales că terenul agricol din România este cel mai puțin supus practicilor agriculturii intensive și, în felul acesta, reconversia se face mult mai ușor, iar șansa de a face producții ecologice viabile economic este la nivelul cel mai de sus față de celelalte state UE. 

S-a vorbit și de vinul bio, dar și despre faptul că din cele 144 de crame existente acum, aproape o sută dețin și denumiri de origine controlată - DOC. 

Piața acestor produse este în creștere la nivel mondial, dar și național, chiar dacă românii de rând nu își permit încă acest consum, deși, cel puțin în cazul vinului, 60% din consumatori ar prefera, dacă ar avea de ales, produsul bio. Cât privește hrana sau mierea, sunt convins că procentul ar fi aproape de ideal. 

Culturile de cereale certificate ecologic ocupă doar 2,1% din totalul suprafeței agricole a țării. Dar poate că în viitor vom avea șansa de a face pâinea eco a întregii Europe!

Vizualizat: 625 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?