Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

600 lei/cap de vacă şi credite pe adeverinţă

Publicat: 27 septembrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci ar putea primi în jur de 600 de lei pe cap de animal pentru 2012, dacă Ministerul Agriculturii se ţine de cuvânt şi acordă suma maximă promisă din bugetul naţional în acest an pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) în sectorul zootehnic

Click pe poza pentru galerie!

„Din toate discuţiile, calculul aritmetic spune următorul lucru: sunt 219 milioane de euro la 1.611.000 animale solicitate la plată, cu aproape 200.000 mai mult decât în 2011. Controlul APIA trebuia să se încheie pe 31 august, dar încă nu averm datele centralizate.

Dacă raportăm la un curs de 4,5 lei pentru un euro, CNDP ar veni în jur de 600 şi ceva de lei pe cap de animal pe 2012”, a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

„La toate discuţiile de la Ministerul Agriculturii ni s-a spus că se încearcă să ni se dea suma maximă. Eu sper că nu se joacă cu noi anul ăsta, să nu ne dea maximul, aşa cum au promis”, a subliniat preşedintele FCBR. „Dacă nu ne dau suma maximă, trebuie să ne gândim la forme de presiune”, a spus, hotărât, Dorel Secară, vicepreşedinte FCBR.

Cuantumul CNDP va fi aprobat de Guvern la începutul lunii octombrie 2012, a promis ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Crescătorii de vaci nu ar trebui să se aştepte însă la plata subvenţiei în acest an, afirmă preşedintele FCBR, dar speră că aceştia vor putea lua cât mai repede credite pe adeverinţă în contul banilor pe care îi au de primit de la stat.

„APIA este pregătită, convenţia cu băncile este semnată, este nevoie strict de Hotărârea de Guvern pentru stabilirea cuantumului”, a mai spus Claudiu Frânc. Potrivit acestuia, în cazul unei subvenţii maxime, crescătorii de vaci ar putea lua credite de cca. 400-500 lei pe cap de animal, reprezentând în jur de 80% din suma de primit.

O mare problemă, susţine Frânc, este comisionul de garantare de 3,8% perceput la toate creditele pe adeverinţă acordate pentru producătorii agricoli. „Statul român putea să facă notificare la Uniunea Europeană prin care, prin ajutor de stat, susţine diferenţa până la un nivel acceptabil, de 0,5-0,6%, cât ar fi normal, mai ales pentru subvenţia pe suprafaţă din bani europeni, unde nu există nici un risc pentru bancă”, a mai precizat preşedintele FCBR.

 

Condiţii noi pentru plata CNDP din 2014

Reprezentanţii crescătorilor de bovine membri ai FCBR care s-au întâlnit la începutul lunii septembrie a.c. la Arad, în cadrul Târgului Agromalim, au discutat şi depre posibilitatea ca din 2014, când vor putea fi renegociate şi modificate condiţiile de acordare a CNDP, să fie introdusă obligativitatea ca asociaţiile de crescători să confirme efectivele de animale din exploataţiile care solicită sprijinul, aşa cum se întâmplă în sectorul de creştere a ovinelor şi caprinelor, dar şi la eliberarea certificatului de producător.

 

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş va livra lapte unui procesator din Italia

Producătorii de lapte membri ai Cooperativei Agricole Someş-Arieş vor livra lapte românesc unui procesator din Italia. „Este primul lapte din România care va merge peste graniţă”, ne-a spus Mircea Ciurea, administrator al Cooperativei Agricole Someş-Arieş.

Membrii Cooperativei vor livra procesatorului italian 20.000 de litri de lapte pe zi, cu plata la livrare, iar preţul pe care îl vor primi va fi de 1,8 lei plus TVA pe litrul de lapte. „Am negociat 1,55 lei plus TVA pe litru preţul de pornire, la care se adaugă bonusul pentru grăsime şi pentru proteină.

Numai că, faţă de procesatorul nostru, n-am negociat kilograme de grăsime, ci unităţi de grăsime. Bonusul pe kilograme de grăsime era o modalitate a procesatorului de a mai scădea din preţ”, a precizat Mircea Ciurea.

„Pentru început, laptele va fi colectat în cinci dintre fermele membre ale Cooperativei, cu condiţia de a fi răcit la 2 grade Celsius, ceea ce nu reprezintă o problemă. Prima cisternă cu lapte românesc va pleca spre Italia în 18 septembrie şi apoi vom face un grafic de livrare şi vor prelua laptele regulat.

Ei acum duc o cisternă în Italia, văd randamentul în produse, lucru de care nu ne e teamă pentru că ştim că avem lapte de calitate, şi apoi am discutat ca noi să punem la dispoziţie terenul pe care l-am achiziţionat după înfiinţarea cooperativei şi ei să vină să amenajeze acolo un centru de colectare a laptelui conform standardelor europene, cu ştampilă ovală”, a explicat administratorul Cooperativei Agricole Someş-Arieş.

Înfiinţată în primăvara anului 2011, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş are în prezent 33 de membri.
Referitor la calitatea laptelui, în luna septembrie 2012, membrii Cooperativei au livrat spre procesare lapte cu 4 -4,1% grăsime şi 3,4% proteină, ne-a mai spus Mircea Ciurea.


Zone defavorizate: Modificări la controlul pe teren

Crescătorii de taurine de carne din zonele defavorizate care au solicitat ajutorul specific vor trebui să prezinte, la controlul la faţa locului efectuat de APIA, doar extrasul din baza de date electronică a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi registrul individual al exploataţiei, în cazul ieşirii animalului din exploataţie, potrivit modificărilor HG 796/2012 aprobate de Guvern la începutul lunii septembrie 2012.

“Noi am spus asta de la început, că după ieşirea animalului din exploataţie, crescătorul nu mai are paşaportul. Lucrul cel mai important este ca animalul să fi stat în exploataţie cel puţin 8 luni. Aşa am eliminat samsarul”, a comentat preşedintele FCBR, Claudiu Frânc.

Ajutorul pentru crescătorii de taurine de carne din zone defavorizate se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul şi/sau femel de maxim 20 luni, existent sau ieşit din exploataţie în perioada 1 iulie a anului calendaristic precedent - 15 august a anului în care se solicită sprijinul şi anual, pentru vaci din rase de carne.

Prin excepţie, pentru 2012, crescătorii pot primi sprijinul şi pentru tineretul mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi existent sau ieşit din exploataţie în perioada 01 ianuarie - 30 iunie 2012.

De asemenea, de sprijinul acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate, pot beneficia şi producătorii agricoli constituiţi în întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru ajutorul acordat crescătorilor de vaci de lapte, bivoliţe de lapte şi taurine de carne din zonele defavorizate este 21 septembrie 2012.

Vizualizat: 746 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?