Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

602.159 fermieri au primit avansul SAPS

Publicat: 18 decembrie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

602.159 de fermieri au primit avansul pe suprafață. APIA informează că a plătit, în total, 255.448.679 euro (cca. 1,128 miliarde lei), pentru o suprafață de 5.753.954 hectare. Restul banilor ar urma să fie plătiți în februarie - martie 2016.

Click pe poza pentru galerie!

943.454 de fermieri români au depus în 2015 cererea unică de plată la nivel național. Dintre aceștia, surse APIA precizează că aproximativ 230.000 de fermieri nu sunt eligibili la plata avansului (sunt în control, au erori în cereri, au sancțiuni neachitate etc.). Raportat la numărul total de cereri depuse, aproape 64% din fermieri au primit avansul pe suprafață. Dacă însă luăm în calcul numărul de cereri eligibile la plata avansului, de cca. 715.000, atunci procentul ar fi mai mare, peste 80%.

În lupta cu sistemul informatic pentru controlul administrativ al cererilor de plată, care se tot bloca, și cu timpul extrem de scurt, angajații APIA din toată țara au făcut eforturi supraomenești ca plățile să fie făcute până pe 30 noiembrie. Practic, în centrele APIA s-a lucrat și noaptea, și în zilele libere de sărbătoare. Potrivit datelor transmise de surse APIA, cei mai mulți bani ar fi fost transferați către Trezorerie duminică și luni, pe 29, respectiv 30 noiembrie.

 

APIA a contractat modulul de plăți în avans pe 17 noiembrie!

În timp ce APIA lucra la plata avansului și toată lumea se plângea, pe bună dreptate, de probleme și blocaje ale sistemului informatic, asocierea SIVECO - Teamnet, care a încasat 28 milioane euro pentru softul APIA, a decis să se apere public precizând că „a propus și a agreat cu APIA, încă din noiembrie 2014, un calendar de elaborare a specificațiilor și de contractare a diferitelor module, pentru a face posibilă efectuarea plaților în avans în campania agricolă 2015”.

Cu toate acestea, „serviciile IT aferente modulului de plăți în avans au fost contractate de APIA în 10 noiembrie 2015 și specificațiile necesare dezvoltării acestui modul au fost aprobate de APIA în data de 17 noiembrie a.c.”, în condițiile în care, pentru structura suprafeței agricole a României, cu multe ferme și terenuri parcelate, ar fi avut nevoie de minim 3 luni pentru a pune la punct doar modulul de plăți în avans.

 

Restul banilor, în februarie - martie 2016

„Am plătit la avans 53 de euro/ha dintr-o subvenție pe suprafață de 170 euro/ha/an pentru fermierii care exploatează până-n 30 ha și 220 euro/ha/an pentru fermierii cu 30 ha”, a declarat ministrul Agriculturii la TVR. „Toată lumea așteaptă ca de la 1 decembrie să înceapă plățile normale (...). Trebuie să ne imgainăm că, dacă la plățile în avans s-a lucrat la mult hulitul modul de plată, pntru o actualizare sau pentru a introduce toate cele 5 componente ale plății pe suprafață este clar că avem nevoie de o nouă modificare sau de o nouă instalare a modulului. Practic, se reia de la zero întreaga muncă. Este greu de prevăzut dacă mai reușim să plătim ceva în această lună. În anii trecuți nu s-a plătit niciodată între 1 decembrie și 30 decembrie”, a explicat Achim Irimescu. Plățile ar putea reîncepe de la sfârșitul lunii ianuarie, a adaugat acesta.

Ministrul Agriculturii a vorbit și despre plata pe principul regionalizării, adică să îneapă într-o regiune unde s-a finalizat controlul, fără a mai aștepta până când se finalizează la nivel de țară, sau câteva filtre care să-i selecteze pe primele liste pentru plata finală pe fermierii care nu au primit avansul pe suprafață. Aceste variante par însă scenarii de consolare pentru cei care au rămas fără avans, fiind condiții cu care Comisia Europeană nu va fi de acord.

Vizualizat: 604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!