Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AFIR redefinește condițiile artificiale!

Publicat: 08 februarie 2016 - 09:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) va modifica „Ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene PNDR 2014-2020”. Documentul ar musti de aberații, spun consultanții.

Click pe poza pentru galerie!

Ghidul ar da liber la presupuneri, interpretări, subînțelegeri de situații care ar indica vinovăția fermierului care accesează fonduri europene. Acest mod de lucru este cu atât mai grav cu cât chiar actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, recunoaște că „multe dintre proiectele încadrate la condiții artificiale, s-a dovedit ulterior că nu au fost așa”.

După publicarea Ghidului, în noiembrie 2015, consultanții au luat foc, iar AFIR a decis să supună documentul dezbaterii. Consultarea publică s-a încheiat pe 22 ianuarie 2016. Scopul declarat: realizarea unui „îndrumar clar, aplicabil unitar, concis și cu adevărat util pentru a impulsiona absorbția corectă a banilor europeni.”

Condițiile artificiale din PNDR au fost cap de listă la discuția dintre ministrul Achim Irimescu și comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan, pe 18 ianuarie, la Bruxelles. „Anul trecut am dezangajat circa 1 miliard de euro pe PNDR 2007-2013, la care se adaugă peste 600 milioane de euro corecții financiare aplicate celor două agenții de plăți. (...)  Multe dintre proiectele pe care noi sau auditorii europeni le-au încadrat la condiții artificiale, s-a dovedit ulterior că nu au fost așa”, a spus Irimescu, la întoarcerea în țară.

Acesta a precizat că a discutat cu comisarul european și despre litigiile pierdute de AFIR în instanță. Ar fi mai multe proiecte care ar trebui finanțate în continuare, însă nu s-a găsit încă o soluție pentru acestea.

Potrivit MADR, 29.000 de proiecte din PNDR 2007-2013 care aveau plăți efectuate de cel puțin 25% au putut să facă tranziția pe noul PNDR 2014-2020.

 

Profilul fermierului care vrea fonduri necuvenite

Iată câteva dintre situațiile și acțiunile considerate de AFIR drept condiții artificiale:

- Ferme construite una în imediata vecinătate a celeilalte, înlesnind astfel colaborarea celor două societăți solicitante de finanțare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă ghinionul te face vecin cu un alt fermier care vrea și el bani prin PNDR, s-ar putea să fiți refuzați amândoi;

- Hala de producție sau spațiul de desfășurare a activității comune între mai mulți solicitanți, societăți sau beneficiari, fără delimitări sau cu delimitări formale, utilități comune;

- Birouri identice sau unele lângă altele, cu delimitări formale;

- Aderarea la o cooperativă sau la o altă formă de asociere nu aduce nici un beneficiu fermierului, fiind făcută formal, cu scopul de a obține punctaj suplimentar;

- O cooperativă agricolă este înființată recent (sau chiar anterior depunerii cererilor de finanțare) - fără însă să deservească în mod real intereselor membrilor, respectiv să desfășoare activitatea menționată în statut - doar pentru ca membrii să beneficieze de punctaj suplimentar sau de sprijin mai mare.

Cum sunt dovedite, oare, ultimele două condiții artificiale? Cum stabilește inspectorul AFIR că o cooperativă a fost înființată doar cu scopul accesării banilor europeni?

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?