Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Activitate intensă în luna „echinocțiului de primăvară”

Publicat: 23 martie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna „echinocțiului de primăvară”, când se instalează de-a binelea primăvara și mercurul termometrelor se află în urcare, agricultorii pot trece la însămânțarea culturile din prima epocă: grâu, orzoaică de primăvară, mazăre, lucernă, trifoi sau borceag. În zonele unde temperatura urcă peste 3oC se pot semăna sfecla (de zahăr și furajeră) și plantele aromatice: coriandrul sau anasonul.

Click pe poza pentru galerie!

VRANCEA
Culturi de toamnă bine îngrijite
La jumătatea lunii martie, Gelu Popa finaliza tratamentele la culturile de toamnă: rapiță, grâu și orz. De fapt, fermierul de lângă Mărășești testa mașina de stropit achiziționată cu o săptămână înainte, care l-a costat cam 15 mii de euro. La păioase a folosit Zamir 40 EW - un fungicid complex, care conține două substanțe active cu acțiune de contact, sistemică și translaminară împotriva tuturor bolilor foliare, ale tulpinii și spicului. Doza omologată a fost de 0,75 l/ha. “În zonă s-a simțit presiunea dăunătorilor la rapiță, mai ales a Ceutorhynchus napi (gărgărița tulpinilor). De aceea am făcut un tratament cu Pyrinex Quick, un insecticid microîncapsulat combinat, doza aplicată fiind de 1 l/ha”, ne-a declarat fermierul. Cultivatorul realizase înainte o erbicidare la rapiță cu Targa Super, 1 l/ha.
Vremea bună de lucru a permis fertilizarea culturilor de cereale păioase (80 ha de grâu și 20 de orz) cu azotat de amoniu, în doză de 200 kg/ha, în completarea nutriției realizate la înființarea culturilor din toamnă, când a aplicat îngrășăminte minerale NPK 18:46:0.
Fermierul avea de gând să semene floarea-soarelui în jurul datei de 25 martie. A scarificat din toamnă toată suprafața de 130 de hectare pe care va înființa floare și porumb. “Am avut lot demonstrativ și hibridul NK Alego de la Syngenta a produs surpriza”, ne-a declarat cultivatorul despre genetica pe care o va cultiva.
La porumb, vrânceanul va semăna DKC 4590, un hibrid timpuriu, grupă FAO 350, de la Monsanto, cu un excelent potențial de producție și cu toleranță la stres hidric, ce răspunde favorabil în condiții de cultură intensivă. Concomitent cu semănatul va fertiliza, în doze echilibrate, cu îngrășământ mineral complex NPK triplu 16. „Vrem să finalizăm campania agricolă de primăvară cât mai repede, am calculat zece zile bune de lucru. Totuși, mai trebuie ploaie, încă nu este asigurată rezerva de apă a solului. În ianuarie a căzut puțină zăpadă, iar în februarie nu a plouat deloc”, a precizat Lucian Popa, unul dintre cei doi fii care îl ajută pe Gelu Popa la lucrările agricole.

IAȘI
Deficitul de apă din sol îngrijorează
La jumătatea lunii martie, culturile ieșeanului Marian Topală nu se prezentau satisfăcător. Motivul? „Sunt afectate de lipsa apei, în ultimele zile nu a plouat decât 3 l/mp, ar trebui să cadă precipitații de peste 100 l/mp”, ne-a declarat fermierul. Temerea producătorului agricol este cu atât mai mare cu cât sunt semnale destul de îngrijorătoare; directorul INMH a prognozat că vom avea o secetă mai dură decât anul trecut.
Singura lucrare pe care a realizat-o a fost fertilizarea; a aplicat 160 kg de uree/ha pe suprafața de rapiță (125 ha) și de grâu (170 ha). „Mă pregătesc de primul tratament la rapiță, plantele sunt destul de dezvoltate, se află în fenofaza butonului floral. Voi folosi un erbicid graminicid, un îngrășământ foliar pe bază de bor, un fungicid și un insecticid”, a explicat Marian Topală.
Cultivatorul are pregătit terenul pentru a însămânța cu floarea-soarelui o suprafață de o sută hectare, cu porumb - 120 ha, iar restul de 70 ha cu soia și lucernă. Până la declanșarea campaniei însămânțărilor de primăvară, se va aproviziona cu semințele și inputurile necesare unei bune desfășurări a lucrărilor.

CONSTANȚA
Agendă încărcată

În ferma dobrogeanului Gheorghe Șerban, lucrările agricole se desfășurau într-un ritm susținut. În prima decadă a lunii martie, fermierul terminase de semănat mazărea pentru înverzire (340 ha), plantele au început să răsară, iar în câmp formațiile de lucru efectuau tratamentul rapiței (860 ha) împotriva gărgăriței tulpinelor, cu un insecticid pe bază de cipermetrin. De asemenea, era în desfășurare erbicidarea culturii de orz cu Mustang și cu Biathlon 4D, în funcție de gradul de îmburuienare a solelor, și fertilizarea culturilor de toamnă cu îngrășăminte minerale azotoase.
„În această primăvară, voi semăna 450 de hectare cu floarea-soarelui, în toamnă am scarificat și acum pregătim terenul cu un combinator ușor și cu un compactor Lemken. Nu mai pun porumb, în zona asta nu se știe cum va fi cu apa și apoi se fură și nu vreau să mă cert cu lumea”, ne-a declarat fermierul care a ținut să adauge: „Agricultura nu e ușoară, dar trebuie s-o recunoaștem, încă se mai poate mânca o pâine albă, ne-ar bate Dumnezeu să gândim altfel!”PLOILE AU DECALAT CU CINCI ZILE SEMĂNATUL MAZĂRII
Ploile din „zilele Babelor” au decalat graficul de însămânțare a culturii de mazăre pentru industrializare, în zona Tecuciului, Galați. Aici sunt opt fermieri care au încheiat contracte de desfacere cu unicul procesator din zonă - Contec Foods. „Am pregătit 20 de hectare pentru mazăre zaharată, voi cultiva două soiuri: unul timpuriu și unul semitimpuriu, dar precipitațiile ne-au întârziat lucrarea cu circa cinci zile”, ne-a explicat agricultorul Ionel Rusu. Potrivit acestuia, producătorii vor respecta graficul de semănat realizat împreună cu beneficiarul, astfel încât să asigure la recoltare, eșalonat, un minim de 50 de tone de mazăre la zi. După înființarea culturii de mazăre, în ferma lui Ionel Rusu va debuta campania de producere a câtorva milioane de răsaduri de tomate, ardeioase și castraveți pentru culturile legumicole de câmp.

Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 629 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?