Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

642 mil. de euro reziliate, „cu ameninţări”

Publicat: 10 februarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APDRP vrea să finalizeze contractarea a 110% din banii alocaţi prin PNDR 2007-2013 până la sfârşitul lunii februarie 2014, ca să nu piardă bani europeni, a declarat fostul director general al Agenţiei, George Turtoi, înainte de finalul lunii ianuarie

Click pe poza pentru galerie!

Acesta a precizat că mai trebuie soluţionate cca. 1.500 de contestaţii depuse, din care 1.200 sunt pe Măsura 312 - Sprijin pentru micro-întreprinderi.

Potrivit lui Turtoi, regulamentele UE nu obligă la finalizarea contractării până la sfârşitul lui 2013, însă toate proiectele contractate trebuie finalizate şi plăţile pentru acestea trebuie efectuate până la finalul lui 2015, pentru a nu pierde fondurile. APDRP a reziliat 2.400 de contracte, în valoare de 642 mil. euro, până în decembrie 2013, a mai declarat Turtoi. Acesta a precizat că a dat o dispoziţie să fie reziliate „toate contractele care nu mai au viabilitate, care au depăşit perioada normală de implementare şi care nu au făcut nici măcar o solicitare de plată”. „Pentru cei care nu au avut măcar o tranşă de plată şi care au atins termenul de realizare a contractului, nu s-a mai acceptat prelungirea cu doi, respectiv trei ani, în funcţie de complexitate”, a spus Turtoi, citat de Agerpres.

Fostul director al APDRP a precizat că „s-au reziliat contracte grele, care s-au lăsat şi cu ameninţări. Mă refer şi la oameni grei şi la finanţări de milioane de euro. Au fost finanţări şi de două milioane de euro pe proiect”.

Cele mai multe contracte reziliate au fost pe Măsurile 312 - Micro-întreprinderi, 123 - Produse agricole şi forestiere, 121 - Modernizarea exploataţiilor şi 313 - Agroturism. „Pe 313 nu au fost finanţări prea mari, dar au fost multe. Pe celelalte măsuri au fost finanţări mari şi acolo s-a tăiat în carne vie”, a detaliat Turtoi.

Din 2008, APDRP a gestionat 144.235 cereri de finanţare, în valoare de 18 mld. euro, iar până în decembrie 2013 au fost selectate pentru finanţare 90.282 proiecte, prin care s-au solicitat 6,4 mld. euro.

 

6,02 mld. euro plătiţi

Din 2008 şi până la finele lui 2013, banii intraţi efectiv în economie din fondurile europene pe dezvoltare rurală au fost de 6,02 mld. euro, iar cei mai mulţi au mers către mediul rural, a mai spus Turtoi.
Potrivit acestuia, la sfârşitul lui 2013, gradul de contractare pe PNDR 2007-2013 ajunsese la 91,2%, iar absorbţia efectivă pe componenta UE şi rambursare de la Comisie, la 67%. Suma efectiv plătită exclusiv din fonduri europene era de 5,4 mld. euro, iar, cu tot cu plăţile din bugetul naţional, a depăşit 6 mld. euro.

 

Culturile pentru bere, în pericol

Culturile de orz ar putea fi compromise de vremea prea caldă şi de lipsa de precipitaţii din prima jumătate a iernii, au semnalat cultivatorii de orz, însă producătorii de bere din România speră ca viitoarele culturi de primăvară de orzoaică de bere să compenseze eventualele pierderi de producţie, a declarat directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu.

În prezent, circa 55-60% din materia primă folosită la producţia de bere din România este acoperită de producţia internă. „Sunt sortimente şi soiuri de malţ care nu pot fi dezvoltate în România din punct de vedere climatic şi, atunci, ele sunt importate. Hameiul este acoperit din producţia internă în proporţie de circa 15-20%. E nevoie de o investiţie extrem de mare pentru fiecare hectar în parte pentru a dezvolta această cultură, dar partenerii noştri din Asociaţia Producătorilor de Hamei au în plan un program de dezvoltare a acestei culturi”, a spus Bratu, citat de Agerpres.
Potrivit datelor MADR, în toamna lui 2013 au fost însămânţate cu orz 272.688 ha.

 

INFO
FONDURI UE

Modificări PNDR 2014-2020

APDRP vrea să realizeze o bază de date cu preţuri de referinţă, în vederea eliminării procedurilor de achiziţie pentru beneficiarii privaţi, o documentaţie standard pentru achiziţiile publice, precum şi să introducă depunerea online a cererilor de plată pentru aproape toate măsurile din PNDR 2014-2020.

Baza de date cu preţurile de referinţă, pe care APDRP insistă să o ducă la bun sfârşit, „va duce la eliminarea completă a procedurii de achiziţii pentru beneficiarii privaţi, la reducerea verificărilor din agenţie şi se va elimina complet justificarea de la cererea de finanţare a preţurilor din bugetul indicativ, pentru că proiectanţii sau consultanţii se vor uita în baza de date şi vor trece automat estimărilor lor, dacă se încadrează în preţurile respective”, a declarat fostul director general al Agenţiei, George Turtoi, citat de Agerpres. Acesta a precizat că pentru achiziţiile publice intenţionează să elaboreze anumite documentaţii standard care să fie utilizate de beneficiarii publici.

De asemenea, cererile de finanţare a proiectelor vor fi depuse online pentru aproape toate măsurile din viitorul PNDR, ceea ce ar putea elimina multe suspiciuni ale beneficiarilor privind modul de selectare şi de finanţare. Singurele două măsuri exceptate de depunere online ar putea fi cele dedicate fermelor mici şi tinerilor fermieri, a explicat Turtoi.

Vizualizat: 413 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?