Fermierii din Argentina se pregătesc să-şi planifice recoltele din 2022/2023, dar o fac într-un nor întunecat de incertitudine economică. Inflaţia se ridică în prezent la aproximativ 70%, dar este de aşteptat să crească la 90% până la sfârşitul anului.
Rata dobânzilor a crescut recent cu 8% până la 60%. Cursul oficial al monedei naţionale este de aproximativ jumătate din cursul pieţei negre, iar devalorizarea pesoului nu a ţinut pasul cu inflaţia. Aceste incertitudini economice au determinat foarte mulţi fermieri să nu-şi vândă recoltele obţinute în acest sezon. Aceştia preferă să aştepte mai multă claritate cu privire la politica monetară a guvernului şi o devalorizare anticipată a monedei.
Pe de altă parte, costul însămânţărilor de primăvară va creşte din cauza preţurilor mai mari la îngrăşăminte, chimicale şi motorină, care au fost accentuate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina. În tot acest context, ministrul Sergio Massa, care deţine atât portofoliul agriculturii cât şi pe cel al finanţelor, a introdus o serie de măsuri de austeritate menite să reducă cheltuielile deficitare ale guvernului.
Comunitatea agricolă şi guvernul argentinian au avut întotdeauna o relaţie încordată. Cultivatorii şi crescătorii de animale susţin că ei sunt singurul punct luminos al economiei, dar guvernul federal a intervenit în repetate rânduri pentru a reglementa exporturile, impozitând puternic mărfurile. În aceste condiţii, temerile fermierilor privind diminuarea profiturilor şi în sezonul viitor par să fie întemeiate.