Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura a produs mai puțini bani în 2015!

Publicat: 02 august 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Valoarea producției agricole a scăzut cu 6,6% în 2015, la 68,98 mld. lei, de la 74,52 mld. lei în 2014.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pe 25 iulie 2016, valoarea producției vegetale a scăzut cu 10,4%, iar cea a serviciilor agricole cu 13,5% în prețuri comparabile, în timp ce valoarea producției animale a crescut cu 1,5%.

Tot datele INS arată că ponderea producției vegetale în total ramură agricolă este de 63,5%, cea a producției animale de 35,3%, iar serviciile agricole dețin o pondere de numai 1,2%.

Diminuarea producției agricole vegetale a scăzut la 43,8 mld. lei în 2015, fiind cauzată, în principal, de condițiile meteo nefavorabile. Valoarea serviciilor agricole s-a diminuat de la 984,48 mil. lei în 2014, la 859,67 mil. lei anul trecut.

Față de 2014, a crescut ponderea valorii culturilor de legume și pepeni - cu 3,8% și de plante uleioase - cu 0,9%, dar a scăzut ponderea valorii culturii de cartofi - cu 3,4% și a culturilor de cereale - cu 1,2%. Ponderea valorii culturilor de fructe și struguri a rămas constantă.

Pe de altă parte, valoarea producției animale a anului 2015 a crescut cu 1,5% în prețuri comparabile, comparativ cu 2014, până la 24,32 mld. lei în prețuri curente.

La păsări ponderea a crescut cu 2%, iar la porcine și la ovine și caprine ponderea a scăzut cu 1,1%, respectiv cu 0,4%.

„În ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii în PIB a scăzut continuu, de la circa 18% în 1995, la 4 - 5% în ultimii ani. Avem un potențial agricol imens, dar agricultura noastră este încă la discreția condițiilor meteo, iar de proprietate funciară este încă un șantier”, (...), a afirmat președintele Klaus Iohannis, la lansarea Strategiei de țară.

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?