Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

640 mil. lei în plus la bugetul Agriculturii pentru despăgubiri

Publicat: 06 noiembrie 2015 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a primit 640 de milioane de lei la rectificarea bugetară aprobată printr-o ordonanță adoptată de Guvern în ședința din 23 octombrie a.c. Banii vor fi folosiți pentru plata despăgubirilor pentru secetă.

Click pe poza pentru galerie!

Despăgubirile se vor acorda pentru 173.524 de agricultori care au suferit pierderi din pricina secetei în perioada aprilie-septembrie 2015, iar suprafața declarată până la mijlocul lunii octombrie este 1,6 mil. ha. Au dreptul la compensații fermierii care au suferit pagube mai mari de 30%. 

 

Cererile - până la 30 noiembrie, banii - până la sfârșitul anului

Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță al Ministerului Agriculturii prin care sunt stabilite sumele cu care vor fi despăgubiți agricultorii pentru secetă (tabel). A fost obținută și aprobarea Comisiei Europene. Același act normativ stabilește și criteriile de eligibilitate. Termenul limită de depunere la APIA a cererilor pentru plata ajutorului este 30 noiembrie! „Am aprobat în ședința de Guvern ordonanța prin care instituim schema de ajutor de stat pentru plata despăgubirilor acordate fermierilor afectați de secetă. Bugetul este de 640 de milioane de lei. Se fac toate eforturile ca banii să fie plătiți până la sfârșitul anului ! Peste 172.000 de fermieri care așteaptă aceste fonduri au garanția primirii acestora ca urmare a rectificării bugetare”, a anunțat ministrul agriculturii. 

Cea mai mare parte a beneficiarilor este formată din persoane fizice, 165.100 de fermieri, 8.400 fiind persoane juridice. Dar pentru persoanele jurdice și pentru formele asociative sumele acordate pe hectar sunt de două ori mai mari. Ceea ce îi nemulțumește pe fermierii care exploatează până la 400-500 ha de teren, dar care nu sunt persoane juridice. „De ce suntem discriminați noi, fermierii, care nu suntem persoane juridice? De ce pe lista culturilor pentru care se dau despăgubiri nu se află și grâul? Am avut pagube provocate de secetă și la grâu”, este nemulțumit Vasile Stanciu, un fermier din Galați. Ministerul a explicat că: „Plata compensatorie se acordă diferențiat, în funcție de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor și de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producție sunt substanțial mărite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectării tuturor verigilor tehnologice, înregistrare fiscală ca plătitori de TVA)”.

 

Doar pentru cei care au încheiat controlul administrativ

Ajutorul de stat pentru secetă va fi acordat doar fermierilor care au trecut deja prin controlul administrativ și pe care APIA i-a declarat eligibili pentru schema de plată unică pe suprafață.

„Suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, nu poate depăși suprafața determinată în urma controlului administrativ al cererii unice de plată pentru anul 2015. Nu sunt eligibili schemei beneficiarii care sunt declarați de APIA neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ. 

APIA, în anul 2016, efectuează controale pe teren la beneficiarii persoane juridice care dețin bilanț contabil, pe un eșantion de minim 5%. În situația în care în urma controalelor rezultă că pierderea de venit calculată pe baza datelor contabile este inferioară ajutorului de stat acordat, acesta se recuperează, cu dobânzi și penalități calculate de la data încasării ajutorului, conform legislației specifice”, se spune în proiectul de hotărâre, aprobat de Guvern. 

Pentru accesarea ajutorului de stat, solicitanții depun la APIA o cerere, copii ale procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, ale documentelor de identitate, și, după caz, copii ale documentelor de mandatare a reprezentantului și ale actelor necesare desfășurării activității (atestat de producător, certificat de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea). 

 

 

CUM SE ÎMPART BANII PENTRU DESPĂGUBIRI?

Tabel despagubiriClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 702 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!