Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Achim Irimescu: Plata subvențiilor începe în martie!

Publicat: 25 ianuarie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vom începe plățile către fermieri în martie, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, după ce anunțase că softul APIA pentru efectuarea plăților va funcționa abia la finalul lunii aprilie 2016. Ce șanse au fermierii să primească banii mai repede?

Click pe poza pentru galerie!

Am avut o nouă negociere cu SIVECO și am reușit să devansăm cu o lună plata subvențiilor integrale către fermierii români. Inițial era data de 27 aprilie, care nu era deloc convenabilă. (...) Sperăm ca în martie, cel târziu, să începem plățile”, ne-a declarat Achim Irimescu pe 14 ianuarie, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, pentru a stabili prioritățile în agricultură pentru anul 2016.

În acest moment, nu pot să spun dacă plata subvențiilor începe pe 2 martie, pe 5 martie sau pe 17 martie”, a declarat, însă, la TVR, Nicolae Horumba, director general adjunct în APIA, responsabil cu plățile directe. În schimb, acesta spune că angajații Agenției muncesc zi și noapte împreună cu SIVECO-Teamnet pentru punerea în funcțiune a modulului de plăți integrale.

Termenul limită de plată a subvențiilor, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2016. Consorțiul SIVECO-Teamnet, dezvoltatorul softului utilizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), lucrează în acest moment la sistemul informatic pentru plățile finale, un sistem complex, cu câte un modul pentru fiecare schemă de plată.

 

SIVECO: Modulul de plăți finale nu este contractat!

„Sistemul cuprinde 20 de module componente. Fiecare dintre aceste module corespunde unei activități aferente plății de subvenții. În fiecare țară membră UE, acest sistem a fost dezvoltat de la zero, ținându-se seama de caracteristicile locale, cu respectarea cerințelor politicii agricole comunitare. România este una dintre țările cu o suprafață agricolă mare, cu un nivel foarte ridicat de fragmentare a proprietății agricole, ceea ce presupune, implicit, un număr foarte ridicat de beneficiari de subvenții (...)”, ne-au spus reprezentații SIVECO-Teamnet.

Aceștia afirmă că cerințele pe care trebuie să le îndeplinească sistemul informatic pentru a susține plata integrală/finală a subvențiilor sunt suplimentare față de cele destinate plăților în avans. Pentru ca APIA să poată face plățile integrale/finale către fermierii români, este necesară implementarea modulelor de lucru pentru următoarele activități:

1. Eșantionarea în vederea selectării fermierilor pentru controlul prin teledetecție și controlul pe teren;

2. Controlul prin teledetecție;

3. Raportul de control pe teren;

4. Controlul administrativ pentru sector vegetal după controlul pe teren;

5. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic înainte de controlul pe teren;

6. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic după controlul pe teren;

7. Calculul plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală;

8. Aprobarea plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală;

9. Efectuarea propriu-zisă a plăților finale (ordine de plată, extrase de cont etc.);

10. Gestionarea plăților necuvenite;

11. Gestionarea registrului unic al debitorilor;

12. Gestionarea registrului unic al sancțiunilor multianuale;

13. Realizarea raportărilor naționale și europene privind plățile efectuate către fermieri.

Mai mult, pașii pentru fiecare modul de lucru sunt contractare, analiză, proiectare, dezvoltare, testare și recepție, iar din ce spuneau cei de la SIVECO pe 12 ianuarie 2016, APIA nu ar fi contractat încă modulul pentru plățile integrale: „În acest moment, echipa de proiect APIA și consorțiul furnizor se află în faza premergătoare contractării. Din analiza și planificarea făcute împreună, a rezultat termenul avansat de conducerea Ministerului Agriculturii pentru livrarea modulului destinat efectuării plăților integrale/finale”. (adică, sfârșitul lunii aprilie 2016 - n.red.)

 

Cine își asumă întârzierile?

APIA a semnat încă din 18 decembrie 2013 un acord cadru cu SIVECO-Teamnet pentru dezvoltarea sistemului informatic prin care se fac plățile directe către fermieri. Sistemul informatic, pe care APIA a dat 28 milioane de euro, trebuie să poată gestiona 1.200.000 de blocuri fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole utilizate de beneficiarii subvențiilor, 6.000.000 parcele agricole și 13.200.000 ha suprafață agricolă eligibilă.

Reprezentanții SIVECO susțin că, deși consorțiul de firme a propus și agreat cu APIA, încă din noiembrie 2014 un calendar de elaborare a specificațiilor și de contractare a diferitelor module pentru efectuarea plăților în avans în campania 2015, contractarea modulului de plăți în avans s-a făcut abia pe 10 noiembrie 2015, iar specificațiile necesare dezvoltării softului au fost aprobate pe 17 noiembrie 2015.

602.159 fermieri au primit avansul din schema de plată unică pe suprafață (SAPS) până la 1 decembrie 2015. APIA informează că a plătit, în total, 255.448.679 euro (cca. 1,128 miliarde lei), pentru o suprafață de 5.753.954 ha.

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (162) - 1-31 ianuarie 2016
Vizualizat: 901 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?